Pieprz metystynowy (kava) – właściwości lecznicze i zastosowanie

Fot. Joshua McCullough, PhytoPhoto / Getty Images

Pieprz metystynowy (kava) to składnik środków o działaniu nasennym, przeciwdepresyjnym, przeciwlękowym czy uspokajającym. W okresie przedwojennym używany był w terapii chorób układu moczowo-płciowego. W nadmiarze okazać się może hepatotoksyczny.

W ostatnich latach obserwuje się rosnące spożycie ziół i suplementów diety. Od niedawna możliwe stało się stosowanie, dotychczas nielegalnego w Polsce, pieprzu metystynowego, znanego też jako kava. Roślina wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu nerwowego. Podkreśla się jej działanie antyseptyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze.

Pieprz metystynowy (kava) – wiadomości ogólne

Pieprz metystynowy (z łac. Piper methysticum G. Forst.) to rodzaj rośliny zaliczany do rodziny pieprzowate (z łac. Piperaceae C. Agardh). Rodzimie porasta tereny wysp Mikronezji i Vanuatu położonych na Oceanie Spokojnym. Łacińska nazwa w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „odurzający pieprz”. W piśmiennictwie anglojęzycznym roślina określana jest jako kava-kava. Tak samo nazywa się napój otrzymywany z jej kłączy w procesie ekstrakcji mleczkiem kokosowym lub wodą. Pieprz metystynowy smakiem i wyglądem przypomina nieco czarny pieprz, podobnie jak on ma sercowate liście i kwiaty przypominające anturium.

Kava jako surowiec leczniczy

Surowcem leczniczym pieprzu metystynowego jest wysuszone kłącze, pozbawione korzeni (z łac. Rhizoma Piperis methystici). W jego składzie znajdują się m.in.: skrobia, sole mineralne, kawalaktony (kawaina, jangonina, metystycyna, dihydrometystycyna, dihydrojangonina, dihydrokawaina), ketony (cinnamalaketony), olejek eteryczny, żywice, alkaloidy (pipermetystyna), flawonoidy.

Pieprz metystynowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Pieprz metystynowy ma szerokie zastosowanie lecznicze. Najbardziej znane są jego właściwości uspokajające, przeciwlękowe, miorelaksacyjne, antydepresyjne i przeciwnerwicowe. Dzięki nim stosowany jest w łagodzeniu stanów gorszego samopoczucia psychicznego, rozdrażnienia, lęku, depresji, zaburzeń snu, zmęczenia umysłowego i fizycznego. Wyzwala stan szczęścia, poskramia skłonność do agresji i gniewu. Wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, znieczulające, przeciwdrgawkowe, rozluźniające mięśnie gładkie i szkieletowe. Wskazania do stosowania kavy stanowią spastyczność mięśni szkieletowych i stany skurczowe mięśni gładkich. Dodatkowo roślina wykazuje właściwości neuroprotekcyjne (ochronne wobec komórek układu nerwowego), antyarytmiczne, przeciwzakrzepowe. Intensyfikuje diurezę (ogół procesów związanych z wydalaniem moczu). Dodatkowo hamuje rozwój pierwotniaków, bakterii i grzybów, zwłaszcza zaś gatunki Candida albicans i Aspergillus. Działanie bakteriobójcze pieprzu metystynowego wykorzystywano w leczeniu gruźlicy. Na uwagę zasługują antyseptyczne właściwości kavy. Niegdyś korzystano z nich w leczeniu przewlekłej lub ostrej biegunki, chorób wenerycznych i układu moczowo-płciowego.

Czy pieprz jest zdrowy? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film; Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem, co jem 

Czy pieprz metystynowy jest legalny w Polsce?

Jeszcze do niedawna w Polsce jako jednym z nielicznych państw posiadanie żywego pieprzu metystynowego lub jego suszu, nasion, ekstraktów było zakazane. Pod koniec 2016 roku po dokonaniu gruntownej analizy literatury przedmiotu Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał uchwałę, w której zalecił usunięcie kavy z listy zakazanych substancji. Od sierpnia 2018 roku na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych kava nie należy do grupy środków odurzających. W związku z tym nastąpiło jej zalegalizowanie.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania pieprzu metystynowego

Przeciwwskazania do stosowania kavy stanowią: ciąża, okres karmienia piersią, wiek dziecięcy, obsługa pojazdów mechanicznych i maszyn. Surowiec nie powinien być jednocześnie stosowany z czynnikami hamującymi monoaminooksydazę (MAO), czyli enzym, którego zaburzenia działania prowadzą do wahań ciśnienia tętniczego krwi i chorób afektywnych. Wśród nich wymienia się m.in.: efedrynę, chmiel, tyrozynę, dziurawiec, olej z wiesiołka, kozłek, 5-hydroksytryptofan (5-HTP), witaminę B6, chrom.

Jedną z poważniejszych konsekwencji stosowania pieprzu metystynowego jest hepatotoksyczność, tzn. szkodliwe działanie na wątrobę. Specjaliści donoszą, że najprawdopodobniej jest to spowodowane obecnością kawalaktonów, będących agonistami receptorów GABA (neuroprzekaźnika o działaniu hamującym w całym układzie nerwowym). W konsekwencji tego nadużywanie kavy skutkować może ostrym zapaleniem wątroby. Obecnie prowadzone są badania nad jednoznacznym stwierdzeniem hepatotoksyczności kawalaktonów. Nadmierne spożycie kavy powodować może trudności w chodzeniu – chód staje się ciężki i nierówny – zaburzenia wzroku i słuchu, drętwienie dziąseł i ust. Część badaczy uważa, że wpływa niekorzystnie na poziom niektórych enzymów żołądkowych, a przez to działa toksycznie na żołądek.

Jak stosować kavę?

Pieprz metystynowy spożywany jest przeważnie w formie herbaty z suszu. Popularnością cieszą się też suplementy diety z kavą. Opakowanie 60 kapsułek po 250 mg ekstraktu z korzenia standaryzowanego na 30-procentową zawartość substancji czynnych – kawalaktonów – kosztuje około 100 zł.

Bibliografia:

1. Habior A., Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby, „Gastroenterologia Kliniczna”, 2012, 4(2), s. 59–68.

2. Kowalczuk A., Łozak A., Fijałek Z.E., Aktywność biologiczna surowców roślinnych objętych Ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii, „Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie”, 2012, 3, s. 318–333.

3. Jakubowska I., Choma J., Właściwości i oznaczanie substancji o działaniu psychoaktywnym, „Biuletyn WAT”, 2013, LXII(2), s. 123-143.

4. Muszyńska B., Łojewski M., Rojowski J. i wsp., Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji, „Psychiatria Polska”, 2015, 49(3), s. 435–453.

Data aktualizacji: 14.05.2019,
Opublikowano: 14.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej