Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby?

Fot. AndreasReh / Getty Images

Grzyby, czyli popularna pleśń, potrafi być trująca. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że zarodniki pleśni są dla nas szkodliwe. A grzyby potrafią być wszędzie, także w naszych mieszkaniach. Najczęściej mamy z nimi styczność w żywności i uwierzcie, warto zachować ostrożność.

Pleśń w żywności to zazwyczaj szarawy meszek lub zielony nalot na produktach.  Co ciekawe toksyny obecne w powstałym grzybie przenikają do całego produktu, dlatego jeśli widzimy, że coś już pokryło się niechcianą pleśnią należy to niezwłocznie wyrzucić, a miejsce, w którym produkt był przechowywany umyć i przetrzeć preparatem z alkoholem. 

Pilnujesz, aby żywność się nie psuła?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

W żywności mogą wystąpić różne rodzaje grzyba, a te produkują toksyny z różnych względów - w celu ochronnym (aby otruć potencjalnego kandydata do ich spożycia) lub jako produkt uboczny trawienia pokarmów. Grzyby najlepiej czują się w temperaturze 20–30 stopni Celsjusza, ale temperatura niższa (np.  ta obecna w lodówce, a więc około 10 stopni) nie zahamuje, a jedynie spowolni ich rozrost. 

Warto także wiedzieć, że ani pieczenie, ani gotowanie nie zwalczą pleśni. Podobnie jest z mrożeniem - proces obróbki termicznej nie zniszczy toksyn!

Jakie rodzaje toksyn wyróżniamy i gdzie występują? Tego dowiecie się z filmu. Przypominamy jednak, że nawet niewielka ilość toksyn może uszkodzić bezpowrotnie nasze DNA.

Zobacz film: Toksyny w pleśni - aflatoksyna (orzechy), ochratoksyna (zboża), patulina (owoce). Źródło: Dzień Dobry TVN

Patulina, czyli toksyna pojawiająca się na owocach, warzywach i różnego rodzaju produktach spożywczych jest niebezpieczna dla naszego organizmu. Działa rakotwórczo, mutagennie (zmienia nasze DNA) oraz teratogennie (może powodować wady wrodzone u płodu). Co ciekawe pewne stężenie patuliny w produktach pochodzących z jabłek jest dopuszczalne! Światowa Organizacja Zdrowia za maksymalne dopuszczalne stężenie tego związku w soku jabłkowym, napojach alkoholowych otrzymanych z jabłek lub z udziałem soku jabłkowego przyjęła 50 µg/kg. Dla stałych produktów otrzymanych z jabłek obowiązuje poziom 25 μg/kg., natomiast w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci dopuszczalny poziom zanieczyszczenia wynosi 10 μg/kg.

Najczęstsze objawy zatrucia patuliną to: podrażnienie żołądka, wymioty, nudności, ból brzucha, biegunka, apatia, ogólne zmęczenie, zaburzenia krzepnięcia krwi, bóle i zawroty głowy, kłopoty z oddychaniem.

Dobra pleśń

W niektórych produktach pleść jest pożądana. Mowa tu o specjalnie tworzonych serach pleśniowych, które nie są dla nas trujące. Pytanie jednak, czy sery pleśniowe są zdrowe? Pamiętajmy, że poza charakterystycznym kolorem i smakiem (a także zapachem) zawierają w sobie dużo soli i tłuszczu. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie.

Serów pleśniowych nie powinny jeść kobiety ciężarne. Dlaczego? Co jeszcze w nich znajdziemy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Sery pleśniowe - jak powstają i jak działają? Źródło: Dzień Dobry TVN

Pleśń w mieszkaniu

Grzyby atakują nas nie tylko z pożywienia. Mogą także rozwijać się w naszym domu powodując problemy z układem oddechowym. Duże stężenie zarodników pleśni w pomieszczeniu skutkuje alergią, astmą, katarem siennym, bólem głowy oraz ogólnym osłabieniem. 

Jak sobie radzić z grzybem w domu? Dlaczego powstaje? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Grzyb w mieszkaniu - co nam grozi? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 04.07.2019,
Opublikowano: 30.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej