Selen – selen organiczny, właściwości, zapotrzebowanie, objawy niedoboru

Fot.: Zerbor / stock.adobe.com

Selen jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Ma właściwości antyoksydacyjne, pozytywnie wpływa na działanie tarczycy i jest niezbędny do funkcjonowania kilkudziesięciu enzymów. 

Selen występuje w wielu powszechnie dostępnych produktach. Bogatym źródłem tego cennego pierwiastka są m.in. orzechy i nasiona. Przed laty selen uznawano za substancję o szkodliwym, toksycznym działaniu. Jak się okazało, odgrywa on jednak wiele bardzo ważnych ról w organizmie, zapewniając mu właściwe funkcjonowanie i zdrowie.

Zobacz film: Czym są suplementy diety? Suplementy a leki. Źródło: W dobrym stylu

Właściwości selenu – selen organiczny

Selen został odkryty w 1817 r. przez szwedzkiego chemika i lekarza Jönsa J. Berzeliusa. Nazwa pierwiastka wywodzi się od imienia greckiej bogini Selene. Zaliczany jest do grona mikroelementów, czyli pierwiastków, które występują w organizmie w niewielkich ilościach. U mężczyzn blisko połowa selenu znajduje się w jądrach oraz w gruczołach płciowych i spermie. Jego niedobór wpływa na obniżenie sprawności seksualnej.

Selen jest składnikiem blisko 20 enzymów zawartych w ludzkim organizmie, w tym m.in. bardzo istotnego czynnika antyoksydacyjnego – peroksydazy glutationowej, która chroni czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników. Selen odgrywa istotną rolę w zakresie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także tarczycy. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną serca, zapobiega powstawaniu nowotworów, a zwłaszcza raka wątroby, płuc i jelita grubego. Zdaniem lekarzy selen może pomóc osobom zmagającym się z depresją oraz nadmiernym przemęczeniem. Część badaczy uważa, że selen ma niewielkie właściwości przeciwzapalne.

Zobacz film: Selen - mikroelement, który może uratować życie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kto powinien zażywać selen?

Ze względu na to, że w normalnych warunkach selen w ludzkim organizmie występuje tylko w ilości ok. 10–15 µg (mikrogramów), każdy człowiek powinien zadbać o jego dodatkowe spożywanie. Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na selen wynosi:

  • 15–20 µg u niemowląt,
  • 20 µg u dzieci między 1. a 3. rokiem życia,
  • 30 µg u dzieci między 4. a 9. rokiem życia,
  • 40 µg u chłopców i dziewcząt w wieku 10–12 lat,
  • 55 µg powyżej 13. roku życia u dziewcząt i chłopców, a także u mężczyzn i kobiet,
  • 60 µg u kobiet w ciąży,
  • 70 µg w przypadku kobiet karmiących.

Suplementacja selenu jest szczególnie zalecana palaczom ze względu na działanie antynowotworowe tego pierwiastka, a także mieszkańcom terenów ubogich w selen, ludziom żywiącym się pozajelitowo, cierpiącym na uszkodzenia funkcji wchłaniania składników pokarmowych. Selen jest rekomendowany osobom leczącym się na choroby sercowo-naczyniowe, niepłodność, zapalenia trzustki, astmę.

Niedobór selenu – typowe objawy i choroby

Zbyt niska obecność selenu w organizmie może dawać sygnały w postaci ciągłego uczucia zmęczenia, osłabienia mięśni, podatności na przeziębienia oraz infekcje, problemów z potencją, stanów zapalnych skóry, opryszczki, a u kobiet w ciąży może nawet doprowadzić do poronienia. Poważne i długotrwałe niedobory tego cennego pierwiastka mogą spowodować spustoszenie w organizmie, a wraz z nim doprowadzić do zwyrodnienia narządów oraz tkanek. Skutkami braku selenu w organizmie mogą być: choroba Keshan (choroba mięśnia sercowego), a także choroba Kaszina-Beka (objawiająca się obustronnym zniszczeniem stawów). Niedobory selenu obserwuje się również u osób chorych na AIDS, mukowiscydozę, ostre zapalenie trzustki, depresję, reumatoidalne zapalenie stawów czy fenyloketonurię.

Czym grozi nadmiar selenu?

Należy pamiętać, że nadmiar selenu w diecie jest niepożądany. Znaczne podwyższenie jego poziomu może skutkować: łamliwością paznokci, wypadaniem włosów, zapaleniem skóry, nieprzyjemnym zapachem z ust, nerwowością, zaburzeniami czynności układu nerwowego, nadmierną potliwością, wahaniami nastroju, a w skrajnych przypadkach uszkodzeniem wątroby, nerek, anoreksją i ostrymi biegunkami. Do zatrucia selenem pochodzącym z naturalnych składników dochodzi bardzo rzadko.

W czym znaleźć selen?

Największa zawartość selenu znajduje się w łososiu, zarówno surowym, jak i wędzonym, a także w jajach kurzych i kaszy gryczanej. Cennymi źródłami tego pierwiastka są: kakao, szynka wędzona, ser typu ementaler oraz wieprzowina. Bogate w selen są ponadto orzechy brazylijskie, tuńczyk, filety z indyka i wołowina. Jak podkreślają dietetycy, 100 g białego ryżu zawiera selen w ilości bliskiej 15% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek w przypadku dorosłych.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Bibliografia

1. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Warszawa 2006.

2. Zagrodzki P., Selen a układ odpornościowy, Kraków 2004.

3. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Warszawa 2012.

Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 11.12.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej