Potrawy wielkanocne. Czy są zdrowe i ile mają kalorii? 

Fot. Deagreez / Getty Images

Zastanawialiście się, ile kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy? Pora się przekonać, czy możemy pozwolić sobie na szaleństwo przy stole, czy lepiej trzymać się w ryzach...

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy już nie mogą się doczekać, aż zasiądą do świątecznego stołu, aby skosztować tradycyjnych potraw. Podczas świat ciężko odejść od stołu, kiedy w zasięgu ręki znajduje się sporo pysznych potraw. W takie dni jak te ośrodek sytości jakby nagle przestaje prawidłowo funkcjonować i pochłaniamy ogromne ilości jedzenia. Później pozostaje tylko słodkie cierpienie w postaci przepełnionego brzucha. Jeżeli weźmiemy pod lupę świąteczne potrawy, okazuje się, że ich zdrowotność i kaloryczność pozostawiają wiele do życzenia. Ile kalorii zjadamy wraz ze świątecznymi przysmakami?

Ile kalorii mają wielkanocne potrawy?

Żurek

Ta zupa to zdecydowanie pozycja obowiązkowa w Święta Wielkanocne. Nie ma co ukrywać, że jest dość kaloryczna, szczególnie, kiedy wywar gotowany jest kiełbasie z dodatkiem boczku lub golonki. Dodatek tłustych mięs nadaje smaku, aromatu, ale również dodaje kalorii. Talerz żurku z kiełbasą i jajkami ma około 410 kalorii! Zupa jest bardzo syta, a przecież to dopiero początek uczty. Aby odchudzić zupę, można ugotować ją na bulionie warzywnym lub na chudym mięsie, białą kiełbasę (323 kcal/100 g) zastąpić drobiową (190 kcal/100 g), a śmietanę jogurtem naturalnym. Unikaj gotowania żurku z proszku - to źródło dużej ilości soli, tłuszczu, ulepszaczy smaku i konserwantów. Użyj dobrej jakości zakwasu lub zrób własny.

Jajka

Jaja same w sobie są bardzo zdrowym produktem. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, m.in. witamina A, B12, D, E, fosfor, żelazo, potas czy magnez. Są również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jajka są dość kaloryczne, jedno jajo ma około 80 kalorii, a dodatek majonezu lub farszu na bazie majonezu powoduje, że jajka wielkanocne stają się bombą kaloryczną. 100 g jajek w majonezie ma aż 306 kcal, a faszerowane 161 kcal. Takie jajka stają się już ciężkostrawne szczególnie, kiedy są zbyt długo gotowane. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub można użyć własnoręcznie zrobionego majonezu z serka wiejskiego. Farsz do jajek przygotuj z wartościowych produktów, np. z awokado czy łososia. Takie zabiegi nadadzą jajkom świeżości i lekkości.

Pasztet

Pieczony pasztet to kolejna potrawa, której ciężko się oprzeć. Niestety jeden plaster pasztetu może mieć nawet 150 kalorii i 1012 gramów tłuszczu! Warto pomyśleć nad odchudzeniem tego smakołyku i przygotować go z chudego mięsa lub w warzywnej wersji. Na warzywne pasztety jest mnóstwo przepisów, są równie smaczne i zdrowsze, gdyż zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu i lepiej się trawią. Plaster pasztetu drobiowego ma ok. 75 kcal, z soczewicy ok. 60 kcal, a pasztet z kaszy jaglanej, warzywami i orzechami laskowymi ok. 75 kcal.

Pieczenie i szynki

Pieczenie są świetną alternatywą do sklepowych wędlin. Dziś w sklepach bardzo ciężko jest zdobyć dobrej jakości wędlinę. Są to produkty pełne soli, tłuszczu, konserwantów, ulepszaczy smaku, barwników i stabilizatorów. Kaloryczność pieczonego mięsa zależy od rodzaju mięsa, zawartości tłuszczu oraz od jakości. Pieczony indyk będzie miał zdecydowanie mniej kalorii niż pieczony boczek. Warto wybrać chude mięso, gdyż wielkanocny stół i tak jest już pełen kalorycznych potraw.

  • pieczeń rzymska – 208 kcal/100 g;
  • polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal/100 g;
  • schab pieczony – 291 kcal/100 g;
  • szynka wieprzowa gotowana – 233 kcal/100 g;
  • szynka wieprzowa, wędzona, gotowana – 390 kcal/100 g;
  • szynka z indyka – 84 kcal/100 g.

Zobaczcie, z czego składa się biała kiełbasa:

Zobacz film: Ile kalorii ma biała kiełbasa? Źródło: Wiem, co jem

Zimne nóżki

Zazwyczaj nóżki przygotowywane są z mięsa wieprzowego i warzyw. Porcja (około 250 g) może zawierać aż 400 kalorii. Kurczak w galarecie zawiera niecałe 200 kalorii, dlatego warto pomyśleć o tej wersji. Jest równie smaczna i ma o połowę mniej kalorii. W galarecie zawarty jest kolagen, który jest niezbędnym budulcem kości, stawów i skóry.

Ciasta

Babka piaskowa, mazurek, sernik, makowiec…Nie wiadomo, od którego ciasta zacząć. Te pyszności to kolejna potężna dawka kalorii oraz spore pole do popisu, aby przyrządzić je w wersji light. Biały cukier można zastąpić ksylitolem, agawą, miodem czy nawet dojrzałym bananem. Do upieczenia ciasta można użyć mąki kokosowej, żytniej, kasztanowej czy orkiszowej. Dodatek otrębów do masy wzbogaci ciasto o składniki odżywcze i błonnik, a zamiast lukru użyj cukru pudru.

  • babka piaskowa – 308 kcal/100 g;
  • babka drożdżowa – 308 kcal/100 g;
  • mazurek – 425 kcal/100 g;
  • sernik wiedeński – 333 kcal/100 g;
  • strucla z makiem – 361 kcal/100 g.

Czy potrawy wielkanocne są zdrowe?

Niestety większość potraw wielkanocnych jest ciężkostrawna, tłusta i wysokokaloryczna. W czasie świąt dajemy sobie przyzwolenie na przejadanie się, co dodatkowo działa na niekorzyść organizmu. Po wielkanocnej uczcie organizm jest obciążony, może pojawić się zgaga, wzdęcia czy bóle brzucha. Pęcherzyk żółciowy pracuje na najwyższych obrotach, gdyż produkuje żółć, która jest potrzebna do trawienia tłuszczu. Pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę. Jedzenie z umiarem, bez pośpiechu nie zaszkodzi organizmowi, jednak przesadne przejadanie się nigdy nie jest zdrowe.  

Data aktualizacji: 18.04.2019,
Opublikowano: 18.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej