Pasta tahini - skład, zastosowanie. Dlaczego warto jeść pastę sezamową?

Fot. alpaksoy / Getty Images

Pasta tahini otrzymywana jest poprzez zmielenie ziaren sezamu. Opcjonalnie można do nich dodać odrobiny oleju lub oliwy z oliwek. Sezam posiada liczne właściwości prozdrowotne: działa antynowotworowo, przeciwdziała tworzeniu się zmian miażdżycowych, a także jest źródłem związków zapewniających młody i zdrowy wygląd skóry.  

Tahini jest sezamową pastą o gęstej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek zarówno do kanapek, jak też tortów i lodów. Jest ceniona nie tylko za walory smakowe, ale również za właściwości odżywcze. Sezam stanowi dobre źródło witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego.

Pasta tahini - co to jest?

Pasta tahini, nazywana inaczej tahinią, jest masłem otrzymywanym z ziaren sezamu. Posiada mocno chałwowy smak i gęstą konsystencję przypominającą ciągnący się krem. Pastę sezamową można kupić gotową w sklepach lub przygotować samodzielnie w domu. Powstaje na drodze ucierania, ugniatania bądź mielenia ziaren sezamu, które wcześniej są zwykle prażone. Tahini jest popularnym przysmakiem w kuchni krajów wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Pasta tahini - do czego ją stosować?

Pasta sezamowa tahini znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Stanowi dodatek do potraw wytrawnych, ale też słodkich. Tahini jest składnikiem hummusu i pasty bakłażanowo-sezamowej znanej pod nazwą baba ghanoush. Masło sezamowe można wykorzystać do przygotowania smacznych i pożywnych past kanapkowych, a także dipów do przekąsek czy sałatek. Świetnie smakuje jako komponent sosów, ciast, ciasteczek i lodów. Tahini stosowane jest również jako krem do wafli i tortów oraz jako dodatek do porannej owsianki z owocami czy odżywczych koktajli. Z pasty tahini przygotuje się sos jogurtowy, który można podawać do warzyw i wegetariańskich burgerów. Masło sezamowe jest wykorzystywane jako zamiennik tradycyjnego masła do smarowania pieczywa.

Pasta sezamowa - właściwości odżywcze

Pasta tahini posiada wysokie wartości odżywcze, co zawdzięcza podstawowemu składnikowi, z którego jest otrzymywana - sezamowi. W 100 g sezamu zawiera się około 573 kcal, 17.73 g białka, 49.67 g tłuszczów, 23.45 g węglowodanów oraz 11.8 g błonnika pokarmowego. Sezam jest również bogatym źródłem witamin i minerałów. W jego składzie występują m.in.: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witamina A i E, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Sezam dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Stanowi źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, a tym samym zapobiegających rozwojowi wielu chorób.

Pasta sezamowa - właściwości zdrowotne

Pasta sezamowa dostarcza sporej ilości białka, które stanowi podstawowy składnik budulcowy ludzkiego organizmu i jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Właściwości lecznicze sezamu są znane i wykorzystywane już od czasów starożytnych. Zawarte w sezamie minerały mają pozytywny wpływ na stan kości, działają przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i antyalergicznie. Nasiona sezamu posiadają właściwości antynowotworowe i regulujące gospodarkę hormonalną, dzięki obecności lignanów. Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, prostaty, białaczki i czerniaka. Związki występujące w sezamie, takie jak witaminy C i E, cynk, fitosterole działają antyoksydacyjnie. Hamują procesy starzenia się komórek organizmu i przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów, schorzeń skórnych (np. łuszczycy), a także demencji, choroby Alzheimera czy Parkinsona. 

Witaminy i minerały obecne w paście sezamowej zapewniają zdrową kondycję skóry, włosów i paznokci i działają odmładzająco. Mają również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, prowadząc do polepszenia zdolności poznawczych: pamięci, uwagi i koncentracji. Błonnik pokarmowy zawarty w tahini reguluje procesy trawienne i obniża poziom “złego” cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych.

W jaki sposób odżywiać się smacznie i zdrowo? Zobacz na filmie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Domowa pasta tahini - jak zrobić?

Domowa pasta tahini jest bardzo prosta w przygotowaniu. Podstawowy przepis składa się wyłącznie z nasion białego sezamu. Opcjonalnie można dodać oliwę, olej sezamowy, rzepakowy lub z pestek winogron. Czas przygotowania nie wynosi więcej niż 15 minut. Domową pastę tahini przechowuje się nawet do 3-4 miesięcy. Można ją umieścić w lodówce, ale nie jest to konieczne.

Składniki:

  • 1 szklanka sezamu,
  • 2-4 łyżki oliwy lub oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam upraż porcjami na suchej patelni - powoli i na małym ogniu, aż do zarumienienia. Co chwilę zamieszaj, aby nie przypalić sezamu. Gotowy sezam uzyska delikatnie złoty kolor. Przesyp go do miski i upraż kolejną porcję. Odstaw do ostudzenia.
  2. Uprażone ziarna sezamu wsyp do wysokiego pojemnika z wyposażenia blendera ręcznego. Opcjonalnie można użyć malaksera.
  3. Rozpocznij miksowanie, początkowo na najniższych obrotach. Sezam należy miksować przez około 10 minut. W przypadku przywierania ziaren do boków pojemnika należy zrobić przerwę w blendowaniu i zebrać masę za pomocą łyżki. Po dłuższym miksowaniu ziarna sezamu zaczną wydzielać olej.
  4. W celu uzyskania gładkiej pasty sezamowej w trakcie miksowania ziaren dodawaj stopniowo oliwę lub olej.
  5. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji zakończ miksowanie. Pastę sezamową możesz lekko doprawić solą.
  6. Przygotuj słoik. Przed przełożeniem do niego domowej pasty tahini wyparz go wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Zakręć słoik.
Opublikowano: 09.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Klaudia 10.08.2018r.

Uwielbiam tahini! Na bazie pasty można zrobić pyszne ciastka z dodatkiem mielonych migdałów :))

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej