Ostropest plamisty – dawkowanie, działanie, właściwości. Jak stosować ostropest?

Fot: Pawel / fotolia.com

Ostropest to roślina, której lecznicze i pielęgnacyjne właściwości doceniane są od średniowiecza. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do odtruwania organizmu i stymulowania procesów regeneracji wątroby. Dowiedz się, kiedy i jak stosować ostropest plamisty. 

Ostropest plamisty powszechnie występuje w Polsce – głównie na terenach uprawnych, chociaż można spotkać również rośliny występujące dziko. Ostropest, ze względu na bogactwo substancji aktywnych, wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i weterynaryjnym. Roślina stosowana jest również w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.

Ostropest plamisty – działanie, właściwości i charakterystyka

Ostropest to roślina z rodziny astrowatych. Z wyglądu przypomina oset, chociaż zazwyczaj jest od niego znacznie wyższy – osiąga nawet 2 metry wysokości. Grube, rozgałęzione łodygi pokryte są liśćmi o kolczastych brzegach. Na końcach pędów znajdują się niewielkie fioletowe kwiaty. Surowcem leczniczym są owoce (nasiona, ziarna) ostropestu, osiągające dojrzałość pod koniec lata, w okresie od sierpnia do września.

Do substancji leczniczych znajdujących się w ziarnach ostropestu, zalicza się między innymi:

  • Sylimarynę – unikalny kompleks flawonolignanów, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, spazmolityczne, odtruwające i żółciopędne. Sylimaryna redukuje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Sylimaryna to kompleks, który występuje jedynie w owocach ostropestu.
  • Kwasy organiczne – związki o działaniu antybakteryjnym, żółciopędnym i wspomagającym trawienie.
  • Fitosterole – sterole roślinne, które pozwalają na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.
  • Garbniki – związki o działaniu antyoksydacyjnym, ściągającym, przeciwzapalnym.
  • Kwas linolowy – chroni przed nowotworami, chorobami układu krążenia, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, przyspiesza przemianę materii.
  • Witaminy C i K, sole mineralne, śluz, aminy biogenne.

Zobacz film i sprawdź jakie właściwości ma ostropest plamisty?

Zobacz film:  Jakie właściwości ma ostropest? Źródło: X-Bank Gallery

Ostropest plamisty – dawkowanie

Ostropest plamisty dostępny jest w aptekach, sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością. Do najpopularniejszych form, w jakich można go znaleźć, należą:

  • nieprzetworzone, całe ziarna,
  • ziarna mielone,
  • olej z nasion ostropestu,
  • tabletki lub kapsułki ze skoncentrowaną dawką sylimaryny.

Sugerowana dzienna dawka ostropestu w formie ziaren lub proszku wynosi zwykle około dwóch łyżeczek. Zaleca się, aby w ciągu doby nie przekraczać dawki 300 mg. Spożycie zbyt dużej ilości ostropestu może wywołać efekt przeczyszczający.

Zażywając sylimarynę w postaci drażetek lub kapsułek, zawsze należy przestrzegać dawkowania sugerowanego przez producenta konkretnego suplementu.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Ostropest plamisty – działanie

Ostropest plamisty wykorzystuje się w leczeniu następujących chorób:

  • marskość wątroby,
  • stłuszczenie wątroby (alkoholowe lub niealkoholowe),
  • kamica żółciowa,
  • nieżyt dróg żółciowych,
  • wirusowe zapalenie wątroby,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • uszkodzenia wątroby spowodowane alkoholem, narkotykami, farmaceutykami i innymi substancjami toksycznymi,
  • cukrzyca,
  • stany zapalne skóry.

Ostropest plamisty – jak stosować

Najwięcej wartości odżywczych posiadają całe, niemielone ziarna ostropestu. Te w rozdrobnionej formie szybko wietrzeją i tracą lecznicze substancje. Poleca się więc, by spożywać nasiona w całości lub mielić tuż przed zjedzeniem. Do rozdrobnienia owoców ostropestu można używać moździerza lub młynka do kawy.

Ziarna ostropestu można spożywać razem z potrawami – ich smak jest neutralny, więc można posypywać nimi owsiankę, sałatki, kanapki, grillowane warzywa, makarony. Ostropest można dodawać do mieszanek muesli, koktajli czy domowego chleba. Z owoców rośliny można przyrządzić również:

Napar z ostropestu – dwie łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalej ½ szklanki wrzątku, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Napar spożywaj 2 razy dziennie.

Nalewkę z ostropestu: 100 g świeżo zmielonych ziaren umieść w szklanej butelce i zalej 500 ml spirytusu. Szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 14 dni. Następnie odcedź i przelej płyn do czystej butelki. Nalewkę spożywaj 2-3 razy dziennie w dawce 10-15 kropli.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ostropest plamisty – zastosowanie w pielęgnacji

Do celów kosmetycznych wykorzystuje się przede wszystkim olej z nasion ostropestu. Stosuje się do bezpośrednio na skórę w takich problemach jak przesuszenie, odwodnienie, zwiotczenie, oparzenia słoneczne, widoczne oznaki starzenia się skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym ostropest sprawdza się również w łagodzeniu objawów dermatoz (na przykład łuszczycy, rumienia).

Olej z ostropestu można stosować również na włosy i skórę głowy. Polecany jest zwłaszcza w przypadku zniszczonych, suchych i wypadających włosów.


Data aktualizacji: 09.07.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Acz 15.11.2018r.

A czy ktoś słyszał, że olej z ostropestu pomaga pozbyć się kamieni w nerkach? Słyszałam od 2 osób, że tak.

gość 02.11.2018r.

Czy ostropest dodany do pieczenia chleba nie traci swoich właściwości leczniczych ?

Lach 23.10.2018r.

Czy można przyjmowac ostropest w postaci nasion,taki niemielony,razem z posiłkiem,czy ma wtedy takie samo działanie jak mielony?

Jaga79 22.08.2018r.

W poprzednie wakacje mocno się opaliłam. Skóra była podrażniona i mocno czerwona. Koleżanka, która ze mną wyjechała miała ze sobą olejek z ostropestu. Bardzo mi wtedy pomógł.

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej