Picie wody – efekty nawadniania i odwodnienia organizmu

Fot. jackSTAR / Getty Images

Regularne picie wody (mineralnej, z cytryną, w herbatach ziołowych) powinno stać się nawykiem każdego człowieka. Należy spożywać ją niewielkimi porcjami, w ilości przynajmniej 1,5 litra dziennie. Pozwala to na utrzymanie organizmu w zdrowiu, zapobiega spadkom kondycji fizycznej i umysłowej.

Woda stanowi średnio 60% masy ciała człowieka. Wchodzi w skład wszystkich komórek i jest niezbędna w każdym procesie fizjologicznym. Podczas oddychania, pocenia się czy oddawania moczu następuje wydalanie wody z organizmu. Aby zrównoważyć jej dzienne straty, należy spożywać odpowiednie ilości płynów. Najzdrowszym i najbardziej naturalnym sposobem na utrzymanie właściwego bilansu gospodarki wodnej jest picie czystej wody.

Co daje picie wody?

Regularne picie wody jest niezbędne do utrzymania homeostazy, czyli równowagi wszystkich parametrów życiowych (np. temperatury ciała). W związku z tym codziennie należy dostarczyć taką samą ilość płynów, jakiej człowiek pozbywa się poprzez błony śluzowe i skórę, nerki, układ oddechowy i pokarmowy.

Spośród przyswajanych płynów (w tym – zawartych w żywności) najkorzystniejsza jest dla organizmu woda. Nie ma ona wartości energetycznej (kalorii), nie dostarcza składników odżywczych, ale jest niezbędna do transportowania ich z pożywienia do narządów i komórek ciała. Bierze także udział w procesie trawienia i usuwaniu produktów przemiany materii. Częste picie wody pozwala na zachowanie odpowiedniej gęstości krwi i jej ciśnienia. Obniża to ryzyko wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. zawałów, udarów.

Właściwe nawodnienie organizmu pozwala na utrzymanie wydolności fizycznej i intelektualnej. Woda – jako składnik płynów ustrojowych – pełni funkcję nawilżającą i ochronną dla wszystkich narządów, w tym mózgu, rdzenia kręgowego, gałek ocznych, skóry. Zapewnia odpowiednią pracę mięśni i ruchomość stawów.

Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Sprawdźcie na filmie poniżej. I pamiętajcie - wybierajcie zawsze zwykłą wodę, a wodę smakową róbcie sami w domu!

Zobacz film: Dlaczego warto pić wodę? Jaką wodę wybrać? Źródło: Wiem, co jem

Ile wody dziennie należy wypijać?

Ilość wody, jaką należy spożywać, zależy od wielu czynników, m.in. masy ciała, aktywności fizycznej, temperatury otoczenia. Wartości referencyjne w tym zakresie odnoszą się do średnich parametrów i uwzględniają wodę pitną, wszelkiego rodzaju napoje oraz wodę zawartą w pokarmach. Dla dorosłych mężczyzn dobowa norma to około 2,5 l płynów, a dla kobiet – 2 l. Ciężarne powinny zwiększyć tę ilość o około 300 ml, matki karmiące piersią o 700 ml. Norma dla dzieci jest uzależniona od ich wieku.

Choć Polacy zwykle zdają sobie sprawę z tego, jak picie wody wpływa na organizm, według badań przeprowadzonych przez TNS Polska w 2014 r. 59% kobiet i 78% mężczyzn pije za mało. Tymczasem już utrata 2–3% wody powoduje spadek kondycji, a 10–20% może zagrozić życiu.

Skutki picia niedostatecznej ilości wody

Niedostateczna podaż wody prowadzi szybko do odwodnienia organizmu i zakłócenia wszystkich jego funkcji. Może objawiać się:

Duża utrata wody lub jej długotrwały niedobór powoduje zaburzenia pracy wątroby i nerek, co utrudnia wydalanie z organizmu substancji toksycznych. Następuje także spowolnienie metabolizmu oraz zagęszczenie soków trawiennych, co przyczynia się do stanów zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego. Inne możliwe konsekwencje to zaburzenia rytmu serca, schorzenia stawów, wysuszenie skóry. Suchość śluzówek układu oddechowego zwiększa ryzyko infekcji, ponieważ drobnoustrojom wdychanym z powietrzem łatwiej wnikać do organizmu.

Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Przekonajcie się sami!

Zobacz film: Czym się różni woda mineralna od źródlanej? Źródło: Wiem, co jem

Racjonalne picie wody

O konieczności napicia się daje znać uczucie pragnienia. Nie wolno jednak czekać na jego wystąpienie, ponieważ jest ono opóźnione w stosunku do pojawienia się zapotrzebowania organizmu na wodę.

Aby nie dopuścić do odwodnienia, należy pić często, małymi porcjami – wówczas woda zostaje najlepiej przyswojona i najefektywniej wykorzystana. Łatwiej wyrobić sobie nawyk regularnego picia, nosząc ze sobą butelki wody lub umieszczając szklanki z napojem w miejscach, w których najczęściej się przebywa.

Najlepiej jest spożywać czystą wodę, ewentualnie herbaty ziołowe czy naturalne soki owocowe. Zawarta w kawie i herbacie kofeina zwiększa wydalanie wody z organizmu. Dosładzane napoje zawierają puste kalorie i są przyczyną nadwagi, która może prowadzić do otyłości i związanych z nią chorób (cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy itd.). Dla osób przyzwyczajonych do smakowych napojów rozwiązaniem może być picie wody z cytryną i miodem lub przyprawami (np. imbirem, miętą). Dodatkowo stanowi ona wówczas źródło witamin i minerałów. Z tego powodu warto także jeść świeże owoce i warzywa, które oprócz wody dostarczają mnóstwo związków niezbędnych dla zdrowia.

W dziennym spożyciu płynów trzeba uwzględnić ich wzmożone wydalanie podczas wysiłku fizycznego czy przebywania w wysokiej temperaturze. W takich sytuacjach należy wypić więcej wody, niż wskazują na to wartości referencyjne.

Dlaczego nie powinno się kupować wody smakowej? Co producenci dodają do wody?

Zobacz film: Wody smakowe - co zawierają te sklepowe? Jak samemu zrobić wodę smakową w domu? Źródło: Wiem, co jem

Picie wody a odchudzanie

Odpowiednie nawadnianie organizmu to podstawa skuteczności każdej diety odchudzającej. Picie wody na czczo pobudza metabolizm na cały dzień. Uważa się, że spożywanie szklanki płynu na pół godziny przed każdym posiłkiem zmniejsza apetyt i pozwala ograniczyć wielkość zjadanych porcji. Wypicie wody po posiłku (nie wcześniej niż godzinę, by nie rozcieńczać soków żołądkowych niezbędnych w początkowej fazie trawienia) ułatwia pasaż jelitowy i stymuluje pracę nerek. Dzięki temu unika się wzdęć, zaparć, a organizm lepiej radzi sobie z usuwaniem zbędnych lub toksycznych metabolitów. Co więcej, picie wody redukuje cellulit wodny, ponieważ – paradoksalnie – niedobór płynów powoduje ich magazynowanie. Niedostateczne nawodnienie jest bowiem dla organizmu sygnałem do oszczędzania wewnętrznych zasobów.

Należy pamiętać, że regularne picie wody to jedynie element wspomagający odchudzanie. Do utraty wagi nie dojdzie bez odpowiedniej zmiany nawyków żywieniowych.

Wody lecznicze - co to za wody? Czy można je pić bez ograniczeń? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film: Wody lecznicze - jakie dolegliwości łagodzi ich picie? Źródło: Wiem, co jem


Opublikowano: 10.08.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej