Najlepsze przepisy na domowe syropy. Na odporność, wzmacniające i rozgrzewające!

Madeleine Steinbach/Getty Images

Domowe syropy są zdrowe i mogą pomóc organizmowi w walce z chorobą lub po prostu nas wzmocnią. Jak je przygotować? Zobaczcie zdrowe przepisy na syropy!

Syrop z czarnuszki, czyli syrop poprawiający odporność organizmu

Czarnuszka zawiera ponad 120 bioaktywnych składników, w tym najmocniejszy z nich - tymochinon, o udowodnionym w badaniach naukowych działaniu przeciwbakteryjnym przeciwgrzybiczym. Czarnuszka ma potwierdzone w licznych badaniach działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne.

Fot: kadr z programu 36,6

Przepis na syrop z czarnuszki. Skład:

  • 90 ml zmielonych nasion czarnuszki, lub 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z czarnuszki (ja polecam olej - bo to już ekstrakt);
  • łyżeczka zmielonego imbiru;
  • 200 ml miodu - najlepiej lipowy lub spadziowy;
  • 10 kropli olejku tymiankowego lub majerankowego (muszą być takie jadalne).

Przygotowanie:

Całość przelewamy od razu do słoika i podgrzewamy na łaźnie wodnej do max 35 st C. - po połączeniu składników trzymamy w chłodnym miejscu.

Polecamy: Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki

Dawkowanie:

  • między 2 a 6 rokiem życia - jedna łyżeczka dziennie (można podzielić na mniejsze porcje);
  • powyżej 6 roku życia i dorośli - 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce (można dodać syrop do herbaty).

Działanie:

  • dzięki zawartości miodu - przeciwkaszlowe, miód jest naturalnym antybiotykiem;
  • dzięki każdemu ze składników - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące;
  • dzięki czarnuszce - stymulujące odporność;
  • dzięki olejkowi tymiankowemu - działanie dezynfekujące drogi oddechowe i lekko wykrztuśne.

Fot: kadr z programu 36,6

Syrop z buraka - na wzmocnienie organizmu i kaszel

Syrop ten wykorzystuje właściwości rewitalizujące buraka oraz wszystkie właściwości miodu (łagodzące kaszel, przeciwbakteryjne, immunostymulujace).

Polecamy także: Sok z buraka - skład, właściwości prozdrowotne, przeciwwskazania

Składniki: 

  • buraki;
  • miód.

Przygotowanie:

  • obieramy buraki, kroimy w kostkę;
  • do słoika wkładamy naprzemiennie warstwę miodu (albo cukru trzcinowego) i buraków;
  • trzymamy to w temperaturze pokojowej aż puści sok i później przekładamy do lodówki.

Stosowanie:

  • od 2 roku życia - 1-3 łyżeczka dziennie.

Działanie:

  • burak i sok z buraka - zawiera komplet witamin i mikroelementów - w tym dużo żelaza, cynk i witamin z grupy B;
  • czerwony barwnik buraków - betanina - jest bardzo silnym przeciwutleniaczem - wspiera układ odpornościowy podczas infekcji;
  • wzmacnia osłabiony infekcją organizm, działa krwiotwórczo, wspiera działanie układu odpornościowego.

Warto wiedzieć: Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis

Fot: kadr z programu 36,6

Syrop z kwiatów czarnego bzu i lipy - na wygrzanie

Składniki:

  • dwie bardzo duże garście kwiatostanów lipy, i tyle samo kwiatostanów czarnego bzu. Im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskamy;
  • można luźno upakować mieszankę ziół w 1 litrowym słoiku - zioła można kupić w sklepie zielarskim, lub samemu suszyć w sezonie kwitnienia;
  • zalewa - syrop bazowy (połączyć i zagotować): 1 kg cukru, 1 litr wody, sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C w proszku albo kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:

  • przygotuj syrop bazowy - połącz składniki i zagotuj, następnie zalej susz i zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem;
  • zostaw na 2 dni do naciągnięcia;
  • mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie;
  • w międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz - może być w łaźni wodnej, może być w piekarniku nastawionym do temperatury 70 stopni Celsjusza;
  • na koniec sączymy syrop przez drobne sitko albo jałową gazę i przelewamy do mniejszych słoiczków i trzymamy w chłodnym miejscu.

Stosowanie:

  • od 2 roku życia - 1-3 razy dziennie 5 ml

Działanie:

Syrop działający napotnie, wygrzewająco, lekko przeciwgorączkowo, przeciwbólowo świetnie się sprawdza na pierwsze objawy przeziębienia i podczas infekcji. Zaleca się picie go przed snem. Substancją czynną w kwiatach bzu są flawonoidy - głównie pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny, a także olejek eteryczny i związki śluzowe.

Czytaj także: Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Jak przygotować domowe syropy? Dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak przygotować domowy syrop z: buraka, czarnuszki, lipy? Źródło: 36,6 °C


Data aktualizacji: 10.12.2020,
Opublikowano: 11.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej