Pestki dyni – naturalny sposób na pasożyty przewodu pokarmowego

Fot: bhofack2 / gettyimages.com

Pestki dyni to źródło wielu cennych dla zdrowia substancji, m.in. kukurbitacyny. Fitosterol ten chroni ziarno przed szkodliwymi dla niego mikroorganizmami. W ludzkim organizmie działa przeciwpasożytniczo. Dlatego pestki dyni są pomocne w zwalczaniu pasożytów układu pokarmowego.

Spożywanie świeżych pestek dyni to skuteczny, domowy sposób na odrobaczanie. Jest pomocny w zwalczaniu wielu pasożytów ludzkiego organizmu, a tym samym chorób, które one wywołują. Swoje właściwości pestki dyni zawdzięczają zawartości kukurbitacyny, która uszkadza układ nerwowy bytujących w przewodzie pokarmowym pasożytów. Nie jest przy tym inwazyjna dla naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Pestki dyni na robaki

Pasożyty układu pokarmowego (w systematyce nazywane dawniej robakami) to bezkręgowce, których środowiskiem życia są inne zwierzęta. W ludzkim organizmie najczęściej pasożytują owsiki, tasiemce, glisty ludzkie, lamblie. Pozbawiają one żywiciela niezbędnych substancji odżywczych. Poważne zagrożenie dla zdrowia stanowią także ich toksyczne wydzieliny i wydaliny. Obecność robaków w układzie pokarmowym może być przyczyną szeregu dolegliwości, do których należą:

  • zwiększony apetyt przy jednoczesnej utracie wagi,
  • wzdęcia,
  • nudności, wymioty,
  • swędzenie okolic odbytu,
  • zmiany skórne,
  • gorączka,
  • osłabienie,
  • obniżona odporność,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zawroty i bóle głowy,
  • rozdrażnienie,
  • problemy ze snem.

Zobacz film: Pasożyt w ciele człowieka. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Objawy chorób pasożytniczych są niespecyficzne, ale nie należy ich bagatelizować. Nieleczone zakażenia pasożytami prowadzą bowiem do stopniowego wyniszczenia organizmu. Leczenie chorób pasożytniczych w ich zaawansowanych stadiach wymaga konsultacji lekarskiej i farmakoterapii. Pomocnym środkiem wspomagającym zasadniczą terapię jest odrobaczanie pestkami dyni lub olejem z pestek dyni. Warto również stosować tę metodę w profilaktyce chorób pasożytniczych.

Pestki dyni zawierają kukurbitacynę – fitosterol, który działa paraliżująco na większość pasożytów pokarmowych. Gdy układ nerwowy pasożytów zostanie porażony, tracą one ruchliwość, w związku z czym łatwo wydalić je z kałem. Ponieważ kukurbitacyna nie jest wchłaniana przez układ pokarmowy, nie ma toksycznego wpływu na ludzki organizm. Nie podrażnia także błon śluzowych ani nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej jelit. Pod tym względem pestki dyni są na pasożyty bezpieczniejszym sposobem niż antybiotykoterapia.

Pestki dyni dodawane są także do pieczywa. Czy działają równie skutecznie? Zobaczcie:

Zobacz film: Zdrowe dodatki do pieczywa - ziarna. Źródło: Wiem, co jem

Jak stosować pestki dyni na pasożyty?

Aby pestki dyni zniszczyły robaki bytujące w przewodzie pokarmowym, nasiona muszą mieć właściwą jakość i być podane w odpowiedni sposób. Kukurbitacyna zawarta jest w cienkiej, jasnozielonej błonce znajdującej się między wnętrzem pestki a łupiną. Ulega zniszczeniu w procesie obróbki w wysokiej temperaturze, a także podczas długotrwałego przechowywania.

Pestki dyni nie zadziałają na pasożyty dostatecznie silnie, jeśli będą przepalone czy wysuszone. Dlatego muszą być przede wszystkim świeże (ewentualnie – krótko prażone), najlepiej samodzielnie wypreparowane z warzywa (co stanowi gwarancję ich jakości). Z twardej łuski wydobywa się je bezpośrednio przed spożyciem, zachowując jasnozielony naskórek.

Działając zgodnie z powyższymi wytycznymi, pestki dyni na odrobaczenie można spożyć na wiele sposobów – samodzielnie, zblendowane z jogurtem, z dodatkiem miodu, w sałatkach. Zalecana dawka to około 300 g pestek dla dorosłych, a 30–100 g u dzieci. Aby uzyskać odpowiednie stężenie kukurbitacyny, nasiona zjada się na czczo. Po 2 godzinach należy zażyć środek przeczyszczający (np. łyżkę oleju rycynowego), by sparaliżowane robaki zostały wydalone z organizmu. Kurację należy powtórzyć po kilku dniach.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Do odrobaczania organizmu zastosować można olej z pestek dyni – tłoczony na zimno ze świeżych nasion. Jego regularne spożywanie stanowi dobrą metodę profilaktyki chorób pasożytniczych. Kuracja polegająca na piciu 1–2 łyżeczek oleju na czczo i zażywaniu środka przeczyszczającego po 2 godzinach daje taki sam efekt, jak zastosowanie na pasożyty pestek dyni.

Olej z pestek dyni warto spożywać ze względu na szereg jego innych prozdrowotnych właściwości. Złożony jest w większości z cennych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie omega-6), a także zasobny w witaminy (A, E, D, B), minerały (selen, cynk, potas) i fitozwiązki. Regularnie dodawany do potraw olej z pestek dyni nie tylko wzbogaca ich walory smakowe (ma oryginalny, orzechowy smak), ale też, według części doniesień, wykazuje właściwości:

  • antynowotworowe (przypisuje mu się zwłaszcza działanie lecznicze w przypadku łagodnego przerostu gruczołu krokowego),
  • spowalniające starzenie (ogranicza szkodliwą aktywność wolnych rodników),
  • przeciwmiażdżycowe (obniża poziom cholesterolu we krwi),
  • regenerujące, nawilżające, przeciwzapalne.

Często stosuje się go w kosmetykach do skóry i włosów.

Odrobaczanie pestkami dyni – przeciwwskazania

Uczulenie na pestki dyni jest rzadkością, a ich jednorazowe spożycie w większej ilości zwykle nie powoduje działań ubocznych. Jednak w stosowaniu kuracji z pestek dyni na robaki należy zachować ostrożność. Podobnie jak każdy produkt, w nadmiarze mogą wywoływać wzdęcia, biegunki i inne niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego.

Pamiętając, że kukurbitacyna jest substancją o silnym działaniu, należy zachować odpowiednie dawki przy zwalczaniu pestkami dyni pasożytów u dzieci. Na własną rękę lepiej nie podejmować takiej terapii u niemowląt. W przypadku występowania intensywnych objawów chorobowych zawsze trzeba skorzystać z porady lekarza i poddać się leczeniu farmakologicznemu. Nie wolno również zapominać, że najlepszym sposobem profilaktyki chorób pasożytniczych jest zachowanie odpowiedniej higieny i unikanie spożycia żywności (zwłaszcza surowego mięsa), w której mogą występować zakaźne formy pasożytów.

Zobacz film: Czy odrobaczanie organizmu ma sens? Źródło: Dzień Dobry TVN.



Data aktualizacji: 06.02.2019,
Opublikowano: 20.04.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej