Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie się organizmu. Co jeść, a czego nie?

Fot. stock_colors / Getty Images

W jaki sposób żywność może nas postarzać? Przede wszystkim starzenie organizmu zaczyna się nie od skóry, a od narządów wewnętrznych. Przewlekły stan zapalny, dużo wolnych rodników i rozwój chorób metabolicznych może powodować właśnie nieodpowiednia dieta. 

Starzenie organizmu zaczyna się od narządów wewnętrznych. Możemy mieć 20 lat, a nasza wątroba będzie ich mieć o wiele więcej. Oczywiście w pierwszej kolejności "starość" widać po kondycji skóry. Jednak to przewlekły stan zapalny, który powodowany jest przez ilość wolnych rodników odpowiada za starzenie się organizmu od środka. Duża ilość wolnych rodników odpowiada także za rozwój większości chorób metabolicznych. 

Warto wiedzieć: Dieta MIND na pracę mózgu – wskazania, zasady, efekty

Co jeść, a czego nie? Lista produktów szkodliwych dla nas jest długa. Należy zdawać sobie sprawę, że niebezpieczeństwo może czyhać na nas nie tylko w żywności, ale i w sposobie jej przetwarzania. Ze wszystkich sposobów przygotowywania żywności najlepiej wybrać pieczenie lub gotowanie (na parze / w małej ilości wody). Najmniej korzystne jest smażenie, które powoduje utlenianie produktów, a więc i największą utratę wartości odżywczych. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Żywność, która przyspiesza starzenie organizmu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Produkty oczywiste, które powodują starzenie się organizmu:

  • alkohol,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,
  • sól,
  • biała mąka (a więc i białe pieczywo),
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • mięso.

Dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Niestety w dzisiejszych czasach żywność jest o wiele bardziej "zanieczyszczona". Warzywa i owoce są pryskane, mięso jest jedzone zbyt często (a dodatkowo pochodzi ze zestresowanych zwierząt karmionych antybiotykami), a my sami mamy za dużo stresu, za mało ruchu i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem. Wszystkie te czynniki powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, a ten odpowiada za rozwój schorzeń takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne (reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, Hashimoto), chorób neurodegeneracyjnych, czyli Parkinsona i Alzheimera oraz rozwój nowotworów.

Zdrowa, zbilansowana dieta (lub dieta przeciwzapalna) pozwala nam zminimalizować ryzyko rozwoju groźnych chorób. Ważne, aby pamiętać o piramidzie zdrowego odżywiania - u jej podstaw leżą warzywa i owoce (w proporcjach 3:1), aktywność fizyczna, właściwe nawodnienie organizmu... Dietetycy zalecają, aby mięso jeść sporadycznie (raz w tygodniu, nie więcej niż pół kilograma na tydzień), częściej jeść ryby morskie (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3) oraz wyeliminować całkowicie olej palmowy, słonecznikowy czy olej kokosowy utwardzany. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach włoskich i siemieniu lnianym, a białko - w strączkach roślin.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis 

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia


Data aktualizacji: 03.06.2019,
Opublikowano: 03.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej