Parówki – jak ugotować je w domu? Sprawdzony przepis na domowe parówki

Fot. GMVozd / Istock

Parówki nie cieszą się dobrą sławą wśród dietetyków, ale od lat należą do najbardziej popularnych wyrobów mięsnych. Lubią je zwłaszcza dzieci. Dlatego, zamiast unikać ich w obawie o zdrowie maluchów, warto dowiedzieć się, jak zrobić je w domu ze składników wysokiej jakości.

Parówki można jeść z różnymi dodatkami, ponadto można dodawać je do niektórych dań: zapiekanek, leczo i makaronu. Skład większości parówek dostępnych w sklepach niestety pozostawia wiele do życzenia, dlatego warto rozważyć ugotowanie ich w domu.

Zobaczcie, co tak naprawdę znajduje się w parówkach:

Zobacz film: Co tak naprawdę znajduje się w parówkach? Źródło: Co nas truje

Jak ugotować parówki?

Parówki można przyrządzić na kilka różnych sposobów, uwzględniając osobiste preferencje smakowe, ale ogólne zasady są niezmienne: mięso na parówki należy schłodzić, dodać do niego wodę i dopiero po jej wchłonięciu można zmielić mięso na gładką masę charakterystyczną dla parówek.

„Klasyczny” przepis na parówki zaleca użycie kilograma szynki wieprzowej, jednej białej cebuli, dwóch ząbków czosnku, jednej szklanki wody, pół łyżeczki pieprzu, dwóch łyżeczek soli oraz łyżeczki soli peklowej lub szczypty saletry. Dla osób, które pierwszy raz gotują parówki, przepis ma szczególne znaczenie, ponieważ zmniejsza ryzyko niepowodzenia. Bardziej doświadczeni kucharze mogą decydować się (i często decydują się) na eksperymenty, ale zwykle dotyczą one doboru przypraw, rodzaju mięsa czy osłonek, a nie samego procesu gotowania.

Mięso na parówki z szynki należy drobno pokroić w kostkę i dodać do niej saletrę lub sól peklową. Po dokładnym wymieszaniu mięso należy włożyć do lodówki na przynajmniej dobę. Po upływie 24 godzin konieczne jest dodanie pieprzu oraz wody. Gdy woda zostanie wchłonięta przez mięso, należy przepuścić je przez maszynkę do mielenia (jednocześnie należy zmielić czosnek i cebulę). Kolejny etap to dalsze rozdrobnienie mięsa w blenderze – uzyskana masa musi być idealnie gładka.

Masę mięsną należy umieścić w osłonce jelitowej lub wyłożyć na folię spożywczą w taki sposób, aby powstał cienki wałek. Oba końce parówki należy zawiązać zwykłą nitką, a miejsca, w których zebrało się powietrze, trzeba przekłuć z pomocą cienkiej igły. Na końcu należy włożyć parówki do dużego garnka z wrzącą wodą, zmniejszyć ogień i gotować serdelki przez około dwadzieścia minut.

Polecamy: Test: Czy mięso jest zdrowe?

Uważasz, że dzieci mogą jeść parówki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Jak się robi parówki sojowe?

Parówki sojowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych parówek mięsnych. Są one szczególnie popularne wśród wegetarian i osób lubiących eksperymenty żywieniowe. Do przygotowania parówek sojowych potrzebne są następujące składniki: 250 g tofu, 100 ml wody, 30 g cebuli (drobno posiekanej), dwie łyżki oleju, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżeczki wędzonej papryki w proszku, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka cukru, około 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego), pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki gorczycy, pół łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki kardamonu, 140 g glutenu (ewentualnie mąki ziemniaczanej).

Do blendera należy włożyć tofu, wlać wodę i dwie łyżki sosu sojowego, a następnie dodać wszystkie składniki z listy oprócz glutenu (lub mąki ziemniaczanej). Masę na parówki należy dokładnie zmiksować, dodać gluten i rozdrobnić ją raz jeszcze. Po umieszczeniu masy sojowej w otoczce na parówki należy przełożyć je do garnka przeznaczonego do gotowania na parze. Po upływie około 45 minut parówki sojowe gotowane na wolnym ogniu są gotowe do spożycia.

Jak zrobić parówki dla dzieci?

Parówki mają swoich amatorów wśród osób w każdym wieku, ale szczególnie lubią je dzieci – nawet niejadki. Parówki dla dzieci można rzecz jasna kupić w sklepie, ale tylko nieliczne wyroby mają dobry skład (wysoka zawartość mięsa, brak konserwantów itp.) i faktycznie smakują dzieciom. Rodzice, którzy chcą przyrządzić parówki w domu, mogą skorzystać z prostego przepisu na parówki drobiowe – zrobione osobiście, z użyciem składników wysokiej jakości, będą smakować zupełnie inaczej niż te produkowane na skalę przemysłową.

Do przygotowania parówek domowych dla dzieci niezbędne są następujące składniki: kilogram mięsa z piersi kurczaka (skórę i fragmenty błony należy usunąć przed zmieleniem mięsa), półtorej szklanki mleka pasteryzowanego, średniej wielkości ząbek czosnku, dwie łyżeczki soli (w wersji dla osób dorosłych można użyć nawet czterech płaskich łyżeczek soli), łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki białego mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, oraz osłonki na parówki.

Mięso kurczaka oraz mleko użyte do wyrobu domowych parówek dla dzieci należy lekko zmrozić w oddzielnych pojemnikach (nie dłużej niż przez kilkanaście minut). Przed umieszczeniem mięsa w zamrażarce należy pokroić je na małe kawałki. Po wyjęciu mleka i mięsa należy zacząć rozdrabnianie mięsa w maszynce lub blenderze – w trakcie mielenia co chwilę dodaje się mleko dla uzyskania pożądanej konsystencji. Masę mięsną należy przyprawić, dokładnie wymieszać i napełnić nią osłonki na parówki. Po zawiązaniu kiełbasek należy włożyć je do niemal wrzącej wody (zalecana temperatura wody to 80°C) na około dwadzieścia minut. Parówki są gotowe do spożycia – po przekrojeniu ich mięso jest białe i aromatyczne.

Ogromną zaletą drobiowych serdelków wykonanych w domu jest fakt, iż wiadomo dokładnie, z czego są parówki – nie mają w sobie sztucznych aromatów ani konserwantów.

Polecamy: Benzoesan sodu – w czym występuje? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Data aktualizacji: 04.02.2019,
Opublikowano: 02.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej