Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Fot. Aonip / Getty Images

Badania wykazują, że dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG) może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia przewlekłych chorób, takich jak choroba niedokrwienna serca, cukrzyca, otyłość czy rak jelita grubego. Czym jest indeks glikemiczny i jakie produkty charakteryzują się jego niską wartością?

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny określa jak poszczególne produkty spożywcze wpływają na wzrost stężenia glukozy we krwi. Dzięki niemu można obliczyć jak szybko węglowodany zawarte w jedzeniu ulegają zamianie na glukozę krążącą w organizmie. Wartość indeksu glikemicznego oblicza się przez 120 minut po spożyciu 50 gram węglowodanów przyswajalnych (z pominięciem błonnika pokarmowego). Wynik wyraża się w procentach i oznacza poziom glikemii. Indeks glikemiczny dotyczy tylko produktów, które zawierają węglowodany.

Produkty dzielą się na te o niskim, średnim lub wysokim indeksie glikemicznym. Podział wygląda następująco:

  1. Niski indeks glikemiczny – 0 – 55
  2. Średni indeks glikemiczny – 56-69
  3. Wysoki indeks glikemiczny – 70 i więcej

Indeks glikemiczny - co oznacza?

Spożycie produktów zawierających węglowodany, powoduje zwiększenie poziomu glukozy we krwi, które osiąga maksimum po upływie około 30 minut i stopniowo w ciągu 90-180 minut wraca do poziomu na czczo. W tym czasie glukoza pod wpływem insuliny przenika do tkanek w organizmie. Natomiast jeżeli, podwyższony poziom glukozy utrzymuje się dłużej i spadek do stanu początkowego jest wolniejszy lub jest ciągle na wyższym poziomie określa się to jako zmniejszoną tolerancję glukozy. Wynika to z osłabienia reakcji glukozy. Produkty, które określane są jako te o niskim indeksie glikemicznym są wolno trawione i wchłaniane, co sprawia, że stężenie glukozy po ich spożyciu podnosi się polowi, gdyż cukier uwalniany jest stopniowo.

Więcej o indeksie glikemicznym dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Co to jest indeks glikemiczny? Źródło: 36,6

Produkty o niskim indeksie glikemicznym – jakie niosą korzyści?

Badania wykazały, że dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym sprzyja obniżeniu cholesterolu całkowitego i ilości trójglicerydów w organizmie. Co więcej, ma wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i na ośrodek sytości, dlatego może stanowić element diety redukcyjnej. Dzięki temu, że jedzenie trawi się wolniej, uczucie głodu nie pojawia się zbyt wcześnie. Utrzymanie niskiego poziomu insuliny we krwi zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i ułatwia przetworzenie jego zapasu na energię. Dieta składająca się z produktów o niskim indeksie glikemicznym, zapobiega nadwadze, otyłości, chorobom serca czy cukrzycy.

Niski indeks glikemiczny – co jeść?

Pełnowartościowy posiłek powinien składać się z:

  • węglowodanów ( np. ciemne pieczywo, gruboziarnista kasza, ryż basmati, pełnoziarnisty makaron)
  • białka ( np. ryba, mięso, jajka, mleko i jego przetwory)
  • tłuszczu ( np. masło do kanapek, oliwa z oliwek do sałatek)
  • warzyw / owoców – są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika, który m.in. spowalnia przechodzenie cukru do krwi.

Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym charakteryzuje się większym spożyciem surowych warzyw i owoców, roślin strączkowych, produktów z pełnych ziaren zbóż i bogatych w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wpływ błonnika zależy od jego rodzaju. Błonnik rozpuszczalny zwiększa lepkość treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym co spowalnia jej przesuwanie i osłabia działanie enzymów, opóźniając trawienie. Wynikiem tego jest niewielki przyrost cukru we w krwi. Bogate w błonnik rozpuszczalny są, np. nasiona roślin strączkowych, owies, kasza jęczmienna.

Warto wiedzieć, że stopień rozdrobienia produktów, dojrzałości, czas obróbki termicznej oraz wysoka temperatura posiłku podwyższają wartość indeksu glikemicznego. Mus jabłkowy będzie miał większy IG niż jabłko świeże, to samo tyczy się gorącego posiłku i lekko ostudzonego (ten drugi ma mniejszy IG).

Indeks glikemiczny poszczególnych produktów spożywczych

Warzywa IG
Bób / gotowany 40 / 65-80
Cebula 15
Burak 30
Fasola biała gotowana 33
Groszek zielony 48
Kalafior 15
Kapusta biała i czerwona  15
Marchew/gotowana 16/47
Papryka 15
Sałata lodowa 10
Ziemniak gotowany 95
Owoce IG
Agrest 15
Ananas 59
Awokado 10
Banan 52
Brzoskwinie 30
Daktyle suszone 103
Figi suszone 50
Grejpfrut/sok 25/48
Gruszka 38
Jabłko 38
Pomarańcza/sok 42/52
Produkty zbożowe IG
Chleb pszenny 70
Chleb żytni pełnoziarnisty 58
Chleb żytni razowy 50
Kajzerka 70
Kasza gryczana/gotowana 40/54
Kasza jęczmienna perłowa gotowana 70
Kasza pęczak 25
Płatki kukurydziane 45
Otręby pszenne 45
Ryż biały 70
Ryż brązowy  55
Produkty mleczne IG
Jogurt naturalny 2% 36
Jogurt naturalny 0% 27
Kefir 32
Mleko 3,2% 55
Ser mozzarella 0
Ser twarogowy chudy 30
Śmietana 12% 0
Ser feta 0
Przekąski IG
Ciasteczka owsiane 57
Chipsy solone 90
Gorzka czekolada  22
Mleczna czekolada 43
Herbatniki 57
Frytki 75
Żelki 78

Produkty, które nie posiadają indeksu glikemicznego

Jaja 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Śmietana 0
Mięso (wołowina, wieprzowina, drób, itp.)  0
Tłuszcz zwierzęcy i roślinny 0
Herbata, kawa 0
Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 04.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej