Orzechy pekan – jakie mają właściwości i jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

Fot.: tycoon101 / stock.adobe.com

Orzechy pekan to jedne z najbardziej popularnych orzechów w Stanach Zjednoczonych. W Polsce są mniej popularne niż podobne do nich orzechy włoskie, jednak warto przyjrzeć się im bliżej. Ich działanie prozdrowotne i zastosowanie w kuchni są niezwykle szerokie.

Orzechy pekan składają się w ponad 70 procentach z tłuszczy. Jednak aż 90 procent z nich to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki ich zawartości oraz obecności licznych witamin i minerałów orzechy te mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz pomagać w leczeniu wielu schorzeń. Włączenie ich do diety nie jest trudne, ponieważ mają delikatny smak, który pasuje do wielu potraw.

Pekan – orzesznik jadalny

Pekan, zwany także orzesznikiem jadanym, orzesznikiem pekanowym oraz orzesznikiem owocowym, jest gatunkiem drzewa, które naturalnie występuje w Ameryce Północnej (głównie w Stanach Zjednoczonych) oraz w Meksyku. Uprawiany jest także między innymi w Europie południowej, Afryce czy Azji.

Pekan, który rośnie w najcieplejszych rejonach Stanów Zjednoczonych (takich jak stan Georgia), daje największe owoce, kształtem zbliżone do kuli. Odmiany tego typu są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego praktycznie nie występują w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Z kolei odmiany, które rosną w północnej części Stanów Zjednoczonych i w Quebec w Kanadzie, gdzie zimą temperatury spadają nawet do minus 30 stopni Celsjusza, mogą być uprawiane także w Polsce.

Pekany osiągają wysokość 30-50 metrów, a w ciepłych regionach mogą być nawet wyższe. Są nisko rozgałęzione i mają proste pnie. Owocują średnio 40-100 lat (choć może to trwać nawet 300 lat) i w tym czasie uzyskuje się z nich średnio 100-250 kilogramów orzechów o licznych właściwościach zdrowotnych i wyjątkowych walorach smakowych.

Orzech pekan – walory smakowe i zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan wizualnie przypominają orzechy włoskie, są od nich jednak nieco większe – ich średnica ma zwykle 4-6 centymetrów. Skorupki mają podłużny lub okrągły kształt i są w kolorze brązowym. Łupiny orzechów pekan nie są tak twarde, jak łupiny orzechów włoskich.

Pod skorupkami kryje się zwarty, chrupiący, pofałdowany miąższ, bardziej miękki niż w przypadku orzechów włoskich. Smak orzechów pekan jest delikatny, lekko słodki. Również może budzić skojarzenia ze smakiem orzechów włoskich, jest jednak mniej gorzki i bardziej maślany.

Które orzechy są zdrowsze - pekan czy włoskie? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Polskie super foods. Które orzechy są lepsze pekan czy włoskie? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Dzięki delikatnemu smakowi orzechy pekan mają szerokie zastosowanie:

  • Orzechy pekan w deserach – mogą stanowić dodatek do ciastek, musów, lodów czy sałatek owocowych. Deser oprószony całymi, pokrojonymi lub zmiksowanymi orzechami, nabierze wyjątkowego smaku i konsystencji. Orzechy pekan nadają się doskonale jako jeden z głównych składników różnego rodzaju wypieków, np. ciasta marchewkowego, brownie (lub innego ciasta czekoladowego), tarty czy ciasta dyniowego.
  • Orzechy pekan na śniadanie – dodawane do jaglanek, płatków owsianych czy zapiekanek owocowych, będą nie tylko podnosić walory smakowe, ale też dostarczać organizmowi cennych witamin i składników odżywczych, tak istotnych o poranku.
  • Orzechy pekan do sałatek – ich smak doskonale połączy się ze smakiem kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki, buraków, ricotty, rukoli i granatu, łososia, grejpfruta i sałaty, białej kapusty i ananasa czy rukoli, granatu i pomarańczy.
  • Orzechy pekan na obiad – można posypywać nimi pyszne i sycące zupy-kremy, takie jak krem z kopru włoskiego, lub dodawać do dań głównych, np. do pieczonego łososia czy komosy ryżowej z batatami i pieczarkami.

Orzechy pekan smakują wyśmienicie zarówno w postaci surowej, jak i prażonej, kandyzowanej czy solonej.

Orzechy pekan – kalorie i wartości odżywcze

Orzechy pekan zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Mimo iż nie należą do produktów spożywczych niskokalorycznych, ich spożywanie jest polecane, aby zapobiegać wielu chorobom, a nawet pomagać w leczeniu.

Zawartość 100 gramów orzechów pekan:

  • kalorie – 691,
  • białko – około 9 g,
  • tłuszcz – około 72 g (około 90% wszystkich kwasów tłuszczowych to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone, omega 3 i omega 6, niezwykle cenne dla zdrowia),
  • węglowodany – około 14 g,
  • błonnik pokarmowy – 10 g.

Ponadto orzechy pekan zawierają następujące składniki:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,, w tym B1, B2, B3, B5, B6, B9,
  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan,
  • fitosterole.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Orzechy pekan – właściwości

Dzięki zawartości witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pekan wykazują następujące właściwości:

  • zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego – takie działanie zawdzięczają minerałom, kwasom omega 3 i omega 6, a także licznym przeciwutleniaczom oraz obecności kwasu foliowego;
  • regulują procesy trawienne – dzięki zawartości błonnika pokarmowego i kwasu foliowego;
  • regulują poziom cholesterolu we krwi (zwiększają zawartość cholesterolu HDL i zmniejszają poziom cholesterolu LDL),
  • korzystnie wpływają na układ nerwowy – poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji, przede wszystkim dzięki zawartości witamin z grupy B oraz żelaza; mogą przyczyniać się do zapobiegania chorobie Alzheimera;
  • poprawiają zdolność widzenia – między innymi za sprawą witaminy A;
  • wzmacniają odporność – dzięki obecności witamin (np. witaminy A, C i E);
  • wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiają wygląd skóry – zawierają wiele antyoksydantów, które regulują działanie wolnych rodników, a także witaminy i minerały stymulujące odnowę komórkową.


Data aktualizacji: 18.12.2018,
Opublikowano: 30.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej