Portulaka pospolita i jej lecznicze właściwości. Zastosowanie, przepisy

Fot. seven75 / Getty Images

Portulaka pospolita może być nie tylko ładną ozdobą każdego ogrodu, ale też ziołem na wiele dolegliwości. Roślina występuje obecnie niemal na całym świecie, mimo że oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Niektórzy, nie wiedząc o jej dodatkowych zaletach, traktują ją po prostu jak chwast.

Portulaka pospolita, wyglądem przypominająca nieco roszponkę, znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Docenia ją również przemysł kosmetyczny. Ponieważ nie jest wymagającą rośliną, można ją uprawiać w ogródku, ale świetnie poradzi sobie także w stojącej na balkonie doniczce.

Czym się wyróżnia portulaka pospolita?

Portulaka pospolita (nazywana zamiennie warzywną) na tle innych roślin przypomina wspomnianą już roszponkę. W okresie kwitnienia pojawiają się na jej łodyżkach niewielkich rozmiarów kwiaty. Ma charakterystyczne, mięsiste liście i bordową łodygę. W naturze można ją spotkać w okolicach pól uprawnych, zwłaszcza przy drogach. Dobrze radzi sobie na suchym podłożu, dlatego często rośnie na piaskach, osiągając od 30 do 40 cm wysokości. Równie dobrze rośnie na gliniastym podłożu i bardzo szybko adaptuje się do zmiennych warunków pogodowych.

Portulakę pospolitą można poznać po znacznym rozgałęzieniu. W ogrodowym zielniku nie ma dużych wymagań. Z racji niepozornego wyglądu, jej właściwości zdrowotne często są wręcz niedoceniane.

Cenne składniki portulaki warzywnej

Portulaka warzywna jest niepozorna, a mimo to zawiera wiele cennych składników, które pozytywnie działają na organizm człowieka. W mięsistych liściach obecny jest sok o lekkich właściwościach przeczyszczających. Roślina bogata jest w witaminy A i C, minerały (wapń, magnez, żelazo, sód) oraz antyoksydanty, pożądane w preparatach kosmetycznych. Warto ją cenić również za spore ilości kwasów omega-3. Pod tym względem nie ustępuje rybom.

Trzeba wspomnieć, że w starożytnym Egipcie wykorzystywano portulakę pospolitą jako środek na problemy z układem moczowym. Dziś stosowana jest głównie w ziołolecznictwie do łagodzenia problemów układu trawiennego, z racji tego, że pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga procesy trawienne i łagodzi dokuczliwe objawy zgagi. Ponadto reguluje metabolizm, łagodzi wzdęcia i pomaga zmniejszyć dolegliwości towarzyszące biegunkom, chociaż spożyta w nadmiarze, wykazuje działanie przeczyszczające.

Przy trudno gojących się ranach portulakę warzywną można stosować jako wspomaganie procesu regeneracji tkanek, a dodatkowo zapobieganie brzydkiemu bliznowaceniu się. Można też używać jej po ukąszeniu owadów, przy owrzodzeniach, a nawet hemoroidach. Jeśli chodzi o cerę, to działa kojąco, łagodząc wszelkie podrażnienia, tonizująco i antytoksycznie.

Działanie antyoksydacyjne portulaki pospolitej pomaga usuwać z organizmu nadmiar wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Co więcej, roślina wzmacnia wzrok, kości, reguluje pracę układu krążenia oraz normuje poziom glukozy.

Zobacz film i sprawdź, skąd się bierze zgaga i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem: 

Zobacz film: Zgaga - skąd się bierze i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem? Źródło: 36,6

Portulaka jadalna w kuchni

Kuchnie na całym świecie wykorzystują przepisy z portulaką warzywną jako zdrowym dodatkiem do potraw o dużych walorach smakowych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jest jednym z ulubionych ziół/warzyw, jeśli chodzi o kuchnię grecką. Jej liście mają delikatny, kwaskowo-słony smak, przez co stanowią smaczny dodatek do sałatek, past i twarożku. Jeśli chodzi o obróbkę, można je potraktować w ten sam sposób co szpinak. Wystarczy zerwać liście, umyć je pod bieżącą wodą i gotować przez około 5 min. Dobrze dodać do nich nieco cukru, który złagodzi wyrazisty, cierpki i lekko kwaśny smak.

Innym sposobem przyrządzenia portulaki pospolitej jest blanszowanie. W tym celu trzeba wrzucić listki na około 2 min do wrzącej wody i na tyle samo do zimnej.

Jadalna jest łodyga portulaki, którą przyrządza się i podaje jak popularne szparagi. Z kolei kwiaty można stosować zamiennie lub razem z kaparami. Mają podobny smak i dodają potrawie kolorowego wyglądu.

Najczęściej jednak portulakę warzywną zjada się na surowo, dodając listki do sałatek lub zdrowych koktajli.

Przepis na napar z portulaki

Portulaka nadaje się do przyrządzenia wywaru leczniczego. Konieczna jest szklanka świeżych listków, które następnie należy zalać taką samą ilością wrzątku i zostawić na mniej więcej 15 min do gotowania. Otrzymany w ten sposób wywar po schłodzeniu nadaje się do picia. Ważne jest, aby nie stosować go więcej niż 3 łyżeczki dziennie, gdyż wykazuje działanie przeczyszczające. Płyn o zdrowotnych właściwościach nadaje się również do przemywania ran, owrzodzeń czy podrażnień skóry.

Portulaka jadalna przez większość osób jest dobrze tolerowana i stosowana zgodnie z zaleceniami, nie powoduje skutków ubocznych. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, ponieważ podobnie jak inne zioła, może mieć działanie niepożądane. Podobne wskazania dotyczą tzw. zespołu leniwego jajnika. Ponieważ roślina zawiera kwasy szczawiowe, ostrożnie powinny do niej podchodzić osoby borykające się z problemami z nerkami. Zawarte w niej substancje mogą w ich przypadku negatywnie wpływać na pracę układu moczowego.

Data aktualizacji: 03.12.2018,
Opublikowano: 03.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Forsycja 02.10.2022r.

Mam 71 lat i do tej pory wyrzucałam tę roślinę myśląc ż to chwast. Dziękuję za artykuł.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej