Picie wody z kranu – kiedy jest wskazane i jak wpływa na zdrowie?

Fot. courtneyk / Getty Images

Picie wody z kranu jest akceptowane, jeśli pochodzi ona z wodociągu lub własnego źródła głębinowego o kontrolowanej jakości. Woda taka może mieć zdecydowanie wyższe wartości niż butelkowana.

Badanie wody przez wyspecjalizowane laboratoria pozwala na określenie jej własności fizykochemicznych i ewentualnych zanieczyszczeń mikrobiologicznych. To one wpływają na decyzję, czy pić wodę z kranu. Tam, gdzie jest to niezbędne, jej jakość jest dodatkowo kontrolowana przez odpowiednie urzędy, np. stacje sanitarno-epidemiologiczne, Główny Inspektorat Sanitarny lub przez organy nadzoru budowlanego.

Picie wody z kranu

Czysta woda pitna w kranie to klucz do zachowania zdrowia, a także możliwość zaoszczędzenia pieniędzy przeznaczanych na niegazowaną wodę butelkowaną. Warunkiem pełnego wykorzystania kranówki jest oczywiście jej odpowiednia jakość. Aby można było stosować ją w gospodarstwie domowym, jej skład musi spełniać warunki określone normą obowiązującą na terenie wszystkich krajów Unii Europejskiej. Dotyczy to zarówno wody dostarczanej rurociągami przez komunalne zakłady wodociągów i kanalizacji, jak i pochodzącej z lokalnych ujęć lub studni głębinowych.

Polecamy: Co to jest surowa woda? Czy jest zdrowa? Uzdatnianie wody pitnej

Jaką wodę pić? Czy woda różni się między sobą? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem 

Filtrowanie wody z kranu

To, czy filtrowanie wody z kranu ma sens, zależy od kilku podstawowych czynników:

  • wyników badań jakości wody – zarówno pod względem własności fizykochemicznych, jak i mikrobiologicznych;
  • źródła wody i metody jej uzdatniania zastosowanej przed wprowadzeniem jej do rurociągów;
  • stanu instalacji wodociągowej – zarówno poza domem, jak i w obrębie budynku.

W zależności od sytuacji można zrezygnować z filtrowania zupełnie, zastosować urządzenia bierne lub czynne do filtracji całej wody dostającej się do instalacji domowej albo zamontować filtry, które będą uzdatniać jedynie wodę pobieraną do picia lub gotowania.

Podstawowym elementem decydującym o potrzebie filtrowania wody jest wynik badania jej jakości. Informacja, że woda spełnia przewidziane normą wymagania jakościowe, nie oznacza automatycznie, że jest ona idealnie czysta i wolna od niewielkiej ilości jonów metali ciężkich lub niektórych typów bakterii. Wymagania przewidują, że w wodzie pitnej nie mogą być przekroczone z góry założone limity ilości tych niepożądanych elementów. Dodatkowe filtrowanie ma sens, jeśli w badanej próbce wartości te dla danego źródła wody znajdują się blisko maksymalnego limitu. Określenie, jakiego typu filtr powinien być wtedy zastosowany, zależy od tego, który z niepożądanych składników ma być najintensywniej eliminowany.

Własności wody doprowadzanej do gospodarstwa domowego zależą nie tylko od źródła jej pozyskiwania. Istotne są też zastosowane metody uzdatniania oraz stanu i szczelność instalacji wodociągowych, które są używane do jej dystrybucji. W przypadku starych rurociągów wskazane może być użycie prostych, mechanicznych filtrów. Są one przydatne szczególnie wtedy, gdy dochodzi do awarii i wypełnione zwykle wodą rury opróżniają się, co pozwala działać powietrzu na ich wewnętrzną powierzchnię i przyspieszać korozję.

Polecamy: Woda z miodem i cytryną – jakie posiada właściwości? Zalety picia wody z miodem i cytryną w ciąży

Czy woda z kranu jest zdrowa?

Kranówka o prawidłowych własnościach organoleptycznych oraz spełniająca wymogi jakościowe jest zdrowa i może być bez ograniczeń stosowana do bezpośredniego spożycia. Nie zawiera bakterii ani nadmiaru niekorzystnych jonów, więc można ją pić nawet bez przegotowania. Jest właściwą bazą do przygotowywania posiłków i napojów nawet dla niemowlaka. Wodę z kranu dla pewności można poddać dodatkowemu oczyszczeniu w domowym dzbanku filtrującym z wymiennym wkładem.

Czy pijesz wodę z kranu?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Woda z kranu a woda mineralna

Woda wodociągowa zawiera zwykle niewielkie stężenia podstawowych jonów i nie można jej we wszystkich przypadkach traktować jako bezpośredniego zamiennika wody mineralnej. Przeważnie odpowiada parametrom wody niskozmineralizowanej. W przypadku znacznego odwodnienia (np. spowodowanego biegunką) czy zbyt długiego przebywania w suchym pomieszczeniu lub w podwyższonej temperaturze (upały, niekorzystne środowisko pracy) woda z kranu może nie wyrównać wszystkich niedoborów. Uzupełnieniem mogą być wtedy owoce, soki naturalne czy wysokozmineralizowane wody dostarczane w butelkach. Jednak na co dzień, w normalnych warunkach, woda z kranu stanowi bezpieczny i zdecydowanie tańszy zamiennik niegazowanej wody kupowanej w sklepach. Dla niektórych osób ważne jest nie tylko zmniejszenie własnych wydatków, ale również korzystne oddziaływanie takiego wyboru na środowisko naturalne. Dzięki temu:

  • eliminuje się znaczne koszty transportu wody mineralnej,
  • unika się obciążającej ekosystem produkcji opakowań szklanych lub plastikowych i niemałych nakładów na ich selektywną zbiórkę i dalsze przetwarzanie (recykling).

Bibliografia:

  1. Normy wykorzystywane w badaniach jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/informacja-o-ostatnio-opracowanych-i-opublikowanych-przez-polski-komitet-normalizacyjny-polskich-wersjach-jezykowych-norm-wykorzystywanych-w-badaniach-jakosci-wody-przeznaczonej-do-spozycia-przez-ludz/, [dostęp 15 maja 2019].
  2. H. Woś, A. Dobrzańska i inni, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież, [w:] „Standardy medyczne”, t. 1, Warszawa 2010, s. 7–15.
Data aktualizacji: 27.06.2019,
Opublikowano: 21.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej