Pizza i kebab to ulubione potrawy Polaków. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety?

Fot: Alberto Bogo / gettyimages.com

Polacy pokochali pizzę i kebab. Praktycznie na każdym kroku można się natknąć na lokal, który serwuje tego rodzaju „smakołyki”. Tę pierwszą bardzo często kupujemy też w postaci mrożonej i przygotowujmy w domowym piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Co gorsza, nie czytamy etykiet i nie przejmujemy się zbytnio tym, co jemy i co podajemy naszym bliskim. A szkoda, bo taka dieta nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie i w przyszłości może być przyczyną sporych problemów. Jakie mogą konsekwencje diety bogatej w tego rodzaju produkty?

Tylko tłuszcz i konserwanty

Zdaniem specjalistów zdrowa pizza to taka, która składa się maksymalnie z sześciu składników. Ta kupiona w sklepie ma ich aż 31. Co to za substancje? W ogromnej większości są to sztuczne ulepszacze i wzmacniacze smaku oraz konserwanty. Naszą uwagę powinny przykuć regulator kwasowości oraz lakton kwasu glukonowego. Związki te bardzo często wywołują problemy z żołądkiem oraz biegunki. Mrożona pizza ma w swoim składzie także kwas karminowy – barwnik, który sprzyja występowaniu alergii, tj. kataru siennego oraz pokrzywki. Znajdziemy w niej także azotan sodu, który odpowiada za zatrucia pokarmowe. Do tego jedna pizza to prawie 1000 kcal, czyli połowa dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Zobacz także:  Wygląda apetycznie i kusi zapachem. Mimo że wywodzi z najzdrowszej kuchni świata nie można przesadzać z jej jedzeniem. Zobacz, co musisz wiedzieć o pizzy.

Zobacz film: Dlaczego pizza ma tak dużo kalorii? Źródło: Co nas truje.

A co siedzi w kebabie? Na pierwszy rzut oka wygląda apetycznie i zdrowo. Pieczywo, mięso, świeże warzywa oraz aromatyczne sosy. Ale to tylko pozory. Aby kebab kusił zapachem, a przede wszystkim smakował, wzbogacany jest sztucznymi ulepszaczami oraz konserwantami. Do tego zawiera bardzo tłuszczu, który jest doskonałym nośnikiem smaku. Badania pokazują, że przeciętny kebab  w ¼ składa się z tłuszczu i to z tego najgorszego, czyli nasyconego, pochodzenia zwierzęcego. Jego nadmiar w diecie to najprostsza droga do otyłości czy problemów z układem krążenia. To właśnie w tym tłuszczu znajduje się cholesterol, który sukcesywnie odkłada się w tętnicach i uniemożliwia swobodny przepływ krwi oraz prawidłowe odżywienie komórek.

Zobacz także:  Kebab to mięso, warzywa i tłuszcz! Ile tak naprawdę znajduje się go w tym przysmaku?

Zobacz film: Lubisz kebaby? Zobacz ile tłuszczu zjadasz. Źródło: Co nas truje.

Sól – jemy za dużo i za często

Po za tłuszczem i konserwantami oba popularne przysmaki zawierają bardzo dużo soli, która ma niekorzystny wpływ nie tylko na pracę serca, ale i nerek. Dodatkowo przyczynia się do zatykania tętnic, co może skończyć się udarem mózgu. Co gorsza, ta nadużywana przyprawa ma swój udział także w rozwoju osteoporozy. Dzieje się tak, ponieważ sól utrudnia wchłanianie wapnia, a bez niego organizm nie przyswoi witaminy D, która wzmacnia kości.

Mimo apeli Polacy ciągle używają zbyt dużo soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia bezpieczna dla zdrowia dzienna porcja soli nie powinna przekraczać 1 płaskiej łyżeczki od herbaty. Tym czasem zjadamy ich trzy razy więcej. W konsekwencji niemal 1,5 mln Polaków ma problemy z układem krążenia. Każdego roku 100 tysięcy osób trafia do szpitala z powodu zawału serca. Drugie tyle ma miażdżycę, która także może zagrażać życiu.

Warto zaznaczyć, że zdrowe i smaczne jedzenie wcale nie muszą się wykluczać. Ulubione przysmaki można przygotować w domu, do tego w odchudzonej postaci. Kiedy gotujemy sami mamy absolutną kontrolę nad tym, co i w jakich proporcjach trafia na nasz talerz. Jak przygotować zdrowszą i bardziej wartościową wersję kebabu, czyli tortillę?

Zobacz także: Zdrowa dieta wcale nie musi być nudna! Zobacz, jak przygotować smaczną i pełną witamin tortillę!

Zobacz film: Przepis na zdrową tortillę. Źródło: Co nas truje.

Data aktualizacji: 26.06.2018,
Opublikowano: 24.06.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej