Nie śniadanie a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Co zjeść w południe, by dodać sobie energii -proste przepisy

Getty Images/ istetiana

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - a przynajmniej tak sądzono do tej pory. Okazuje się jednak, że najlepszą produktywność i kreatywność zawdzięczamy nie pierwszemu daniu, jakie zjemy po przebudzeniu, a... obiadowi. Dlaczego? Sprawdź!

Ludzie dzielą się na tych, którzy bez śniadania nie wyjdą z domu i tych, którzy o tej formie posiłku mogliby nie słyszeć. Do tej pory jednak reprezentanci drugiego grona mogli często słyszeć krytykę - w myśl wszechobecnego przekonania, że śniadanie to najważniejsze danie dnia, zapewniające energię na całą dobę. Niemniej eksperci twierdzą dziś, że to jednak nie ominięcie kanapki czy owsianki jest złym nawykiem. Większe szkody dla naszego organizmu, a przede wszystkim samopoczucia, może przynieść zignorowanie lunchu, czyli wczesnego, lekkiego obiadu.

Przeczytaj też: Najlepsze pory posiłków, czyli kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację?

Obiad – najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Dlaczego zjedzenie obiadu jest tak ważne? Ominięcie tego posiłku, a co za tym idzie choć i krótkiego relaksu w ciągu dnia (wystarczy już 15/20 minut) spowoduje, że pod koniec doby odczuje się większe zmęczenie, stres i poczucie zdenerwowania. Gorzej będzie też działać nasza koncentracja i kreatywność. Istotne jest jednak też, by podczas lunchu na nasz talerz trafiły wartościowe produkty. Po jakie najlepiej sięgać? Po takie, które zawierają w sobie białko i zdrowe tłuszcze.

Białko stabilizuje poziom cukru we krwi i utrzymuje energię nawet przez całe popołudnie. Dostarcza również kluczowych aminokwasów, które wspomagają mózg - tłumaczy Brooke Scheller, dietetyk.

Specjalista dodaje też, że zdrowe tłuszcze pomogą wchłaniać podstawowe składniki odżywcze, które wspomagają mózg. Szczególnie cenne dla organizmu są kwasy tłuszczowe omega-3. Ekspert zaznacza również, że obiadowe menu powinno być bogate w błonnik, ponieważ zapewni on nam sytość na dłużej.

Podsumowując, z karty dań najlepiej wybierać ryby, drób, warzywa, owoce, rośliny strączkowe czy orzechy.

Nie zapominajmy jednak, że poza zawartością talerza, ważną rolę odgrywa też atmosfera, w jakiej spożywamy posiłek. Badania udowadniają bowiem, że przerwa na obiad pomaga nie tylko nabrać nowych sił, lecz także odpocząć.  (Źródło: PAP)

Przeczytaj też: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy? Lepiej wybrać kaszę, ryż, makaron czy ziemniaki?

Pomysł na obiad - 3 proste przepisy

  1. Sałatka ze szpinaku, awokado i pomidorów

    Składniki:

    1 awokado
    5-6 pomidorków koktajlowych
    2 łyżki kruszonych orzechów włoskich
    garść liści szpinaku

    Sos:

    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki miodu

    Sposób przyrządzania:

    Składniki pokrój, wymieszaj i polej sosem.

  2. Naleśnik razowy z łososiem, warzywami i sosem czosnkowym

    Składniki:

    Jajko - 1 sztuka
    Wędzony łosoś - 30 g
    Mąka żytnia, typ 2000 - 60 g
    Mleko 1,5% tłuszczu - 3 szklanki
    Natka pietruszki - 1 łyżka
    Ogórek - 1 mała sztuka
    Olej rzepakowy uniwersalny - 1 łyżka
    Papryka czerwona - 1/3 małej sztuki
    Sól - szczypta
    Woda gazowana - 1/3 szklanki
    Pomidor - 1 duża sztuka
    Czosnek - 1 mały ząbek
    Jogurt naturalny - 2 łyżki
    Pieprz czarny mielony - szczypta
    Zioła prowansalskie - pół łyżeczki

    Sposób przygotowania:

    Mleko, wodę, jajko, sól, mąkę i posiekaną pietruszkę wymieszaj mikserem na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmaż naleśnik z obu stron. Później przełóż placek na talerz, i ułóż na nim paski łososia i pokrojone warzywa. Następnie zawiń naleśnik i polej go sosem czosnkowym. Jak zrobić sos? Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

  3. Kurczak po chińsku:

    Składniki:

    1/2 czerwonej papryki
    200 g piersi z kurczaka
    1/2 puszki kiełków soi bez zalewy
    1 łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    50 g ryżu brązowego
    curry
    sól i pieprz
    chilli w proszku

    Sposób przygotowania:

    Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Paprykę posiekaj w paseczki, kiełki odcedź. Na rozgrzany olej wrzuć zmiażdżony czosnek i kurczaka. Następnie dorzuć paprykę i kiełki soi. Później dodaj przyprawy, wymieszaj i duś. Pod koniec duszenia dopraw chilli i curry. Potrawę podawaj z ugotowanym al dente ryżem.

    Zobacz inne pomysły na zdrowy i pyszny lunch!

    Źródło: x-news

    Data aktualizacji: 21.08.2020,
    Opublikowano: 21.08.2020 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej