Seleryba, czyli ryba dla alergików i wegan. Właściwości odżywcze ryby z selera

Fot. Catherine Delahaye / Getty Images

Seleryba, czyli ryba z selera to alternatywa dla osób, które są uczulone na ryby lub dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Jak przygotować selerybę? Jakie ma właściwości odżywcze?

Przy świątecznym stole królują ryby. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Niektórzy mają silną alergię na ryby i owoce morza, a inni są na diecie, np. wegańskiej. Co w takiej sytuacji? Cóż, pozostaje seleryba, która dzięki suszonym wodorostom nabiera rybnego smaku. Jak przygotować selerybę? 

Polecamy: Badania na alergie pokarmowe

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz
  • mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Jak przygotować selerybę? 

  1. Zaczynamy od obrania selera, którego następnie należy przekroić na pół i pokroić na centymetrowe plasterki. 
  2. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy 2 arkusze wodorostów nori oraz przyprawy i sos sojowy.
  3. Do gotującego się bulionu dodajemy seler i całość gotujemy, aż plastry będą miękkie. Selera wyjąć i ostudzić.
  4. Następnie należy pociąć arkusze nori na węższe paski, do jednej miski wlać mleko, do drugiej wsypać mąkę.
  5. Bierzemy każdy kawałek selera, solimy i pieprzymy, owijamy paskiem wodorostów, moczymy chwilę w mleku, zanurzamy w mące. 
  6. Na rozgrzanej patelni (z olejem) układamy tak przygotowane plastry selera i smażymy z dwóch stron przez jakieś 3 minuty.

Źródło przepisu: Jadłonomia

Czy przygotowujesz świąteczne potrawy z myślą o alergiach i dietach najbliższych?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Właściwości odżywcze selera

Seler zawiera węglowodany, białka i tłuszcze (a więc błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe). W 90 proc. składa się on z wody, zawiera także dużo witamin z grupy B. Seler korzeniowy dostarcza nam także witaminy K i C, sporo fosforu oraz duże ilości potasu, żelaza, cynku, wapnia i selenu oraz nieco magnezu, manganu i miedzi. 

Seler korzeniowy zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, furanokumaryny, sterole, terpeny, czyli substancje, które wykazują działanie przeciwutleniające i antyseptyczne.

Polecamy: Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze

Polecamy Wam dowiedzieć się, gdzie kupować warzywa i owoce:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia?  Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 24.12.2018,
Opublikowano: 21.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej