Sacharoza – zastosowanie i właściwości cukru buraczanego

Fot: Minoandriani / gettyimages.com

Sacharoza to tzw. cukier biały – pozyskiwany najczęściej z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej związek, zbudowany z dwóch cząsteczek: glukozy i fruktozy. Z sacharozy składa się w 96–99% cukier stosowany powszechnie w gospodarstwach domowych jako substancja słodząca do herbaty czy wypieków.

Często używana w Polsce nazwa zwyczajowa sacharozy to „cukier buraczany”. W strefie klimatu umiarkowanego bowiem ta popularna substancja słodząca pozyskiwana jest przeważnie z buraków cukrowych. Warto wiedzieć, że 75% światowej produkcji stanowi sacharoza z trzciny cukrowej, czyli „cukier trzcinowy”. W składzie chemicznym nie różni się on niczym od krajowego cukru buraczanego. Dostępny w polskich sklepach cukier trzcinowy najczęściej zawiera jednak melasę, której zawdzięcza brązowy kolor, specyficzny smak oraz nieznaczną ilość witamin i minerałów.

Co to jest sacharoza?

Sacharoza to organiczny, występujący naturalnie w świecie roślinnym związek chemiczny – węglowodan z grupy dwucukrów, czyli złożony z dwóch cząsteczek: glukozy i fruktozy. Ma on postać krystaliczną i białą barwę. Ponadto doskonale rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. Z tego względu zyskał popularność jako substancja słodząca. Przed wiekami sacharoza stanowiła towar luksusowy, ponieważ proces jej pozyskiwania z roślin cukrodajnych był skomplikowany i kosztowny. Do słodzenia potraw używano głównie miodu. Wykorzystywano także słodycz owoców. Dopiero w XIX w. opracowane zostały efektywne metody przetwórstwa, dzięki którym cukier stał się produktem tanim i powszechnie dostępnym. Obecnie z sacharozy korzysta się na co dzień w niemal w każdym gospodarstwie domowym – do słodzenia kawy, herbaty, do wypieków, a nawet do podkreślania smaku wytrawnych potraw. Co więcej, jako tzw. cukier dodany stanowi ona jeden z podstawowych składników wielu produktów żywnościowych.

Czy i jak cukier nam szkodzi? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego cukier nam szkodzi? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Sacharoza – występowanie

Sacharoza występuje naturalnie w większości produktów pochodzenia roślinnego, ale tylko w nielicznych z nich – w dużej ilości. Należą do nich nasiona roślin strączkowych (np. soi), niektóre warzywa i owoce – mandarynki, banany, buraki, marchew. Obok syropu glukozowo-fruktozowego sacharoza jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym cukrów. Znajduje się nie tylko w słodyczach, przekąskach czy słodkich napojach gazowanych, ale także w przetworach (zarówno dżemach, jak i ketchupie), smakowych jogurtach i serkach, płatkach śniadaniowych, sokach owocowych, pieczywie, suszonych owocach. Zastosowanie sacharozy w wyżej wymienionych produktach jest uzasadnione nie tylko potrzebą osiągnięcia pożądanego smaku. W wielu przypadkach cukier decyduje także o strukturze wyrobu, np. o chrupkości płatków kukurydzianych.

Właściwości sacharozy i jej wpływ na organizm

Sacharoza to tzw. puste kalorie, czyli – z punktu widzenia ludzkiego organizmu – substancja pozbawiona wartości odżywczych. Stanowi wyłącznie źródło energii – 100 g dostarcza około 390 kcal. Ze względu na swoją prostą budowę chemiczną sacharoza ma wysoki indeks glikemiczny (IG=68). Oznacza to, że jest stosunkowo szybko przetwarzana w wątrobie na glukozę i wchłaniana z przewodu pokarmowego do krwioobiegu, co wiąże się z gwałtownym podwyższeniem poziomu cukru we krwi. Jeśli taka sytuacja nastąpi w chwili intensywnej aktywności, glukoza zużywa się w procesach metabolicznych do wytworzenia energii niezbędnej do działania. Jeśli zaś ilość dostępnej glukozy jest większa niż bieżące zapotrzebowanie, dochodzi do jej zmagazynowania – częściowo w mięśniach i w wątrobie w postacie glikogenu, ale także w formie tkanki tłuszczowej. A ponieważ cukier jest wysokokaloryczny, nietrudno przekroczyć referencyjną ilość jego spożycia. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia cukry proste dodawane do żywności (zarówno przez producenta, jak i samych konsumentów) nie powinny stanowić więcej niż 10% wartości energetycznej codziennej diety. Oznacza to, że przy średnim zapotrzebowaniu kalorycznym (2000 kcal na dobę) można spożyć na co dzień maksymalnie 50 g cukru.

Jeśli nie cukier to co? Czy zastąpić cukier? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Zdrowe zamienniki cukru. Źródło: 36,6.

Sacharoza a cukrzyca i inne choroby dietozależne

Nadpodaż cukru w diecie stanowi jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości, a także szeregu schorzeń, do których należą przede wszystkim:

  • insulinooporność i cukrzyca typu 2,
  • nowotwory.

Nadmiar cukru przyspiesza starzenie się organizmu (pośrednio przyczynia się do uszkadzania włókien kolagenowych), wpływa niekorzystnie na samopoczucie i jakość procesów myślowych (skoki poziomu glukozy we krwi i związane z nimi wahania poziomu neuroprzekaźników nie służą prawidłowej pracy układu nerwowego).

Jak spożywać sacharozę z umiarem?

Spożywanie niewielkiej ilości sacharozy (zwłaszcza w ramach zdrowej, dobrze zbilansowanej diety) nie jest szkodliwe i nie ma konieczności wyrzekania się ulubionych przysmaków. Trzeba jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek przy ich wyborze. Przede wszystkim podczas zakupów należy czytać etykiety, by świadomie komponować codzienny jadłospis, eliminując z niego produkty, które nie służą zachowaniu zdrowia i szczupłej sylwetki. W miarę możliwości można zastępować sacharozę zdrowszymi zamiennikami, takimi jak miód, stewia czy ksylitol. Warto także poeksperymentować z nowymi smakami. Na przykład dla osób słodzących herbatę miłym zaskoczeniem może okazać się smak gorzkiej, którego – gdy się już do niego przyzwyczai – nie ma się chęci psuć choćby kilkoma ziarenkami cukru.

Opublikowano: 23.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej