Portulaka pospolita i jej lecznicze właściwości. Zastosowanie, przepisy

Fot. seven75 / Getty Images

Portulaka pospolita może być nie tylko ładną ozdobą każdego ogrodu, ale też ziołem na wiele dolegliwości. Roślina występuje obecnie niemal na całym świecie, mimo że oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Niektórzy, nie wiedząc o jej dodatkowych zaletach, traktują ją po prostu jak chwast.

Portulaka pospolita, wyglądem przypominająca nieco roszponkę, znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Docenia ją również przemysł kosmetyczny. Ponieważ nie jest wymagającą rośliną, można ją uprawiać w ogródku, ale świetnie poradzi sobie także w stojącej na balkonie doniczce.

Czym się wyróżnia portulaka pospolita?

Portulaka pospolita (nazywana zamiennie warzywną) na tle innych roślin przypomina wspomnianą już roszponkę. W okresie kwitnienia pojawiają się na jej łodyżkach niewielkich rozmiarów kwiaty. Ma charakterystyczne, mięsiste liście i bordową łodygę. W naturze można ją spotkać w okolicach pól uprawnych, zwłaszcza przy drogach. Dobrze radzi sobie na suchym podłożu, dlatego często rośnie na piaskach, osiągając od 30 do 40 cm wysokości. Równie dobrze rośnie na gliniastym podłożu i bardzo szybko adaptuje się do zmiennych warunków pogodowych.

Portulakę pospolitą można poznać po znacznym rozgałęzieniu. W ogrodowym zielniku nie ma dużych wymagań. Z racji niepozornego wyglądu, jej właściwości zdrowotne często są wręcz niedoceniane.

Cenne składniki portulaki warzywnej

Portulaka warzywna jest niepozorna, a mimo to zawiera wiele cennych składników, które pozytywnie działają na organizm człowieka. W mięsistych liściach obecny jest sok o lekkich właściwościach przeczyszczających. Roślina bogata jest w witaminy A i C, minerały (wapń, magnez, żelazo, sód) oraz antyoksydanty, pożądane w preparatach kosmetycznych. Warto ją cenić również za spore ilości kwasów omega-3. Pod tym względem nie ustępuje rybom.

Trzeba wspomnieć, że w starożytnym Egipcie wykorzystywano portulakę pospolitą jako środek na problemy z układem moczowym. Dziś stosowana jest głównie w ziołolecznictwie do łagodzenia problemów układu trawiennego, z racji tego, że pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga procesy trawienne i łagodzi dokuczliwe objawy zgagi. Ponadto reguluje metabolizm, łagodzi wzdęcia i pomaga zmniejszyć dolegliwości towarzyszące biegunkom, chociaż spożyta w nadmiarze, wykazuje działanie przeczyszczające.

Przy trudno gojących się ranach portulakę warzywną można stosować jako wspomaganie procesu regeneracji tkanek, a dodatkowo zapobieganie brzydkiemu bliznowaceniu się. Można też używać jej po ukąszeniu owadów, przy owrzodzeniach, a nawet hemoroidach. Jeśli chodzi o cerę, to działa kojąco, łagodząc wszelkie podrażnienia, tonizująco i antytoksycznie.

Działanie antyoksydacyjne portulaki pospolitej pomaga usuwać z organizmu nadmiar wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Co więcej, roślina wzmacnia wzrok, kości, reguluje pracę układu krążenia oraz normuje poziom glukozy.

Zobacz film i sprawdź, skąd się bierze zgaga i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem: 

Zobacz film: Zgaga - skąd się bierze i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem? Źródło: 36,6

Portulaka jadalna w kuchni

Kuchnie na całym świecie wykorzystują przepisy z portulaką warzywną jako zdrowym dodatkiem do potraw o dużych walorach smakowych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jest jednym z ulubionych ziół/warzyw, jeśli chodzi o kuchnię grecką. Jej liście mają delikatny, kwaskowo-słony smak, przez co stanowią smaczny dodatek do sałatek, past i twarożku. Jeśli chodzi o obróbkę, można je potraktować w ten sam sposób co szpinak. Wystarczy zerwać liście, umyć je pod bieżącą wodą i gotować przez około 5 min. Dobrze dodać do nich nieco cukru, który złagodzi wyrazisty, cierpki i lekko kwaśny smak.

Innym sposobem przyrządzenia portulaki pospolitej jest blanszowanie. W tym celu trzeba wrzucić listki na około 2 min do wrzącej wody i na tyle samo do zimnej.

Jadalna jest łodyga portulaki, którą przyrządza się i podaje jak popularne szparagi. Z kolei kwiaty można stosować zamiennie lub razem z kaparami. Mają podobny smak i dodają potrawie kolorowego wyglądu.

Najczęściej jednak portulakę warzywną zjada się na surowo, dodając listki do sałatek lub zdrowych koktajli.

Przepis na napar z portulaki

Portulaka nadaje się do przyrządzenia wywaru leczniczego. Konieczna jest szklanka świeżych listków, które następnie należy zalać taką samą ilością wrzątku i zostawić na mniej więcej 15 min do gotowania. Otrzymany w ten sposób wywar po schłodzeniu nadaje się do picia. Ważne jest, aby nie stosować go więcej niż 3 łyżeczki dziennie, gdyż wykazuje działanie przeczyszczające. Płyn o zdrowotnych właściwościach nadaje się również do przemywania ran, owrzodzeń czy podrażnień skóry.

Portulaka jadalna przez większość osób jest dobrze tolerowana i stosowana zgodnie z zaleceniami, nie powoduje skutków ubocznych. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, ponieważ podobnie jak inne zioła, może mieć działanie niepożądane. Podobne wskazania dotyczą tzw. zespołu leniwego jajnika. Ponieważ roślina zawiera kwasy szczawiowe, ostrożnie powinny do niej podchodzić osoby borykające się z problemami z nerkami. Zawarte w niej substancje mogą w ich przypadku negatywnie wpływać na pracę układu moczowego.

Data aktualizacji: 03.12.2018,
Opublikowano: 03.12.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Forsycja 02.10.2022r.

Mam 71 lat i do tej pory wyrzucałam tę roślinę myśląc ż to chwast. Dziękuję za artykuł.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej