Singapur chce wprowadzić zakaz  reklamowania słodkich napojów!

Fot:Sarah Casillas / gettyimages.com

Rząd Singapuru ogłosił, że planuje wprowadzić całkowity zakaz reklamowania napojów słodzonych. Zakaz ma wejść w życie w 2020 roku i objąć wszystkie media, łącznie z tymi internetowymi.

Zakaz reklamowania słodkich napojów, to nie koniec zmian, które chcą wprowadzić władze w Singapurze. Producenci napojów z dużą zawartością cukru będą musieli umieszczać na swoich produktach nowe etykiety informujące o zawartości cukru. Oznacza to, że opakowania będą miały etykiety w ściśle określonych kolorach, dzięki czemu już na pierwszy rzut oka będzie wiadomo, który napój jest zdrowy, a który nie i zawiera bardzo dużo cukru. Władze chcą w ten sposób skłonić konsumentów do świadomego i częstszego wybierania zdrowszych produktów ze sklepowych półek.

Jeśli przepisy zostaną wprowadzone, Singapur stanie się pierwszym krajem na świecie, w którym funkcjonuje taki zakaz.

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez singapurskiego Ministerstwo Zdrowia, w ubiegłym roku, ponad połowa cukru, którą spożywali jego obywatele pochodziła właśnie z puszek i butelek z dosładzanymi napojami.

Cukier znajduje się nie tylko w słodkich napojach. Ile zjadamy go naprawdę? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Ile cukru zjadamy? Źródło: 36,6

Słodycz, która szkodzi

O szkodliwości cukru i jego niekorzystnym wpływie na zdrowie od lat mówi także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z badań jednoznacznie wynika, że osoby, które wypijają 2 takie puszki dziennie są o 26 procent bardziej narażone na cukrzycę typu II. Ale nadmiar cukru w codziennej diecie to także prosta droga do nadwagi, otyłości, próchnicy, osteoporozy, a także niektórych nowotworów.

Warto zaznaczyć, że Singapur nie jest jedynym krajem, który walczy z nadmiarem cukru. W 2018 roku tzw. podatek od cukru wprowadziła Wielka Brytania i Irlandia. Zgodnie z nowymi przepisami za każde 100 ml napoju, w którym znajduje się ponad 5 gramów cukru, trzeba zapłacić 22 pensy więcej. Jeśli cukru w 100 ml płynu jest ponad 8 gram opłata wynosi 29 pensów.

Podobny dokument, który może wprowadzić taki podatek także w Polsce, przygotował Główny Inspektor Sanitarny.

Alternatywą dla słodkich napojów mogą być zdrowe lemoniady. Jak je przygotować? Przykładowe przepisy znajdziecie tutaj!

Data aktualizacji: 21.10.2019,
Opublikowano: 21.10.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej