Przy świątecznym stole królują ryby. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Niektórzy mają silną alergię na ryby i owoce morza, a inni są na diecie, np. wegańskiej. Co w takiej sytuacji? Cóż, pozostaje seleryba, która dzięki suszonym wodorostom nabiera rybnego smaku. Jak przygotować selerybę?
Polecamy: Badania na alergie pokarmowe
Składniki:
- 1 kg selera
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól i czarny pieprz
- mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny
Jak przygotować selerybę?
- Zaczynamy od obrania selera, którego następnie należy przekroić na pół i pokroić na centymetrowe plasterki.
- W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy 2 arkusze wodorostów nori oraz przyprawy i sos sojowy.
- Do gotującego się bulionu dodajemy seler i całość gotujemy, aż plastry będą miękkie. Selera wyjąć i ostudzić.
- Następnie należy pociąć arkusze nori na węższe paski, do jednej miski wlać mleko, do drugiej wsypać mąkę.
- Bierzemy każdy kawałek selera, solimy i pieprzymy, owijamy paskiem wodorostów, moczymy chwilę w mleku, zanurzamy w mące.
- Na rozgrzanej patelni (z olejem) układamy tak przygotowane plastry selera i smażymy z dwóch stron przez jakieś 3 minuty.
Źródło przepisu: Jadłonomia
Czy przygotowujesz świąteczne potrawy z myślą o alergiach i dietach najbliższych?
Właściwości odżywcze selera
Seler zawiera węglowodany, białka i tłuszcze (a więc błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe). W 90 proc. składa się on z wody, zawiera także dużo witamin z grupy B. Seler korzeniowy dostarcza nam także witaminy K i C, sporo fosforu oraz duże ilości potasu, żelaza, cynku, wapnia i selenu oraz nieco magnezu, manganu i miedzi.
Seler korzeniowy zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, furanokumaryny, sterole, terpeny, czyli substancje, które wykazują działanie przeciwutleniające i antyseptyczne.
Polecamy: Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze
Polecamy Wam dowiedzieć się, gdzie kupować warzywa i owoce: