Podrabiany ciemny chleb - to możliwe. Jak wybrać zdrowie pieczywo?

Fot. Floortje / Getty Images

Wychodzisz z założenia, że ciemny chleb to zdrowy chleb? Błąd. Dzięki konserwantom, barwnikom, spulchniaczom i aromatom zwykła pszenna bułka może świetnie udawać żytnią. Szkoda tylko, że poza kolorem nie będzie miała żadnych właściwości zdrowotnych obecnych w ciemnym pieczywie. Jak nie dać się oszukać producentom?  Jak wybrać zdrowe, dobre i naturalne pieczywo?

Wybór mąki 

Chleb w dużej mierze składa się z mąki i dobrze, żeby była to dobra mąka - zarówno jakościowo, jak i zdrowotnie. Wiadomo, że najlepsza dla nas będzie mąka żytnia (lub uogólniając te mąki, z których wytwarza się ciemne pieczywo), jednak producenci mają wiele sposobów, żeby nagiąć rzeczywistość do swoich potrzeb. Co to oznacza? Że ciemny chleb może tylko udawać zdrowy, razowy lub żytni bochen - zrobiony będzie ze zwykłej mąki pszennej, w dodatku kiepskiej jakości, ale dzięki barwnikom, konserwantom i ulepszaczom smaku będzie do złudzenia przypominał pieczywo ciemne. Skupmy się na mące, bowiem pieczywo pszenne także dzieli się na to zdrowsze i to bez wartości odżywczych. Dużo zależy właśnie od mąki.

Najgorsza mąka pszenna to mąka tortowa 450, bez błonnika i bez większości składników mineralnych. Im wyższy numer mąki, tym jest ona zdrowsza. Dla przykładu prawdziwy chleb graham robi się z mąki pszennej o numerze 1800 lub 2000. Najzdrowsze będzie pieczywo wytwarzane z mąki orkiszowej, czyli po prostu z innej odmiany pszenicy - bardziej wartościowej, bo bogatszej w cynk, selen, witaminę A, E i kwasy omega-3. 

Zobacz film: Jakie są rodzaje chleba i po czym poznać, że dany produkt jest zdrowy? Rodzaje mąki. Źródło: Wiem, co jem 

Niestety wielu producentów liczy na to, że konsumenci nie będą czytać etykiet. W ten sposób łatwo dać się nabrać i kupić produkt, który tylko udaje zdrowy. 

Zboża - podstawa diety?

Zboża powinno się jeść, są podstawą naszej diety. Oczywiście najlepiej unikać pszenicy, zwłaszcza pod postacią mąki tortowej 450. Dużo zdrowiej jest ciemne pieczywo: razowe, żytnie. Jak nie dać się oszukać? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film; Fakty i mity: Po czym poznać fałszywy ciemny chleb? Źródło: Wiem, co jem

Pieczywo - co jeszcze trzeba wiedzieć?

Podstawą zawsze powinno być dokładne czytanie etykiet. Są one prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat tego, co producent dodaje do produktu. Co ciekawe jeśli mąka, z której wytworzony jest chleb jest dobra jakościowo i producent nie ma się czego wstydzić, to powinien dołączyć numer mąki (jak już wspomnieliśmy im większy tym lepiej). 

Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Skoro wiemy już, że każdy chleb różni się od siebie, to jak możemy sobie pomóc? Jak się odnaleźć w piekarni? Poniższy film wam w tym pomoże: 

Zobacz film: Jak czytać etykiety na chlebie? Jaki chleb najlepiej wybrać? Skład chleba. Źródło: Wiem, co jem 

Bardzo często do pieczywa dodawane są ziarna, np. pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, płatki owsiane, suszone owoce. Chleb z samych ziaren z łatwością możecie przygotować w domu. Polecamy wam sprawdzony przepis: Chleb z ziaren – przepis na bezglutenowy, domowy chleb. Dlaczego warto go jeść? A jak to jest z tymi ziarnami?

Dodatki do pieczywa

Bardzo fajnie, jeśli nasz chlebek wzbogacony jest ziarnami lub owocami. Wtedy rosną jego wartości odżywcze! Czego dostarcza nam takie pieczywo? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Zdrowe dodatki do pieczywa - ziarna. Źródło: Wiem, co jem 

Chleb mrożony

Ze starym chlebem można wbrew pozorom wiele zrobić. Można wykorzystać go do zrobienia bułki tartej, zakwasu chlebowego, ale żeby uniknąć psucia się pieczywa to można je z powodzeniem mrozić! Zamrożony chleb po rozmrożeniu nie traci swoich wartości i smaku!

Niestety mamy tutaj złą wiadomość dla was: dobry chleb nie pleśnieje tylko wysycha. Jeśli pieczywo, które kupujecie pokrywa się zieloną naroślą to oznacza, że nie ma wiele wspólnego ze zdrowym pieczywem. Dlatego pamiętajcie, że z punktu widzenia dietetycznego, lepiej wybierać chleb świeży, na zakwasie, bez użycia drożdży i substancji konserwujących! 

Zobacz film:  Jak wykorzystać stary chleb? Źródło: Wiem, co jem 

Chleb tostowy - osobna kategoria

Wszystkich fanów popularnych tostów musimy ostrzec - przeczytajcie etykietę zanim kupicie taki produkt. Cóż więcej możemy tu dodać? Chleb tostowy zawierać będzie najprawdopodobniej: mąkę pszenną, wodę, polepszacz do pieczywa (tłuszcz roślinny, glukoza, serwatka w proszku, gluten pszenny, mączka fasolowa, E471 emulgator, mąka pszenna, przyprawa, E300, E920) aromaty, cukier, masło, drożdże, tłuszcz roślinny, proszek mleczny piekarniczy oraz substancje konserwujące. Brzmi jak skład jakościowego produktu...

Zobacz film: Chleb tostowy - skład. Źródło: Wiem, co jem 

Dlaczego chleb jest w folii?

Wszystko przez Unię Europejską. To jej wymagania określają, że sprzedawany chleb musi być w folii. Ale zafoliowane bochenki też różnią się między sobą - dlatego ponownie przypominamy o konieczności przeczytania składu. Te piękne, pulchne i bardzo dobrze wyglądające prawdopodobnie naszpikowane będą chemią. 

Sztuczki producentów żywności i chleb z marketu

Na sam koniec chcielibyśmy pokazać wam, jak łatwo można się nabrać na sztuczki producentów żywności. Czy wiedzieliście, że piekarnie w marketach powstały dlatego, że człowiek robi się głodny, kiedy czuje zapach teoretycznie pysznego i świeżego pieczywa. A głodny człowiek kupuje 20 proc. więcej! Niestety pieczywo w tego typu "przysklepowych" piekarniach wytwarzane jest z gotowej, często mrożonej, masy. Chciałoby się powiedzieć samo zdrowie. 

Zobacz film; Pieczywo z marketu - chleb z mrożonej masy. Źródło: Wiem, co jem 

Pieczywo chrupkie - czy warto wprowadzić je do diety?

Dużą popularności wśród osób na diecie cieszy się tzw. pieczywo chrupkie. Jego miłośnicy są zdania, że pieczywo w takiej postaci jest nie tylko smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze i mniej kaloryczne.  Niestety to nie do końca prawda. Pieczywo chrupkie zawiera niewiele błonnika, tym samym trzeba go zjeść naprawdę dużo, aby pojawiło się uczucie sytość. Czy jest kaloryczne? Czym różni się od klasycznego pieczywa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy warto jeść pieczywo chrupkie? Źródło: 36,6.


Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 13.07.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Klaudia 23.08.2018r.

Prawda jest taka, że trzeba zwracać uwagę na wszystko. Kupuję chleb pełnoziarnisty, ale i tak od czasu do czasu daję się naciąć. Ostatnio kupiłam żytni chleb "bez dodatków". Dopiero w domu na kartce ze składem przeczytałam, że chleb w 50% składa się z płatków ziemniaczanych!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej