Rydze – czy są zdrowe? Jak rozpoznać i jak podawać rydze?

Fot: sinarp2 / gettyimages.com

Zdaniem grzybiarzy rydze to jedne ze smaczniejszych grzybów. Można je smażyć, dusić czy marynować, ale czy są zdrowe? Jak rozpoznać rydze, żeby mieć pewność, że ich zjedzenie nie skończy się zatruciem?

Rydz, czyli tak naprawdę mleczaj rydz to grzyb należący do rodziny gołąbkowatych. Grzyb, ze względu na wyśmienity smak, cieszy się dużą popularność zarówno wśród zbieraczy, jak smakoszy grzybów. Warto zaznaczyć, że rydze cenione i chętnie wykorzystywane w kuchni przez Hiszpanów. Sezon na te grzyby trwa od lata do jesieni.

Grzyby rosną w lasach iglastych oraz gajach liściastych, ale tylko tych, które nie są zanieczyszczone. Najlepiej czują się na piaszczystym terenie na granicach lasów, dobrze czują się w dobrze nasłonecznionych miejscach.

Rydz – jak go rozpoznać?

Rydze mają charakterystyczną czerwoną lub pomarańczową barwę kapelusza. Ich średnica nie przekracza 10 centymetrów i mogą się na nich pojawiać kręgi w nieco ciemniejszym kolorze. W niektórych przypadkach kształtem przypomina lej. Od spodu kapelusz rydza pokrywają, dość gęsto rozmieszczone, pomarańczowe blaszki. Jeśli oderwiemy fragment lub delikatnie naciśniemy zmieni barwę na zieloną. Trzon rydza ma zazwyczaj ok. 5 centymetrów wysokości, ok. 2 centymetrów grubości i zwęża się u podstawy. Ma pomarańczowy kolor i jest delikatny i kruchy, tym samym łatwo go uszkodzić i podczas zbierania rydzów trzeba bardzo uważać.

Rydz – czy jest zdrowy?

Większość grzybów, w tym także rydze, traktowane są przede wszystkim, jak dodatek do potraw. Dzięki nimi nabierają niepowtarzanego smaku i zapachu, ale na walorach smakowych zalety grzybów wcale się nie kończą. Mało kto wie, że grzyby są dobrym źródłem witamin i substancji odżywczych.

Rydze dostarczają przede wszystkim witamin z grypy B (zwłaszcza B1 i B2, PP), które mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Dodatkowo wspomagają trawienie, poprawiają wygląd skóry oraz pomagają zredukować stres. Grzyby zawierają także witaminę D, która wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Najwięcej mają jej pieczarki. O rydzach warto pamiętać także ze względu na żelazo czy potas. Pierwszy z pierwiastków zapobiega anemii, a także jest niezbędny do produkcji hemoglobiny, która rozprowadza tlen po całym organizmie. Potas natomiast pomaga wyregulować ciśnienie tętnicze oraz wspomaga pracę serca. W rydzach znajdziemy także trochę cynku, fosforu i wapnia, których potrzebuje układ kostny. Grzyby są również źródłem dobrze przyswajalnego białka, tym samym polecane są osobom na diecie wegańskiej. Do tego grzyby same w sobie są niskokaloryczne. 100 gramów grzybów to zaledwie 40 kcal. Warto jednak pamiętać, że np. po dodaniu śmietany do sosu z rydzów, ich kaloryczność znacząco się podniesie.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o grzybach:

Zobacz film: Fakty i mity na temat grzybów. Źródło: Stylowy Magazyn

Rydze – jak przyrządzać rydze?

Rydze można podawać na wiele sposób, nie można ich jedynie suszyć. Najlepiej smakują świeże lub marynowane. Doskonale nadają się do mrożenia. Osoby, które nie lubią gotować lub nie czują się w kuchni zbyt pewnie mogą podać rydze podsmażone na maśle. Grzyby wystarczy dokładnie oczyścić, a następnie poddusić je w rondelku z roztopionym masłem. Na koniec potrawę należy doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane rydze można zjeść bezpośrednio po usmażeniu albo przechowywać w zamrażarce lub słoiku.

Jak zbierać grzyby?

Podczas zbierania grzybów trzeba pamiętać, aby wrzucać do koszyka tylko te okazy, co do których mamy absolutną pewność. Jeśli mamy wątpliwości, czy zebrany przez nas grzyb jest jadalny można udać się z nim do sanepidu i poprosić o pomoc pracujących tam specjalistów.

Grzybów pod żadnym pozorem nie można zbierać do foliowych torebek czy reklamówek! Brak przepływu powietrza sprawia, że grzyby ulegają zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i zaczyna rozkładać. W ten sposób grzyby jadalne staną się trujące i mogą wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Dlatego tak ważne jest, aby zbierać grzyby do przewiewnych wiklinowych koszyków lub łubianek.

Mimo że grzyby są stosunkowo mało kaloryczne, to ze względu na zawartość chityny są ciężkostrawne. Chityna to wielocukier, który przypomina błonnik. Kwasy żołądkowe nie potrafią rozłożyć, dlatego zjedzenie zbyt dużej ilości grzybów może doprowadzić do problemów z układem pokarmowym. Na grzyby w szczególności powinny uważać osoby, którym często dokuczają zgagi lub zmagają się kolką jelitową. Grzybów nie powinny jeść osoby starsze oraz dzieci do 10 roku życia. W obu przypadkach układ pokarmowy nie jest wystarczająco sprawny, aby sobie z nimi poradzić.

Data aktualizacji: 19.06.2019,
Opublikowano: 18.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej