Poziomka pospolita – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Fot. keni1 / Getty Images

Poziomka pospolita (łac. Fragaria vesca) to jeden z gatunków roślin z rodzaju poziomek. Jej smaczne owoce stanowią zasobne źródło witaminy C i cennych dla zdrowia fitozwiązków. Liście dziko rosnącej poziomki wykorzystywane są natomiast jako surowiec zielarski.

Poziomki to rozłożyste byliny z rodziny różowatych. Rosną dziko i w uprawach. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest krzyżówka poziomki chilijskiej i wirginijskiej – truskawka (zwana też poziomką ananasową lub wielkoowocową). Poziomka pospolita porasta lasy na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Odmiany uprawne uzyskiwane są zwykle przez amatorów w przydomowych ogródkach. By w pełni skorzystać z właściwości poziomki pospolitej, najlepiej jednak sięgnąć po owoce leśne – zasobniejsze w korzystne dla zdrowia związki, a także bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Substancje odżywcze w owocach poziomki pospolitej

Drobne (o średnicy 1–2 cm) owoce poziomki pospolitej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zasobne w szereg cennych dla zdrowia substancji. Oprócz niewielkich ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają:

  • dwucukier sacharozę,
  • błonnik,
  • bardzo dużo witaminy C (100 g owoców pokrywa około 70–80% dziennego zapotrzebowania na ten związek),
  • nieco witamin z grupy B, a także witaminę A, E i K,
  • minerały (głównie żelazo, potas, magnez, fosfor, miedź),
  • kwasy organiczne (m.in. salicylowy, jabłkowy, cytrynowy),
  • karotenoidy,
  • flawonoidy (kwercetynę, rutynę)
  • garbniki (m.in. katechiny, ellagotaniny)
  • antocyjany.

Owoce poziomki pospolitej są niskokaloryczne. Ważąca 100 g porcja dostarcza około 30–40 kcal. Niski jest także indeks glikemiczny poziomek – wynosi 36 IG. Są one zatem odpowiednim elementem w diecie diabetyków i osób odchudzających się. Ostrożność w spożywaniu poziomek powinni za to zachować alergicy, ponieważ owoce te – podobnie jak truskawki – mogą silnie uczulać.

Dlaczego warto jeść owoce? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Prozdrowotne właściwości owoców poziomki pospolitej

Poziomki to naturalne źródło witamin, minerałów i fitozwiązków. Warto wzbogacać o nie codzienną dietę, ponieważ regularne jedzenie owoców o tak bogatym składzie wpływa korzystnie na funkcje fizjologiczne organizmu i zapobiega wielu chorobom.

Obecne w poziomkach związki wzmacniają ogólną odporność. Wykazują działanie antyseptyczne – dzięki temu wspomagają naturalne siły obronne organizmu w walce z różnego typu infekcjami (skórnymi, dróg oddechowych, pokarmowymi itd.) o pochodzeniu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym. Przeciwdziałają zmianom zapalnym, m.in. chorobom przyzębia. Mogą także łagodzić dolegliwości bólowe, np. w dnie moczanowej.

Owoce poziomki pospolitej dostarczają szeregu substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Ograniczają ilość kancerogennych mutacji i hamują procesy starzenia się komórek. Tym samym częste jedzenie poziomek może zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych, a także wspomaga układ krążenia i spowalnia rozwój zmian miażdżycowych. Antyoksydanty wpływają też korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Wzbogacanie diety owocami poziomki pospolitej oddziałuje pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i krwiotwórczy. Zawierają one związki, które wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne, normalizują poziom cholesterolu i trójglicerydów, uczestniczą w syntezie hemoglobiny. Dzięki temu służą profilaktyce miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, udarów, a także anemii.

Poziomkę pospolitą warto spożywać także po to, by wspomóc pracę układu trawiennego. Obecne w drobnych owocach substancje przyspieszają metabolizm, stymulują perystaltykę jelit, zapobiegają takim dolegliwościom pokarmowym, jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki. Ponadto poziomki wykazują właściwości moczopędne i delikatnie przeczyszczające, dzięki czemu ułatwiają usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.

Lecznicze właściwości liści poziomki pospolitej

Oprócz owoców poziomki pospolitej wartościowe dla ludzkiego organizmu są także młode liście z dziko rosnących odmian. Wykorzystuje się je jako surowiec zielarski. Podobnie jak owoce zawierają one witaminę C, sole mineralne, kwasy organiczne, znaczne ilości garbników, flawonoidów, a także proantocyjanidyny, glikozydy, niewielkie ilości olejków eterycznych. Napar z liści poziomki pospolitej ma właściwości bakteriobójcze, ściągające i moczopędne. Z tego względu może być pomocny przy schorzeniach układu moczowego. Wykazuje także działanie przeciwbiegunkowe. Dzięki swoim antyseptycznym właściwościom zapobiega powstawaniu nieprzyjemnego zapachu w ustach.

Zastosowanie wyciągów z poziomki pospolitej w kosmetyce

Właściwości poziomki pospolitej wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakty z rośliny działają antyseptycznie, antyoksydacyjnie i wybielająco, w związku z czym można je znaleźć w składzie toników do cery tłustej lub trądzikowej, kremów przeciwzmarszczkowych, maseczek i peelingów wyrównujących koloryt skóry. Kosmetyków takich nie zaleca się osobom o cerze wrażliwej czy naczynkowej, ponieważ mógłby podrażnić ją obecny w poziomce pospolitej kwas salicylowy.

Bibliografia:

  1. C. Trąba, Rośliny dziko występujące i ich zastosowanie, Rzeszów 2012.
  2. J. Macků, J. Krejča, Atlas roślin leczniczych, tł. A. Rymkiewicz, Warszawa 1989.
Data aktualizacji: 19.06.2019,
Opublikowano: 19.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej