Wrzody żołądka - dlaczego dokuczają jesienią? Czy domowe leczenie jest skuteczne?

Fot: Hiroshi Watanabe / gettyimages.com

Wrzody żołądka i dwunastnicy wywołują dolegliwości, które właśnie jesienią często dają o sobie znać. Co może świadczyć o chorobie? Czy domowe sposoby mogą wspomóc walkę z chorobą? Rozmawiamy o tym z dr. n. med. Dawidem Szkudłapskim, gastrologiem.

Wrzód trawienny to nic innego, jak ubytek w ścianie żołądka lub dwunastnicy, bo tam najczęściej powstają zmiany. Czasem uszkodzenie jest tak duże, że dochodzi do przedziurawienia przewodu pokarmowego, czyli tzw. perforacji. Wraz z wrzodami pojawiają się stan zapalny oraz martwica zakrzepowa (to naturalny efekt gojenia się wrzodów).

Wrzody żołądka i dwunastnicy - dlaczego dokuczają jesienią?

Cykliczne nawracanie wrzodów nazywa się chorobą wrzodową. Schorzenie szczególnie dokuczliwe staje się wiosną i jesienią. Dlaczego?

Hipotezy są różne. Pierwsza mówi o tym, że w tzw. porach przejściowych często mamy jakieś infekcje wirusowe i sięgamy po niesteroidowe leki przeciwzapalne, które sprzyjają wrzodom. Druga zakłada, że w tym czasie dochodzi do wzrostu wydzielania naturalnego kortyzolu, tzw. hormonu stresu, trzecia – mamy inne przyzwyczajenia żywieniowe, jemy ciężej, bardziej tłusto i bogatobiałkowo

– tłumaczy dr Dawid Szkudłapski, gastrolog.

Wrzody żołądka i dwunastnicy - jakie mogą być pierwsze objawy choroby?

Charakter i rodzaj objawów zależy przede wszystkim od tego, gdzie powstała zmiana. W przypadku wrzodów żołądka pojawiają się:

  • ból brzucha - najczęściej chwilę po posiłku, jest tępy, często piekący, nasilający się co kilka minut, następnie ustępujący (co ma związek z rytmem fali perystaltycznej żołądka);
  • nudności;
  • wymioty;
  • puste odbijanie.

Jeśli wrzód utworzył się na dwunastnicy chorzy skarżą się na:

  • ból w nadbrzuszu;
  • ból po jedzeniu - pojawia się po 2-3 godzinach po posiłku, kiedy dwunastnica przestaje być „zatkana” jedzeniem;
  • tzw. ból głodowy - bardzo często pojawia się w nocy i wybudza ze snu, aby się go pozbyć pacjenci zaczynają podjadać;

Niestety choroba wrzodowa nie u wszystkich przebiega jednakowo. Zdarza się, że pacjenci nie mają żadnych objawów i do lekarza trafiają z zupełnie innego powodu, np. krwawienia do przewodu pokarmowego lub ostrego bólu brzucha.

Tak naprawdę zaniepokoić powinna każda dysfunkcja, nawet zwykła niestrawność. Tę ostatnią trzeba traktować raczej, jako zespół dolegliwości. Jeśli boli nas brzuch, mamy zgagę, wzdęcia lub zmienił się cykl wypróżnień, powinniśmy skonsultować się z lekarzem i wykonać dogłębną diagnostykę. Dotyczy to przede wszystkim osób po 45. roku życia oraz tych, które miały w rodzinie przypadki zachorowania na raka żołądka lub raka jelita grubego - mówi specjalista.

Domowe sposoby na wrzody żołądka i dwunastnicy

Warto podkreślić, że domowe metody, takie jak picie mleka, naparu z mięty czy jedzenie migdałów nie są dobrym rozwiązaniem. Choć niektóre z nich mogą przynieść ulgę, to będzie ona chwilowa i w żaden sposób nie rozwiąże problemu.

Mleko ma pH łagodnie zasadowe, co sprzyja neutralizacji kwasu solnego w żołądku i łagodzi ból, jednak obecne w nim białko stymuluje pośrednio wytwarzanie kwasu solnego. Nawet jeśli takie domowe sposoby złagodzą objawy, to nie leczą przyczyny i mogą wydłużyć proces sięgnięcia po sprawdzone i rekomendowane sposoby farmakologicznego leczenia. Dlatego, aby uniknąć problemów, należy od razu skonsultować się z lekarzem i stosować się do jego zaleceń – tłumaczy specjalista.

Jak rozpoznać wrzody żołądka i dwunastnicy?

Najlepszych sposobem na potwierdzenie lub wykluczenie choroby wrzodowej jest gastroskopia, ale nie jest to jedyna forma diagnostyki.

W każdym przypadku, kiedy uwidaczniamy podczas gastroskopii wrzody w żołądku, pobieramy jest wycinki do analizy histopatologicznej, celem wykluczenia raka

- dodaje specjalista.

Dla niektórych pacjentów gastroskopia to traumatyczne badanie, dlatego nierzadko chorzy odmawiają zgody na jej wykonanie. W takich przypadkach lekarz powinien zaproponować inne badania, w tym obrazowe lub laboratoryjne.

Czy wrzody można skutecznie wyleczyć?

Choroba potrafi mocno uprzykrzyć życie, na szczęście można ją całkowicie wyleczyć. Jednak, aby leczenie było skuteczne, konieczne jest właściwe rozpoznanie.

Jeśli za powstanie wrzodów odpowiada zakażenie bakteryjne, konieczne jest podanie antybiotyków, zazwyczaj stosuje się czterolekowy schemat. Prawidłowo prowadzone leczenie pozwala całkowicie wyleczyć chorobę. Ewentualne nawroty, zwłaszcza gdy za wrzody odpowiadała H. pylori, którą skutecznie zdołano wyeradykować (zniszczyć), zdarzają się bardzo rzadko.

W sytuacji, gdy wrzody są spowodowane przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, bo np. pacjent zmaga się z inną chorobą i musi je stale przyjmować – konieczne jest znalezienie alternatywnej metody leczenia dla tego schorzenia. W przeciwnym razie wrzodów nie uda się wyleczyć

- mówi specjalista.

Nie tylko wrzody, ale już samo zakażenie Helicobacter pylori (nawet jeśli chory nie ma żadnych objawów) trzeba leczyć. Pozostawienie ich samych sobie może doprowadzić do rozwoju niebezpiecznych powikłań, krwotoku, perforacji, a nawet - z biegiem czasu - raka żołądka.

Wrzody żołądka i dwunastnicy. Co je wywołuje?

Za 80-90 proc. wrzodów dwunastnicy i 70 proc. wrzodów żołądka odpowiada zakażenie Helicobacter pylori. Bakteria przenoszona jest przede wszystkim drogą oralną i najczęściej „łapiemy” ją we wczesnym dzieciństwie. Co ciekawe, jak pokazują badania, choroba rozwija się zaledwie u 10 proc. zakażonych.

Drugą najczęstszą przyczyną jest stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Nadmierne stosowanie tych środków może uszkadzać błonę śluzową żołądka lub dwunastnicy i sprzyjać owrzodzeniom. Znacznie rzadziej choroba wrzodowa spowodowana jest innym schorzeniem, np. chorobą Leśniowskiego-Crohna, czy sarkoidozą

– mówi specjalista.

Warto zaznaczyć, że wrzody częściej pojawią się u palaczy. Częściej chorują także osoby mające grupę krwi 0. Okazuje się, że osoby te posiadają pewien antygen na powierzchni komórek nabłonka żołądka, sprzyjający przyleganiu bakterii H. pylori

Dieta w chorobie wrzodowej. Co można jeść, a czego unikać?

Niezwykle ważnym elementem leczenia choroby wrzodowej jest dieta. Pacjenci powinni przede wszystkim pamiętać o:

  • regularnym jedzeniu posiłków – chory powinien jeść 5-6 małych posiłków, najlepiej co 3 godziny, dzięki temu kwas solny będzie systematycznie pochłaniany przez pożywienie i nie będzie podrażniał błony śluzowej;
  • właściwej temperaturze posiłków – jedzenie nie może być ani za zimne, ani za gorące. Tak skrajne temperatury powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka, wzmożony przepływ krwi w miejscach uszkodzonych sprzyja stanom zapalnym. Dlatego posiłki muszą mieć temperaturę pokojową.

Co wkluczyć z diety?

  • sól, ocet – mają działanie prozapalnie;
  • herbata i kawa – teina i kofeina powodują wzrost produkcji kwasu solnego;
  • alkohol – wysokoprocentowy drażni układ pokarmowy, niskoprocentowy - zwiększa produkcje kwasu solnego i może zaostrzyć przebieg choroby;
  • wędzone produkty, rosół oraz wywary – zaostrzają produkcję kwasu solnego;
  • napoje gazowane, kwaśne owoce, warzywa ciężkostrawne, jak strączki, kapusta, por, cebula, czosnek;
  • tłuste ryby, jak łosoś, halibut, sardynki, śledzie;
  • czerwone mięso.

Co włączyć do diety

  • chude mięso (drób, cielęcina);
  • chude ryby (dorsz, leszcz, sola, szczupak);
  • jajka (najlepiej ugotowane na miękko lub na parze);
  • warzywa – marchewka, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek (najlepiej przetarty), młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki;
  • owoce - jabłka, truskawki (surowe truskawki można podać za zgodą lekarza), morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowane soki z malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, pomarańczy, cytryny.

Choroba wrzodowa - skąd się bierze i jak sobie z nią poradzić? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak sobie poradzić z chorobą wrzodową? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 21.10.2020,
Opublikowano: 21.10.2020 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Ania M 28.11.2020r.

Bardzo pomocny materiał :) wielkie dzięki

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej