Najlepsze przepisy na domowe syropy. Na odporność, wzmacniające i rozgrzewające!
Madeleine Steinbach/Getty Images
Domowe syropy są zdrowe i mogą pomóc organizmowi w walce z chorobą lub po prostu nas wzmocnią. Jak je przygotować? Zobaczcie zdrowe przepisy na syropy!
Syrop z czarnuszki, czyli syrop poprawiający odporność organizmu
Czarnuszka zawiera ponad 120 bioaktywnych składników, w tym najmocniejszy z nich - tymochinon, o udowodnionym w badaniach naukowych działaniu przeciwbakteryjnym przeciwgrzybiczym. Czarnuszka ma potwierdzone w licznych badaniach działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne.
Fot: kadr z programu 36,6
Przepis na syrop z czarnuszki. Skład:
90 ml zmielonych nasion czarnuszki, lub 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z czarnuszki (ja polecam olej - bo to już ekstrakt);
łyżeczka zmielonego imbiru;
200 ml miodu - najlepiej lipowy lub spadziowy;
10 kropli olejku tymiankowego lub majerankowego (muszą być takie jadalne).
Przygotowanie:
Całość przelewamy od razu do słoika i podgrzewamy na łaźnie wodnej do max 35 st C. - po połączeniu składników trzymamy w chłodnym miejscu.
Syrop z kwiatów czarnego bzu i lipy - na wygrzanie
Składniki:
dwie bardzo duże garście kwiatostanów lipy, i tyle samo kwiatostanów czarnego bzu. Im więcej kwiatów, tym bardziej esencjonalny syrop uzyskamy;
można luźno upakować mieszankę ziół w 1 litrowym słoiku - zioła można kupić w sklepie zielarskim, lub samemu suszyć w sezonie kwitnienia;
zalewa - syrop bazowy (połączyć i zagotować): 1 kg cukru, 1 litr wody, sok z jednej dużej cytryny lub 20 g kwasu L-askorbinowego, czyli witaminy C w proszku albo kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
przygotuj syrop bazowy - połącz składniki i zagotuj, następnie zalej susz i zamieszaj, aby kwiaty były dokładnie przykryte syropem;
zostaw na 2 dni do naciągnięcia;
mieszaj przynajmniej 1 raz dziennie;
w międzyczasie warto syrop podgrzać jeden raz - może być w łaźni wodnej, może być w piekarniku nastawionym do temperatury 70 stopni Celsjusza;
na koniec sączymy syrop przez drobne sitko albo jałową gazę i przelewamy do mniejszych słoiczków i trzymamy w chłodnym miejscu.
Stosowanie:
od 2 roku życia - 1-3 razy dziennie 5 ml
Działanie:
Syrop działający napotnie, wygrzewająco, lekko przeciwgorączkowo, przeciwbólowo świetnie się sprawdza na pierwsze objawy przeziębienia i podczas infekcji. Zaleca się picie go przed snem. Substancją czynną w kwiatach bzu są flawonoidy - głównie pochodne kwercetyny, kemferolu i akacetyny, a także olejek eteryczny i związki śluzowe.
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.
W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?
Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu.
Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.
Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego.
Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.
Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom.
Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc
Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.