Piramida Żywienia dla dzieci. Jak powinni odżywiać się najmłodsi?

Fot. Pinstock / Getty Images

Rodzice często zapominają, że zdrowe odżywianie jest szczególnie ważne dla najmłodszych. Pewne ustępstwa mogą skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi - dziecko nie zrozumie, dlaczego nie może każdego dnia jeść np. słodyczy. Jak świadomie dokonywać wyborów żywieniowych?

Prawidłowe żywienie w okresie dzieciństwa i wczesnej młodości jest bardzo ważne dla zdrowia. Dzięki zbilansowanej diecie dzieciom nie brakuje ważnych dla nich składników odżywczych, bowiem zdrowa dieta warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój. Badania dowodzą, że dobrze zbilansowana dieta może zapobiegać m. in. otyłości i próchnicy. Z tą drugą chorobą borykają się dzieci lubiące słodkie przekąski, które "oblepiają" zęby. Bardzo często nadmiar słodyczy, chrupek, ale także np. owoców może prowadzić do rozwoju próchnicy.

Polecamy: Próchnica zębów u dzieci – przyczyny, konsekwencje i leczenie

Zbilansowana dieta w okresie dziecięcym jest także ważnym elementem profilaktyki chorób dietozależnych występujących w wieku dorosłym (np. otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy). 

Piramida Zdrowego Żywienia dla dzieci

Piramida Zdrowego Żywienia to uniwersalny schemat żywieniowy zalecany na całym świecie przez instytucje zajmujące się żywieniem - w Polsce Piramidę Żywienia promuje m. in. Instytut Żywności i Żywienia. U podstaw piramidy leży jednak nie jedzenie, a aktywność fizyczna i inne elementy zdrowego stylu życia, również bardzo ważne dla każdego z nas. Dzieci należy zachęcać do zabaw, do ruchu. Pamiętajmy, że eksperci zalecają, by oglądanie bajek ograniczyć do 20-30 minut dziennie. I ważne - nie na telefonie czy tablecie, które wymuszają na dzieciach mrużenie oczu. Jeśli już bajki, to na dużym ekranie w odpowiedniej odległości!

Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą produkty zajmujące najwięcej miejsca (u podstawy piramidy lub na talerzu) powinny występować w diecie w największej ilości.

Zwyczajowo spożywane produkty podzielone są na sześć podstawowych grup, które obejmują:

  • warzywa i owoce,
  • produkty zbożowe i ziemniaki,
  • mleko i produkty mleczne,
  • mięso, wędliny, ryby i jaja, rośliny strączkowe,
  • tłuszcze i orzechy,
  • cukier i słodycze.

Taki podział wynika z wartości odżywczej i głównych składników pokarmowych, jakie dostarczają te produkty do naszej diety. Każda z tych grup jest zupełnie inna i żadna z nich samodzielnie nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Tylko dieta urozmaicona, zawierająca produkty z różnych grup, zapewnia zdrowie i prawidłowy rozwój. Należy o tym pamiętać planując codzienne posiłki – w szczególności dla najmłodszych.

Fot: Żółty Talerz

Grupy produktów

  • GRUPA 1 – Warzywa i owoce

Warzywa i owoce to główne źródło witamin i składników mineralnych. Do najważniejszych witamin zaliczyć można: β-karoten (prekursor witaminy A), witaminę C, kwas foliowy oraz witaminę K. Produkty te są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Warzywa i owoce są również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. β-karoten, jako prekursor witaminy A, buduje błony komórkowe, bierze udział w procesach wzrastania oraz widzenia oraz jest niezbędny dla prawidłowej budowy kości. Z kolei witamina C podnosi odporność oraz ułatwia wchłanianie żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej budowy i funkcji czerwonych krwinek.

  • GRUPA 2 – Produkty zbożowe i ziemniaki

Produkty zbożowe stanowią podstawę codziennej diety, w tym zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Ponadto dostarczają białko roślinne, jak również wiele składników mineralnych takich jak na przykład magnez, cynk, miedź, żelazo oraz witaminy z grupy B. Ziemniaki są wymieniane obok produktów zbożowych, ponieważ są równie dobrym źródłem węglowodanów złożonych (skrobi), wielu witamin (np. witaminy C) i składników mineralnych (np. potasu).

  • GRUPA 3 – Mleko i produkty mleczne

Mleko i przetwory mleczne to bardzo ważne źródło wapnia, który buduje kości i zęby. Oprócz wapnia dostarczają one również pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, magnez, cynk i wiele innych. Produkty mleczne obfitują ponadto w witaminy z grupy B, głównie witaminę B2 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczu: A i D.

Alternatywą dla mleka i tradycyjnych napojów mlecznych mogą być napoje roślinne wzbogacane w wapń i witaminę D.

  • GRUPA 4 – Mięso, wędliny, ryby, jaja, rośliny strączkowe

Mięso i jego przetwory są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej i żelaza, ważnych dla zdrowego rozwoju organizmów dzieci. Produkty z tej grupy dostarczają też wiele witamin z grupy B, m.in.: witaminę B1 (tiamina), niacynę (witamina PP), B6, B12. Ryby natomiast, poza pełnowartościowym białkiem, dostarczają wielu składników mineralnych takich jak fosfor, jod, cynk, wapń. Są one także niezastąpionym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które korzystnie wpływają m.in. na odporność oraz pracę układu krążenia. Jaja, oprócz białka, dostarczają również składników mineralnych np. cynku, siarki, żelaza.

Rośliny strączkowe, oprócz białka, obfitują w składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, cynk oraz witaminy z grupy B. Ponad to produkty z tej grupy są cennym źródłem błonnika pokarmowego. 

  • GRUPA 5 – Tłuszcze i orzechy

Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii – zawierają aż 9 kcal w 1 gramie. Tłuszcze roślinne (oleje, oliwa z oliwek, margaryny) są źródłem głównie witaminy E i nie zawierają cholesterolu. Masło natomiast obfituje w witaminy A i D oraz zawiera cholesterol.

Orzechy dostarczają głównie białka i korzystnych dla układu krążenia kwasów tłuszczowych m.in. kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. 

Piramida zdrowego żywienia - co dzieci o niej wiedzą? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Piramida zdrowego żywienia - co dzieci o niej wiedzą? Źródło: 36,6

  • GRUPA 6 - Cukier i słodycze

Produkty z tej grupy charakteryzują się dużą zawartością cukru, a często również tłuszczu. Ilość energii w nich zawartej przewyższa zwykle ich wartość odżywczą, dlatego powinny występować w jadłospisie w umiarkowanych ilościach jako ewentualny dodatek, a nie jako „substytut” produktów z innych grup. Cukier nie dostarcza żadnych składników odżywczych poza energią. Spożywany w nadmiarze sprzyja występowaniu nadmiernej masy ciała i chorobie próchnicowej.

  • Woda

Bardzo ważnym elementem prawidłowej diety jest woda - to ona powinna być pierwszym wyborem do gaszenia pragnienia. Należy unikać wody z dodatkiem cukru, słodzonych napojów, napojów energetyzujących oraz kawy. Ilość soków owocowych powinna być ograniczona do około jednej szklanki dziennie.

Polecamy: Woda gasi nie tylko pragnienie. Dlaczego warto ją pić?

  • Sól

Nadmierna ilość soli w diecie sprzyja nadciśnieniu tętniczemu i chorobom sercowo-naczyniowym. Z tego powodu należy ograniczać jej dodatek do posiłków (dosalanie) oraz unikać produktów o dużej jej zawartości (produkty przetworzone, słone przekąski).

Opracowały: dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, dietetyk SGGW w Warszawie, ekspert programu „Żółty Talerz” oraz dr Anna Harton, dietetyk SGGW w Warszawie, ekspert programu „Żółty Talerz”.

Data aktualizacji: 08.05.2019,
Opublikowano: 29.04.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej