Porost islandzki nie tylko na gardło. Jego właściwości i zastosowanie

Fot. HeikeRau / Getty Images

Porost islandzki kojarzony jest głównie z pastylkami na gardło i chrypkę. Wykazuje on jednak także działanie przeciwzapalne i powlekające, dzięki czemu doskonale sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Porost islandzki jest bardzo bezpieczny w użyciu. Mogą go stosować kobiety w ciąży, podczas laktacji oraz dzieci po ukończeniu 1 roku życia. Za wyjątkiem alergii nie istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.

Co to jest porost islandzki?

Porost islandzki, czyli płucnica islandzka, powstaje dzięki symbiozie grzybów tarczownicowatych i niektórych gatunków glonów. Rośnie w sosnowych lasach na piaszczystych glebach, ale też pniach czy skałach. Występuje niemal na całym świecie (z wyjątkiem Afryki), ale o wiele łatwiej spotkać go na półkuli północnej. W Polsce można go zobaczyć bardzo rzadko, został bowiem przetrzebiony na skutek intensywnej eksploatacji jako surowca zielarskiego. W związku z tym jest pod ochroną i posiada status gatunku zagrożonego wymarciem oraz został wpisany na Czerwoną listę roślin i grzybów Polski.

Porost islandzki przybiera postać kępek wyrastających na wysokość do 8 cm. Wyglądem przypomina trochę sztywną sałatę strzępiastą, ponieważ zbudowany jest z krzaczkowato-listkowatej plechy. Tworzy ją bez wyraźnego przyczepu do podłoża. Jej wierzchnia strona przybiera kolor brunatnozielony lub brunatny, podczas gdy dolna część jest jaśniejsza i podkolorowana na czerwono. Barwa jednak w dużej mierze zależy od nasłonecznienia. Na ogólny wygląd płucnicy w dużej mierze wpływają warunki zewnętrzne. Gdy panuje suchy okres, plecha staje się krucha i szara, a w wilgotnym czasie jest miękka, gąbczasta i przybiera intensywniejsze zabarwienie.

Porost islandzki i jego działanie

Surowcem zielarskim jest plecha porostu islandzkiego, która zawiera między innymi:

  • 2% cetraryny (C18H16O8),
  • 1% kwasu licheno-stearynowego,
  • kwasy szczawiowy i winiowy,
  • 70% licheniny i izolicheniny, które rozpuszczone w wodzie uwalniają glukozę, mannozę i galaktozę,
  • śluzy,
  • sole mineralne – głównie jod, miedź i krzem.

Substancjom tym porost islandzki zawdzięcza działanie:

  • powlekające błony śluzowe (osłaniające),
  • przeciwkaszlowe i wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwprątkowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • wzmacniające,
  • przeciwwymiotne,
  • przeciwpotne,
  • uspokajające,
  • regulujące metabolizm i perystaltykę jelit,
  • zwiększające produkcję i wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego,
  • hamujące wydzielanie potu i łoju,
  • immunostymulujące.

Na filmie znajdziecie odpowiedź na pytanie jak świadomie się odżywiać, aby nie doprowadzić do pojawienia się niedoborów: 

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Porost islandzki nie tylko na gardło. Jakie ma zastosowanie?

Porost islandzki jest znanym składnikiem pastylek na gardło i zapalenie dróg oddechowych. Sprawdza się w bólach gardła, chrypce i kaszlu (zarówno suchym, jak i mokrym).

Przyjmowany wewnętrznie w różnych mieszankach zapobiega powstawaniu raka i wspomaga jego leczenie. Działa też silnie przeciwzapalnie.

Napary z płucnicy znajdują także zastosowanie w różnego rodzaju nieżytach przewodu pokarmowego. Tradycyjnie używano go w leczeniu biegunki, ale sprawdza się także w przypadku zaburzeń trawienia. Może być również wykorzystywany do leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, w tym celu należy jednak sięgać po duże dawki, gdyż małe pobudzają wydzielanie kwasów trawiennych.

Stosowany zewnętrznie porost islandzki może być używany także do leczenia trudno gojących się ran – trzeba wtedy przykładać okłady z naparu tego zioła. W podobny sposób wykorzystuje się go w leczeniu cieni pod powiekami, zapalenia spojówek, podrażnienia oczu lub ich nadmiernego łzawienia.

Porost islandzki w ciąży i podczas karmienia piersią

Porost islandzki jest bezpiecznym ziołem i może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz podczas laktacji. Kupując tabletki na gardło, warto jednak pamiętać o tym, że często mają one bardziej złożony skład i oprócz porostu islandzkiego mogą się w nich znajdować inne substancje, szkodliwe dla kobiet w tych okresach.

Porost islandzki dla dzieci

Porost islandzki może być bezpiecznie wykorzystywany również przez dzieci. Preparaty zawierające ten surowiec zielarski można stosować już po ukończeniu przez nie 1 roku życia.

Porost islandzki – przeciwwskazania

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych wynikających z doraźnego zastosowania porostu islandzkiego oraz interakcji z innymi lekami, dlatego jedynymi przeciwwskazaniami do jego stosowania jest nadwrażliwość lub uczulenie na którykolwiek ze składników preparatu. Jednak długotrwałe używanie go w dużych dawkach może skutkować mdłościami oraz podrażnieniem żołądka i wątroby.

Porost islandzki w kosmetyce

Regularne zewnętrzne stosowanie naparów z porostu islandzkiego pomoże uporać się z trądzikiem, łuszczycą, przetłuszczającą się cerą i zniszczonymi włosami. Twarz należy przemywać naparem z tego ziela lub kupić gotowe maceraty.

Bibliografia:

1. Freysdottir J., Omarsdottir S., Ingolfsdottir K. i in., In vitro and in vivo immunomodulating effects of traditionally-prepared extract and purified compounds from Cetraria islandica, “Proceedings of the Nutrition Society”, 67, 2008.

2. H. Różański, Cetraria Islandica – porost islandzki; Iceland Moos

Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 26.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej