Skrobia kukurydziana: cechy, właściwości i zastosowanie. Czym i kiedy warto ją zastąpić? 

Fot. minadezhda / Getty Images

Skrobia kukurydziana to powszechny dodatek do żywności. Jest to substancja zagęszczająca, która jest źródłem węglowodanów. Ze względu na wysoką kaloryczność, niektórzy zastanawiają się, czym zastąpić skrobię kukurydzianą. Najlepszym rozwiązaniem jest używanie mąki kukurydzianej lub mąki z tapioki.

Warto pamiętać o tym, że istnieje spora różnica pomiędzy skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą. Obie są oczywiście uzyskiwane z kukurydzy, jednak różnią się zarówno kolorem, jak i wyglądem oraz ziarnistością. Mąka kukurydziana jest częściej wykorzystywana do wypieku chlebów, wafli i herbatników, a także jest źródłem błonnika pokarmowego.

Co to jest skrobia kukurydziana?

Skrobia to roślinny wielocukier, który może być otrzymywany z kukurydzy, ziemniaków i ryżu. Skrobia kukurydziana to inaczej mazeina, która jest otrzymywana z białych pręcików kukurydzianych. Skrobia kukurydziana to produkt bezglutenowy, który znajduje zastosowanie głównie w kuchni. Jest jednym z częstszych składników w diecie bezglutenowej i w diecie proteinowej.

Na skutek przemian chemicznych i fizycznych powstaje skrobia kukurydziana modyfikowana, która używana jest jako jeden z dodatków do produktów spożywczych. Ten typ skrobi kukurydzianej można znaleźć na etykietach ciast w proszku, sosów, makaronów oraz deserów błyskawicznych. Eksperci uznają skrobię modyfikowaną za bezpieczny dodatek do żywności, jednak wolno jej używać tylko w minimalnej ilości. Z kolei skrobia kukurydziana woskowa (ang. waxy maize) używana jest przez kulturystów w celu wzmocnienia mięśni.

Warto pamiętać o tym, że skrobia kukurydziana nie ma walorów zdrowotnych ani smakowych, jest dodatkiem do żywności, który zmienia konsystencję niektórych potraw. Skrobia kukurydziana zyskała popularność dzięki tzw. diecie Dukana, której główną zasadą jest jedzenie produktów białkowych, a jej celem jest utrata kilogramów. Dieta ta ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników, jednak wciąż jest stosowana przez osoby, które marzą o radykalnej zmianie sylwetki.

Polecamy: Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej

Skrobia kukurydziana: właściwości i zastosowanie

Skrobia kukurydziana to źródło węglowodanów. W 100 g tego produktu znajduje się około 350 kcal, 88 g węglowodanów i około 2 g błonnika pokarmowego. W minimalnym stopniu substancja ta zawiera minerały, takie jak: fosfor, cynk, żelazo, magnez, niacyna, sód, potas, witaminy B2 i B6. Właściwie można stwierdzić, że skrobia kukurydziana nie jest zbyt zdrowym produktem, ponieważ nie dostarcza praktycznie witamin i minerałów, a jest przy tym kaloryczna. Jeśli chodzi o zastosowanie skrobi kukurydzianej, to jest używana przede wszystkim jako zagęszczacz do zup, sosów, dodaje się ją do ciast i pieczywa. Skrobia kukurydziana dobrze sprawdza się również jako dodatek do kisielu, budyniu oraz kremów.

Zobaczcie, jaka mąka jest zdrowa na filmie:

Zobacz film: Jaki chleb wybrać? Jaki jest skład pieczywa i jaka mąka jest zdrowa? Źródło: Wiem, co jem 

Poza spożywczym zastosowaniem skrobię kukurydzianą można używać w innych celach, na przykład:

  • do czyszczenia garnków i patelni, a także naczyń,
  • jako odplamiacz (zwłaszcza w przypadku plam z kleju i krwi),
  • jako suchy szampon do włosów,
  • można zrobić ze skrobi kukurydzianej pastę na oparzenia słoneczne,
  • jako środek zmiękczający do prania.

Skrobię kukurydzianą można kupić praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych, a także przez internet. Cena nie jest wysoka - trzeba się liczyć z wydatkiem około 5–10 zł za kilogram.

Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Jednym z najlepszych zamienników skrobi kukurydzianej jest mąka kukurydziana. Warto wiedzieć czym się różni skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej? Przede wszystkim zawartością składników odżywczych, ponieważ mąka kukurydziana co prawda ma około 350 kalorii w 100 g, ale za to zawiera większą ilość białka oraz błonnika pokarmowego, a mniej węglowodanów. Ponadto mąka kukurydziana ma w swoim składzie żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminy A, E i selen. Mąka kukurydziana jest ponadto silnym antyoksydantem, który chroni przed wpływem wolnych rodników, a tym samym ma działanie przeciwstarzeniowe. Zaleca się ją w przypadku zachorowania na cukrzycę, w walce z otyłością i anemią.

Czy uważnie czytasz etykiety?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Warto dodać, że kolejnymi różnicami pomiędzy skrobią a mąką kukurydzianą są kolor i konsystencja. W przypadku mąki na pierwszy rzut oka można zauważyć kolor żółty i ziarnistość, natomiast skrobia kukurydziana to biały proszek. Mąka kukurydziana kosztuje tylko 2 zł, podczas gdy skrobia – 5–10 zł za kilogram. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zrobimy porównanie pomiędzy skrobią kukurydzianą a skrobią ziemniaczaną. Ten drugi produkt ma więcej białka, a mniej węglowodanów.

Innym bardzo dobrym zamiennikiem skrobi kukurydzianej jest mąka z tapioki, która także może być dodatkiem zagęszczającym. Mąka z tapioki jest polecana osobom, które cierpią na alergie pokarmowe lub nadwrażliwość na gluten. Mąka ta wpływa także korzystnie na regulację poziomu cukru we krwi. 

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 28.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej