Orzech kokosowy – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Fot. apomares / Getty Images

Orzech kokosowy to pestka owocu palmy kokosowej. Zawiera bogaty w składniki odżywcze miąższ i nie mniej wartościową wodę kokosową. Badania nad właściwościami orzechów kokosowych wciąż trwają. Według niektórych źródeł może on wspomagać walkę z otyłością czy leczenie choroby Alzheimera

Orzech kokosowy pozyskiwany jest z owocu palmy kokosowej – ważącego nawet 2,5 kg, jednonasiennego pestkowca. Wewnętrzną ścianę zdrewniałej skorupy dużej pestki wyścieła gruba warstwa stałej frakcji bielma. To właśnie z niej powstają wiórki kokosowe. Pozyskuje się z niej także olej kokosowy i mleko kokosowe, często mylone z płynną częścią bielma, która wypełnia wnętrze pestki. Ta przezroczysta ciecz to woda kokosowa.

Wartości odżywcze orzecha kokosowego

Ponad połowę suchej masy miąższu orzecha kokosowego stanowią tłuszcze, a konkretnie – nasycone kwasy tłuszczowe. Nie są to jednak trójglicerydy długołańcuchowe (LCT), które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, lecz w większości trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

Poza tym bielmo kokosa zawiera nieco białka (3,3 g/100 g) i węglowodanów (w tym około 6,2 g/100 g cukrów prostych i dużą ilość błonnika – 9 g/100 g). Znajdują się w nim także liczne witaminy (głównie E, C, B1, B3, B6 i kwas foliowy) i minerały (przede wszystkim potas, żelazo i fosfor, ale też magnez, miedź, mangan, selen, sód).

Na uwagę zasługuje woda kokosowa, zasobna w te same mikroelementy, co stała część bielma. W krajach tropikalnych popularne jest picie jej jako napoju chłodzącego. Ze względu na izotoniczne właściwości nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale i dostarcza wszystkich najpotrzebniejszych organizmowi minerałów (jej skład porównywany jest ze składem płynów fizjologicznych). Dlatego zaleca się spożywanie wody kokosowej po wysiłku fizycznym czy przy dolegliwościach trawiennych powodujących biegunki lub wymioty celem uzupełnienia utraconych elektrolitów.

Olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Zobaczcie, jakie ma zastosowanie:

Zobacz film: Olej kokosowy naturalny kosmetyk. Źródło: Dzień Dobry TVN

Właściwości orzecha kokosowego

Większość orzechów to doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których dostarczanie w diecie jest bardzo istotne, ponieważ uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, a ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować. Orzech kokosowy zawiera nieznaczne ilości NNKT, za to obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe. Ostatnimi laty dietetycy apelują, by ograniczać ich spożycie, ponieważ nadpodaż tych związków uznawana jest za jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych (powodują wzrostu poziomu „złego cholesterolu” we krwi, co prowadzi do miażdżycy i jej powikłań). Zastrzeżenie to dotyczy jednak kwasów długołańcuchowych, w które zasobne są tłuszcze zwierzęce. Orzech kokosowy ma w składzie przede wszystkim kwasy średniołańcuchowe – głównie laurynowy – których nadmiar nie jest odkładany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, ponieważ ich metabolizm (ze względu na mniejszy rozmiar cząsteczek) jest zdecydowanie szybszy. Zostają one przekształcane w wątrobie w ciała ketonowe, które stanowią łatwo dostępne źródło energii.

Orzech kokosowy mimo wysokiej zawartości tłuszczu i powiązanej z tym znacznej wartości kalorycznej (około 350 kcal w 100 g świeżego miąższu, a 660 kcal w suchej masie) nie jest produktem niewskazanym w diecie odchudzającej. Przeciwnie – jest wartościowym źródłem energii, a w dodatku dostarcza bardzo dużo błonnika, który stymuluje trawienie i zapewnia na długo uczucie sytości. Nie jest to jednak najważniejsza zaleta spożywania zasobnego w MCT orzecha kokosowego. Średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe wykazują bowiem silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, które – w połączeniu z antyoksydacyjnym działaniem witamin obecnych w kokosie – mają bardzo korzystny wpływ na organizm.

Badania nad wpływem substancji, w które zasobny jest orzech kokosowy, wciąż trwają, a ich optymistyczne założenia nie zostały potwierdzone. Jednak według wielu doniesień z różnych źródeł związki te:

  • mają właściwości antybiotyczne,
  • zapobiegają rozwojowi próchnicy,
  • przyczyniają się do wzrostu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi,
  • są przydatne w profilaktyce nowotworów,
  • wspomagają pracę mózgu, ograniczając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera czy Parkinsona.

Najlepiej przebadany został wpływ orzecha kokosowego (a konkretnie – pozyskiwanego z niego oleju) na skórę, włosy i paznokcie. Wzmacnia on ich naturalną barierę hydrolipidową, przyspiesza regenerację, a także spowalnia procesy starzenia się, hamując szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Polecamy: Woda kokosowa – jakie posiada właściwości zdrowotne? Ile ma kalorii?

Jak jeść orzech kokosowy?

Orzechy kokosowe warto włączać do diety i zdecydowanie lepiej jest sięgać po świeże okazy niż po przetworzone produkty. Miąższ kokosa można dodawać do musli, wykorzystać do produkcji deserów, a także łączyć z wytrawnymi daniami.

Wiele osób, które chętnie sięgają po np. wiórki kokosowe, nie wie, jak otworzyć orzech kokosowy. Wbrew pozorom rozłupanie twardej skorupy nie jest trudne. Spośród trzech znajdujących się w niej wgłębień jedno można bez trudu nakłuć. Należy usnąć przez nie wodę kokosową (jak najbardziej nadającą się do spożycia), a następnie uderzyć w orzech tępą stroną ostrza ciężkiego noża (lub innym narzędziem, np. młotkiem). Skorupa pęknie i łatwo da się otworzyć palcami.

Data aktualizacji: 03.07.2019,
Opublikowano: 11.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej