Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 

Fot: peopleimages / gettyimages.com

Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Zdecydowana większość szuka informacji na etykietach produktów, są także tacy, którzy kupują "z polecenia" najbliższych. Jednak dużą rolę odgrywają także telewizja i internet. Jak kupują Polacy i skąd wiedzą, czy dany produkt jest dobry?

Według raportu Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji z maja 2019 roku Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Aż 90 proc. respondentów sprawdza, jakie substancje konserwujące (i czy w ogóle) zawiera danych produkt. Ważne są także:

  • dla 83 proc. działanie produktu (ewentualny wpływ na zdrowie);
  • dla 82 proc. zawartość składników odżywczych;
  • dla 74 proc. kraj pochodzenia żywności;
  • dla 76 proc. sposób produkcji (preferowany jest tradycyjny).

Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach. Sprawdza je ponad połowa respondentów i nic dziwnego - czasem składy produktów potrafią być długie i pełne konserwantów i barwników. Wykaz dozwolonych w Polsce dodatków do żywności liczy ponad 300 pozycji. Ich stosowanie w produktach regulowane jest przez prawo, jednak prawdą jest, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla zdrowia.

Lista szkodliwych E

Lista dodatków do żywności opatrzonych numerem E sporządzana jest przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dzieli się na konkretne grupy, które obejmują:

  • barwniki – 100–199,
  • konserwanty – 200–299,
  • przeciwutleniacze i regulatory kwasowości – 300–399,
  • emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. – 400–499,
  • środki pomocnicze – 500–599,
  • wzmacniacze smaku – 600–699,
  • środki słodzące, nabłyszczające i inne – 900–999,
  • stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne – 1000–1999.

Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność więcej dowiecie się także z filmu poniżej:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Substancje dodawane do żywności mogą wpływać negatywnie na organizm. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której E-produkty kumulują się. Wśród skutków ubocznych ich spożywania należy wymienić: problemy z oddychaniem, wysypkę, zaczerwienienie skóry, duszność, bezsenność, pobudzenie, uczucie niepokoju, nadmierną potliwość, nerwowość, ból i zawroty głowy, mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunkę lub zaparcia. Bywa, że zwiększają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, ograniczają wchłanianie niektórych składników mineralnych, zaburzają pracę niektórych narządów i zaostrzają przebieg chorób.

Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?

 Wśród ważnych źródeł informacji o żywności badani wskazują także telewizję (na programy telewizyjne o tematyce kulinarnej zwraca uwagę 32 proc. respondentów) oraz znajomych i rodzinę (30 proc. badanych). Z internetu korzysta 29 proc. respondentów, a najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o produktach są lekarze i dietetycy (41 proc. badanych wskazuje, że ma do nich zaufanie).

Raport, na podstawie którego opracowano dane obejmuje wyniki ankiety internetowej zrealizowanej przez agencję badawczą Inquiry na panelu YouGov, we współpracy z ITBC Communication, w maju 2019 r., na próbie ogólnopolskiej 551 osób.

Mniej chemii w żywności

Produkty zdrowe to produkty jak najmniej przetworzone. Lepiej unikać tych, na których etykietach znajdziemy całą listę E-substancji lub chemicznych dodatków. Wszyscy chcący zdrowo się odżywiać powinni stosować się do Piramidy Zdrowego Żywienia i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców (w proporcji 3 do 1). Warto także wybierać produkty pełnoziarniste, ograniczyć podaż soli i cukru w diecie, a mięso spożywać raz w tygodniu. 

Zobaczcie na filmie, co znajdziemy w napojach gazowanych:

Zobacz film: Sztuczne barwniki i konserwanty w napojach gazowanych i słodyczach - czy mogą być szkodliwe? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 21.08.2019,
Opublikowano: 21.08.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej