Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis

Fot. AlexPro9500 / Getty Images

Suszone pomidory mają wiele zastosowań w kuchni – można je z powodzeniem dodawać do sałatek, dań obiadowych oraz do kanapek. Można także przygotować z nich pastę do pieczywa, która świetnie smakuje. Zobaczcie, jak w prosty sposób zrobić pastę z suszonych pomidorów.

Suszone pomidory przywędrowały do Polski z Włoch, gdzie suszono je na słońcu w celu uzyskania mocniejszego smaku. Za czerwony kolor pomidorków odpowiada likopen, czyli bardzo silny przeciwutleniacz neutralizujący wolne rodniki. W przypadku suszonych pomidorów, a więc tych poddanych obróbce cieplnej ilość likopenu… nie zmienia się! Staje się on za to dużo łatwiej przyswajalny. Dodatkowo olej, w którym pomidorki są przechowywane ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Suszone pomidory mają właściwości przeciwmiażdżycowe i wpływają wzmacniająco na układ krwionośny. Poprawiają kondycję skóry i oczu, regulują metabolizm cukru, a także poprawiają krzepliwość krwi (dzięki zawartości beta-karotenu). Niestety są dosyć kaloryczne – w 100 g znajdziemy 258 kcal. Niestety kupowane w sklepach suszone pomidory zawierają dużo sodu, czyli popularnej soli, gdyż producenci solą je w celu pozbawienia wody. 100 g suszonych pomidorów zawiera 0,11 g sodu (w przypadku dorosłych dzienna dawka nie powinna przekraczać 5 g, niemowląt - 0,12 g, a w przypadku dzieci - 0,75 g).

WAŻNE! Kupując suszone pomidory należy zwrócić uwagę na zalewę – najzdrowszą opcją są suszone pomidory w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek i oleju sojowym. Powinno się unikać: oleju słonecznikowego, kukurydzianego, z pestek winogron.

Pasta z suszonych pomidorów – przepisy

Przepisów na pastę jest bardzo dużo, różnią się one nieznacznie, a wszystko zależy w dużej mierze od waszych preferencji.

Suszone pomidory z chili:

Składniki:

  • 15 suszonych pomidorków
  • Ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki octu winnego
  • 6 krążków chili

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Kcal (100 g) 240
Białko 12.14
Tłuszcz 2.53
Węglowodany 41.9
Błonnik 10.55

Suszone pomidory z ziołami

Składniki:

  • Słoik suszonych pomidorów
  • Świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
  • Mieszkanka ziół prowansalskich
  • Oliwa (może być także ta z zalewy)
  • Świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i gotowe!

Pasta serowo-pomidorowa

Składniki:

  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Kapary
  • Słoik suszonych pomidorów
  • Chudy biały ser
  • Bazylia, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni, po czym dodać kapary, ser i pomidory. Wszystko przełożyć do blendera i gotowe. Należy doprawić do smaku pieprzem i bazylią.

Składniki odżywcze suszonych pomidorów (podane na 100 g):

  • Tiamina – 0.528 mg
  • Ryboflawina - 0.489 mg
  • Niacyna - 9.050 mg
  • Witamina B6 - 0.332 mg
  • Kwas foliowy - 68 µg
  • Witamina A - 874 IU
  • Witamina E - 0.01 mg
  • Witamina K - 43 µg
  • Witamina C - 39.2 mg
  • Cynk - 1.99 mg
  • Sód - 107 mg
  • Fosfor - 356 mg
  • Magnez - 194 mg
  • Żelazo - 9.09 mg
  • Wapń - 110 mg
  • Potas - 3427 mg

Czy to prawda, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 15.10.2018,
Opublikowano: 10.10.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej