Smaczna i zdrowa dieta na płaski brzuch

Fot: underdogstudios / fotolia.com

Skuteczna dieta na płaski brzuch to marzenie wielu kobiet. Jak trwale i szybko schudnąć na brzuchu, jedząc przy tym zdrowo, a przede wszystkim smacznie? Istnieje kilka niezawodnych pomysłów, m.in. koktajle owocowo-warzywne – bogactwo smaków, które odchudza! 

Wystarczy kilka prostych zmian w sposobie żywienia, by zyskać płaski brzuch, a przy tym jeść smacznie, różnorodnie i nie głodować. Wiele składników pokarmowych, na których opiera się jadłospis w diecie na płaski brzuch, każdy z pewnością ma w swojej kuchni. Zatem jak szybko schudnąć na brzuchu? Jest na to kilka rad.

Dieta na płaski brzuch – zasady

W diecie na płaski brzuch, która ma być skuteczna, a jej efekty – trwałe, należy skoncentrować się na kilku aspektach. Przede wszystkim niezwykle istotny jest dzienny bilans kaloryczny. Dieta, w której dzienna podaż wynosi 1000 kcal, jest niezdrowa i wręcz niebezpieczna dla organizmu – graniczy już z głodówką. Dlatego też nie można poddawać swojego ciała takiemu wyniszczającemu trybowi odżywiania. Zamiast zbędnego tłuszczu z brzucha w taki sposób odżywiania szybciej pozbawimy się dobrego nastroju i chęci do gubienia wagi. Dobra dieta na płaski brzuch powinna dostarczać kobiecie 1200–1400 kcal dziennie.

Jak w przypadku każdej diety, także w tej prowadzącej do schudnięcia na brzuchu należy wyeliminować niezdrowe składniki pokarmowe. Zabronione są wszelkie posiłki typu fast food, słodkie, gazowane napoje – także energetyczne! – a ponadto słodycze oraz bardzo słodkie owoce, takie jak arbuzy czy nektarynki.

Wprowadzając kilka wartościowych zasad do swojego dziennego menu, możemy liczyć nie tylko na zyskanie płaskiego brzucha, ale także na mniejszy obwód ud, pośladków i ramion.

Kluczowe jest picie wody. Zaleca się picie 8 szklanek, czyli około 2 l wody dziennie. Przy wyborze wody należy zwrócić uwagę na jej skład mineralny – powinna być niskosodowa, by nie obciążać nerek i nie powodować zatrzymywania jej w tkankach organizmu. W przypadku uciążliwych wzdęć warto zrezygnować z mocno gazowanej wody.

Oprócz stosowania diety ważne jest, aby się ruszać. Spalanie tkanki tłuszczowej zaczyna się już po 30. minucie treningu. Regularne szybkie spacery, jazda rowerem, ćwiczenia na orbitreku lub pływanie pomogą szybciej osiągnąć wymarzony cel, przyczynią się do poprawy nastroju, dodadzą energii i ujędrnią ciało. Należy pamiętać o uzupełnianiu płynów podczas treningu, dlatego w czasie ćwiczeń warto mieć przy sobie np. półlitrowy bidon z wodą.

Dieta na płaski brzuch – jadłospis

W jadłospisie skutecznej diety na płaski brzuch powinny znaleźć się owoce, zwłaszcza grejpfruty oraz jabłka. Dzień na diecie warto zaczynać od szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Śniadanie powinno być dosyć kalorycznym posiłkiem. Mogą to być 2 kromki chleba razowego z białym serem lub chudą wędliną, rzodkiewką i pomidorem. Do picia polecana jest zielona herbata. Na drugie śniadanie warto zjeść pół grejpfruta i pół kwaskowatego jabłka.

Innym pomysłem na 1. lub 2. śniadanie może być odchudzający koktajl owocowo-warzywny. Do blendera wkładamy garść jarmużu, banana i kiwi, a następnie miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Inny wariant to szpinak, mango i maliny. Takie koktajle są pyszne, a przy tym zdrowe. Pobudzają organizm do pracy, a co za tym idzie – spalania tłuszczu!

Obiad na diecie odchudzającej brzuch może być bardzo smaczny. Przykładem może być łosoś lub pierś kurczaka w ulubionej marynacie bądź w panierce z wędzonej papryki i zmielonego siemienia lnianego. Mięso powinno być upieczone – nigdy smażone. Jako dodatki można wybrać kaszę gryczaną, brązowy ryż lub kaszę jaglaną z sosem czosnkowym na bazie jogurtu oraz ulubione warzywa ugotowane na parze.

W godzinach popołudniowych dostarczanie węglowodanów jest niewskazane – może zakłócić proces odchudzania. Dlatego zarówno podwieczorek, jak i kolacja powinny być lekkie i z przewagą produktów białkowych. Może to być np. jajko na miękko, połowa papryki i kromka chleba razowego lub jajecznica z pomidorami, łososiem i szczypiorkiem, usmażona na odrobinie oliwy. Wariantem bardziej przeznaczonym na podwieczorek może być koktajl ze szpinaku, papryki i pomidora z dodatkiem pieprzu – by lepiej pobudzić spalanie.

Zrzucenie wagi to nie koniec!

Jeżeli oczekiwany cel został osiągnięty, należy umiejętnie zakończyć dietę. Po zakończeniu odchudzania nie powinno się wracać do złych nawyków żywieniowych. Dzienna podaż kalorii powinna zostać stopniowo zwiększana, aż do 1800–2000 kcal, tak aby nie powodować ponownego tycia. Od czasu do czasu dozwolone są niewielkie „grzeszki” pokarmowe, jednak niezbyt często, a na pewno nie codziennie.

Aby nie utracić osiągniętych efektów, zalecane jest regularne uprawianie aktywności fizycznej i nawadnianie organizmu. Warto też raz w tygodniu zorganizować dzień oczyszczania i przez cały dzień odżywiać się warzywami – z wyłączeniem skrobiowych. Zalecane jest wówczas picie dużych ilości wody, można także spożywać zieloną herbatę lub herbatki ziołowe. Nie należy zapominać o przyprawach – poprawiają walory smakowe potraw i mogą pomóc dzięki temu wyeliminować sól.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 03.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej