Piramida żywienia – zalecenia naukowców dotyczące zdrowej diety

Fot: a_namenko / gettyimages.com

Piramida żywienia to graficzny opis grup produktów niezbędnych w codziennej diecie, z uwzględnieniem proporcji, w jakich powinny one być spożywane. Stosowanie się do tych ogólnych rekomendacji daje szansę na zachowanie sprawności fizycznej i intelektualnej przez długie lata.

Pierwsza piramida zdrowego żywienia została opublikowana w 1992 r. w Stanach Zjednoczonych, celem zwiększenia świadomości społeczeństwa na temat zdrowej diety i wykreowania pożądanych nawyków żywieniowych. Formę graficzną zastosowano, aby ułatwić zrozumienie i zapamiętanie zalecanych zasad. Im wyżej dana grupa produktów znajdowała się w piramidzie, tym rzadziej i w mniejszych ilościach należało włączać ją do posiłków.

Trzy lata później, wzorując się na amerykańskim projekcie, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ) opracował dostosowaną do krajowych realiów piramidę żywienia. Była ona już kilkukrotnie aktualizowana. Ostatnia wersja pochodzi z 2016 r. i uwzględnia najnowsze rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization – WHO).

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 r. 

Różnice pomiędzy starą a nową piramidą żywienia można dostrzec już w nazwie – po raz pierwszy pojawia się w niej nawiązanie do aktywności fizycznej jako warunku dobrego zdrowia. U podstaw nowej piramidy żywienia znalazły się warzywa i owoce, wyparłszy z tej pozycji pieczywo, makarony, ryż, kasze itd. W związku z rekomendacjami WHO, dotyczącymi zwiększenia podaży błonnika w codziennej diecie, IŻŻ zaleca spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych. WHO postuluje zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi i eliminację tłuszczów trans, co oznacza ograniczenie spożycia mięsa na rzecz ryb, roślin strączkowych, olejów roślinnych, orzechów. Te ostatnie są w piramidzie żywieniowej nowością, podobnie jak zioła, które pojawiły się jako alternatywa dla soli. Naukowcy po raz pierwszy także wskazują na prozdrowotne właściwości kawy i herbaty.

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Aktywność fizyczna – podstawa nowej piramidy żywienia

Aktywność fizyczna (nie tylko sport, ale też spacery czy wchodzenie po schodach), pojawiła się u podstaw piramidy żywnościowej już w 2009 r. Jednak nigdy wcześniej naukowcy nie podkreślali tak mocno roli codziennej dawki ruchu (co najmniej 30–45 minut) w zachowaniu dobrej kondycji i odpowiedniej masy ciała, a także zapobieganiu licznym chorobom, m.in. układu krążenia.

Warzywa i owoce – najważniejsza grupa produktów spożywczych

Warzywa i owoce awansowały na główny składnik zdrowej diety jako doskonałe źródło niezbędnych witamin, minerałów, błonnika, a także fitozwiązków (karotenoidów, polifenoli) o działaniu antyoksydacyjnym. Ich regularne spożycie zmniejsza zachorowalność na choroby przewlekłe i wzmacnia odporność organizmu. Dlatego powinny one stanowić co najmniej połowę codziennej diety (około 400 g). Należy przy tym zachować właściwe proporcje (1 porcja owoców na 3 porcje warzyw), ponieważ owoce zawierają sporo cukrów prostych.

Obok warzyw i owoców w nowej piramidzie żywieniowej widnieje woda – główny składnik organizmu, niezbędny do regulacji procesów metabolicznych i wydalania szkodliwych produktów przemiany materii. Naukowcy podkreślają konieczność spożywania 1,5 l płynu dziennie (najlepiej czystej, niedosładzanej wody), zakładając, że około 1 l dostarcza się dodatkowo w konsumowanych produktach.

Produkty zbożowe według nowej piramidy żywienia

Produkty zbożowe nadal powinny stanowić składnik większości posiłków, ale rekomendowane są one w wersji nieprzetworzonej – pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, razowe makarony i gruboziarniste kasze. Wyroby z białej mąki trafiły na szczyt piramidy jako uboższe w witaminy, minerały i błonnik. Ponadto dostarczają one szybko przyswajalnych cukrów, mających wysoki indeks glikemiczny (IG) – spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do insulinooporności, cukrzycy, otyłości i chorób sercowo- naczyniowych.

Produkty mleczne w diecie dorosłych, dzieci i młodzieży

Kolejny szczebel nowej piramidy żywienia zajmują produkty mleczne, które IŻŻ rekomenduje jako niskokaloryczne źródło wapnia i witamin z grupy B. Dorosłym osobom zaleca się spożywanie dziennie 2 szklanek mleka, które można zastąpić jogurtem, kefirem, maślanką czy serami. Ze względu na wysokie zapotrzebowanie na wapń w okresie dorastania osobna Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży wskazuje na potrzebę spożycia 3–4 szklanek mleka lub jego zamienników.

Zwierzęce i roślinne źródła białka i tłuszczu

Istotnym zaleceniem nowej piramidy żywieniowej jest ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) i jego przetworów do pół kilograma tygodniowo. Jako alternatywne źródło białka proponowane są ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych, które dostarczają dobroczynnych tłuszczów nienasyconych.

Wierzchołek piramidy zajmują tłuszcze roślinne – oleje, oliwa, orzechy. Należy zastępować nimi tłuszcze zwierzęce, które są głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających występowaniu chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w tłuszczach roślinnych kwasy omega 3 i 6 przeciwdziałają tym schorzeniom.

Produkty, które należy eliminować z diety

IŻŻ przypomina o konieczności unikania cukru – słodyczy, słodzonych napojów, białego pieczywa, czyli kalorycznych wyrobów o małych wartościach odżywczych i wysokim IG. Słodkie przekąski warto zastępować owocami lub orzechami. Zaleca się także picie gorzkiej kawy i herbaty – napojów stanowiących źródło antyoksydantów.

Należy wybierać produkty z niską zawartości soli i unikać dosalania potraw. Rekomenduje się zastępowanie soli ziołami, które nie tylko poprawiają smak przyrządzanych dań, ale także są źródłem cennych fitozwiązków.

Jak korzystać z Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej?

Zalecenia piramidy żywienia stanowią jedynie wskazówkę do komponowania zdrowego jadłospisu, złożonego z 4–5 posiłków regularnie spożywanych w ciągu dnia. Warto dbać o urozmaicone menu, bogate w składniki ze wszystkich grup produktów. Należy pamiętać, że rekomendacje IŻŻ skierowane są do osób zdrowych. Ludzie z rozpoznanymi schorzeniami wymagają indywidualnych zaleceń, ustalonych w porozumieniu z lekarzem czy dietetykiem.

Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 25.02.2019,
Opublikowano: 09.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej