Ramen - przepis na ramen, jak zrobić, jak jeść? Czym jest ramen?

Fot. 4kodiak / Getty Images

Ramen jest tradycyjną zupą japońską. Jak przyrządzić ramen? Czy może być wegetariański lub wegański? Jak jeść ramen? Przeczytajcie wszystko, co musicie wiedzieć o tej potrawie. 

Czym jest ramen?

Ramen to tradycyjna zupa japońska, która jest pewnego rodzaju ewenementem w delikatnej i rybnej kuchni tego kraju. Ramen przywędrował do Japonii z Chin i jest zupą na bazie czerwonego mięsa. W Japonii serwowany jest jako danie typu fast food i, co ciekawe, nie ma na niego jednoznacznej receptury. Każda restauracja serwuje zupę z nieco innymi składnikami, jednak łączy je jedno: obecność rosołu i makaronu.

To właśnie zupa ramen stała się prekursorem słynnych zup instant,a to za sprawą Ando Momofuku, który w 1958 roku opracował przepis na ramen instant – gotowy do spożycia jedynie po zalaniu wrzątkiem. Jednak uwaga na zupy błyskawiczne - wcale nie są zdrowe:

Zobacz film: Zupki chińskie - co znajduje się w ich składzie? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Ramen - jak zrobić ramen?

Przepis na ramen jest dość prosty. Należy zacząć od tego, że tradycyjna zupa przygotowywana jest na rosole gotowanym na wieprzowych kościach. Do tego dodaje się makaron oraz składniki wedle uznania. Najczęściej dodaje się: ryby, owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza, kiełki fasoli), wodorosty, mięso wieprzowe lub drobiowe (często w formie kulek), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu, sos sojowy i miso. 

Przepis na ramen:

Bulion:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych
  • 4 cebulki szalotki
  • 10 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
  • ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
  • 80 ml sake (wino ryżowe)

Kości wieprzowe i drobiowe zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie wyjmujemy, płuczemy i ponownie wkładamy do garnka. Do mięsa dorzucamy cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojony w plastry imbir oraz obraną marchew. Całość zalewamy wodą do przykrycia składników i dodajemy opłukane wodorosty. Całość gotujemy, usuwamy glony i szumowinę z wierzchu. Taki bulion powinien się gotować 6 godzin. Po przestudzeniu wyjmujemy kości. 

Dodatki:

  • ugotowana wieprzowina
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
  • dymka lub szczypiorek
  • 6 jajek
  • przyprawa shichimi togarashi
  • prasowane glony (sushi nori)

Dzień wcześniej namoczyć grzyby shitake: zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Grzyby smażymy na oleju aż będą miękkie, jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy je na połówki. Wieprzowinę gotujemy na wolnym ogniu. makaron gotujemy według instrukcji. 

Przygotowanie ramen:

  1. Bulion (bez tłuszczu z góry) mieszamy z sosem sojowym, sake, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
  2. Ugotowany wcześniej makaron nakładamy do misek, zalewamy bulionem, dodajemy grzyby, wieprzowinę, połówkę jajka, doprawiamy do smaku - np. szczypiorkiem i przyprawą shichimi togarashi.

Źródło: Kwestia Smaku

Ramen - zupa wegetariańska?

Tak! Nie ma przeszkód, żeby przygotować ramen, równie smaczny jak ten mięsny, w opcji niekrzywdzącej zwierzęta. Zobaczcie przepis na wegański ramen:

Składniki na ramen:

  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
  • 4 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1 cebula, pokrojona w dużą kostkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka glonów wakame
  • 1 łyżeczka wina mirin, opcjonalnie
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Marynata do tofu, grzybów i warzyw:
  • 2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Dodatki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 mini kapusty pak choi
  • 4 pieczarki lub grzyby shitake
  • 2 małe marchewki
  • garść posiekanej dymki
  • 2 łyżki kim chi
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 200 g japońskich noodli

Przygotowanie:

  1. Na samym początku przysmażamy cebulkę, czosnek oraz imbir na oleju kokosowym w garnku o grubym dnie. Dolewamy bulion oraz dodajemy glony wakame oraz wino i gotujemy przez 30 minut. Następnie odcedzamy z warzyw, dodajemy pastę miso, olej sezamowy oraz sos sojowy i dalej gotujemy.
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w blenderze.
  3. Tofu powinno być podsmażone na złoto i odsączone z nadmiaru tłuszczu, podobnie z grzybami, marchewka powinna być pokrojona w cienkie plastry, natomiast kapusta pak choi przecięta na pół.
  4. Przy pomocy pędzelka silikonowego obficie pokrywamy tofu, grzyby oraz warzywa przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut!
  5. Na suchej patelni smażymy kolejno zamarynowane tofu, pieczarki, kapustę pak choi oraz marchewkę.
  6. W miskach układamy makaron, następnie tofu, grzyby, kim chi oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość zalewamy zupą. 

Źródło: MniuMniu - Kuchnia roślinna

Na co zwrócić uwagę przy robieniu zakupów w sklepie z azjatyckim jedzeniem? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem 

Jak jeść ramen?

Ramen jest zupą gęstą, o dużej zawartości składników w porównaniu do ilości bulionu. Ramen powinno się jeść gorący, zaraz potem jak jest podany. Zupę powinno się siorbać! 

Ramen je się łyżką oraz pałeczkami. Wystudzony traci smak, a makaron staje się miękki. 

Data aktualizacji: 14.06.2019,
Opublikowano: 14.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej