Pyłek pszczeli – jak go używać? Jakie posiada właściwości?

Fot. Likica83 / Getty Imges

Pyłek pszczeli, zwany również pyłkiem kwiatowym, zjednał sobie rzeszę zwolenników dzięki leczniczym właściwościom oraz bogactwu witamin i cennych pierwiastków. Doceniła go zwłaszcza medycyna naturalna i jej gałąź – apiterapia, która zajmuje się badaniem wpływu produktów pszczelich na człowieka.

Pyłek pszczeli jest produktem, który powstaje z pyłku kwiatowego przynoszonego do ula przez robotnice pszczoły miodnej. Jest swego rodzaju bombą witaminową, ponieważ zawiera duże ilości białka, minerałów i pełną gamę witamin.

Pyłek pszczeli czy pyłek kwiatowy?

Pyłek pszczeli i pyłek kwiatowy to ten sam produkt. W rzeczywistości są to męskie komórki rozrodcze, które produkują rośliny. Dla pszczół jest bardzo cennym surowcem, z którego wytwarzają miód, mleczko pszczele i pierzgę. Są to substancje bardzo ważne dla owadów – mleczkiem pszczelim i pierzgą żywią się młode osobniki oraz królowa matka. Dzięki zawartym w nim substancjom larwy bardzo szybko przybierają na wadze, a królowa matka żyje znacznie dłużej niż osobniki, które odżywiają się tylko pyłkiem. Jest towarem trudnym do pozyskania, ponieważ jeśli dostanie się do wnętrza ula, zostanie przetworzony. Dlatego też pszczelarze zakładają pułapkę u wejścia, z pomocą której część pyłku udaje się pozyskać w czystej postaci. Owady zbierają go z kwiatów i w postaci niewielkich kulek przenoszą na swoich odnóżach.

Pyłek pszczeli dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością w różnych formach – najczęściej w postaci mniejszego lub większego granulatu, który w zależności od dominujących kwiatów ma różną barwę. Kupując produkt, warto sprawdzić, czy jest on dobrej jakości – najlepiej jeśli zachowuje formę granulatu, a po otwarciu opakowania ma bardzo przyjemny, kwiatowy zapach. Nigdy nie można spożywać produktu, który czuć pleśnią – oznacza to, że pojemnik był nieszczelny i do środka dostała się wilgoć.

Pyłek pszczeli – właściwości

Właściwości pyłku pszczelego są od lat doceniane przez medycynę naturalną. Posiada on przede wszystkim dużą zawartość białka. Badania naukowe potwierdziły, że zawiera również aminokwasy (w tym argininę wskazaną przy problemach z nadciśnieniem, krążeniem, miażdżycą, a także w zaburzeniach erekcji u mężczyzn). Jest bogatym źródłem flawonoidów, węglowodanów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Poza minerałami i licznymi pierwiastkami śladowymi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy. Dlatego też wspiera rozwój komórek i funkcjonowanie tkanek, przez co wzmacnia układ immunologiczny. 

Pyłek wspomaga też działanie układu krwiotwórczego i wątroby. Jest zalecany przy problemach z miażdżycą, chorobie wieńcowej i przy przeroście gruczołu krokowego, czyli problemach z prostatą. Zawarte w nim witaminy mają moc wspomagania prawidłowej pracy układu nerwowego, zwłaszcza przy wahaniach nastroju i stanach depresyjnych.

Pyłek pszczeli można stosować również miejscowo na rany, zwłaszcza po oparzeniach. Badania naukowe potwierdziły skuteczność maści pyłkowej i pyłkowo-propolisowej w leczeniu ran, które powstały na skutek działania wysokich temperatur.

Warto wiedzieć, że wykazuje on też działanie adaptogenne, co oznacza, że jego zażywanie podnosi odporność fizyczną, psychiczną i ogólną odporność.

Więcej na temat tego, jak podnieść odporność znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Napary poprawiające odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Pyłek pszczeli – jak stosować?

Jest wiele przepisów na to, jak stosować pyłek pszczeli. Ważne jest, aby pamiętać, że w formie wysuszonej jego przyswajalność jest bardzo duża i może sięgać aż 100%, jeśli zostanie wcześniej odpowiednio przygotowany. Aby organizm mógł czerpać ze wszystkich cennych substancji, które są w nim zawarte, należy go wcześniej drobno zmielić lub namoczyć na kilka godzin przed spożyciem.

Można przygotować zdrową miksturę do picia z wcześniej zakupionego granulatu, do której konieczne będą 1/3 szklanki schłodzonej wody lub mleka i 2 lub 3 łyżeczki pyłku. Wymieszane składniki należy odstawić na kilka godzin i dopiero po tym czasie napój jest gotowy do picia. Ponieważ granulat nie jest słodki, miksturę można przed spożyciem dosłodzić – najlepiej miodem, który dodatkowo uaktywni działanie cennych składników pyłku. Dobrze też dodać do niego cieplejszej wody lub mleka, z tym że nie mogą być zbyt gorące, ponieważ jak wszelkie produkty pszczele pyłek nie lubi wysokiej temperatury, która zabija jego wartości zdrowotne. Najlepiej spożywać napój rano na czczo i wieczorem przed położeniem się do łóżka. Całą kurację dobrze jest prowadzić przez około miesiąca do dwóch miesięcy (w zależności od efektu, który jest planowany) i powtarzać ją dwa razy do roku, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności. Innym sposobem jest zmieszanie łyżeczki zmielonego pyłku z łyżeczką miodu lub mleka.

Pyłek pszczeli można podawać też dzieciom – najlepiej mieszać go ze znacznie słodszym sokiem, aby poprawić smak.

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 27.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

aga 03.10.2021r.

Super

Redakcja serwisu 06.12.2018r.

W tekście jest informacja ile łyżeczek pyłku trzeba zastosować.

Andrzej 13.11.2018r.

Wszyscy dużo mówią tylko nie na temat. Nie ma wyraźnej informacji jak go stosować 1 łyż dziennie 10 łyżek itd. Podawane informacje w gramach to głupota, kto dozuje ważąc gramy? Kupujemy pyłek, a w domu dozownikiem jest łyżka i takiej odpowiedzi nie ma. Konkretnie tyle łyżek lub łyżeczek pyłku, tyle i tyle wody, , mleka itd. Jakoś nikt nie jest konkretny, co za cholera, dużo gadania a brak przepisu w artykule który podobno wyjaśnia jak pyłek stosować. Przeczytałem kilka artykułów i nikt podający podobno informację jak pyłek stosować nie podaje konkretów. Wasze wypociny nam nie są potrzebne, potrzebne są konkretne przepisy.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej