Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
iquacu/getty images
Olej z pestek arbuza zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Powstaje z uprzednio rozłupanych, a następnie wysuszonych na słońcu, ale nieprażonych nasion. Olej ma słomkowy kolor, prawie niewyczuwalny aromat i delikatny smak.
Olej z pestek arbuza jest doskonałym dodatkiem w zdrowej diecie, ale nie tylko. Stosuje się go również w kosmetyce, do codziennej pielęgnacji.
Olejek z pestek arbuza – właściwości
Olej z pestek arbuza zawiera między innymi: witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6), C i PP, cytrullinę i minerały takie jak: magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas.
Olej z pestek arbuza – działanie
działa przeciwzapalnie,
wykazuje działanie przeciwpasożytnicze (wspomaga walkę z owsikami, glistami i tasiemcem),
zwiększa akumulację glikogenu (wspomaga walkę z cukrzycą),
spowalnia procesy starzenia się skóry
regeneruje i natłuszcza skórę nie pozostawiając na niej nieprzyjemnej warstwy,
wykazuje działanie silnie nawilżające,
przywraca i utrzymuje elastyczność skóry,
hamuje wydzielania toksyn przez skórę,
wykazuje działanie komedogenne, dlatego też nie zatyka porów,
Olej z pestek arbuza jest doskonały do codziennej pielęgnacji skóry. Świetnie sprawdzi się również do oczyszczania skóry z makijażu oraz do masażu. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega intensywnie nawilża i odżywia skórę. Olej z pestek arbuza dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w pestkach arbuza olej ma działanie przeciwstarzeniowe. Olej z pestek arbuza nie zatyka porów i szybko się wchłania. Olej jest w pełni bezpiecznym produktem i nada się dla każdego typu cery, także tej wrażliwej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej, a nawet dla delikatnej skóry dzieci. Z kolei w kuchni olej z pestek arbuza sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.
Zobacz film: Pyszna sałatka z arbuzem
źródło: kocham Gotować
Autor:
Magdalena Gudowska
Data aktualizacji: 15.06.2020,
Opublikowano: 15.06.2020 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?