Olej z orzechów włoskich pozyskiwany jest zwykle w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców tych orzechów. Ma jasnożółtą barwę (czasami o lekko zielonym odcieniu) i charakterystyczny zapach. Cieszy się dużą popularnością na przykład w krajach śródziemnomorskich, w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce właściwości oleju orzechowego nie są dobrze znane, a sam produkt nie jest powszechnie dostępny. Warto jednak dowiedzieć się więcej na jego temat i włączyć zarówno do diety, jak i pielęgnacji włosów oraz ciała.
Olej z orzechów włoskich – skład
Olej z orzechów włoskich jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, do których należą między innymi:
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, linolenowy, oleinowy. Kwasy te są niezbędne w codziennej diecie. Odpowiadają z prawidłowe funkcjonowanie serca, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, poprawiają działanie systemu immunologicznego, podnoszą zdolność umysłową, przyczyniają się do walki z otyłością, są składnikiem komórek mózgu czy siatkówki oka.
-
Witamina A – jest to witamina niezbędna do wzrostu, rozmnażania i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza szkodliwe dla całego organizmu i odpowiedzialne za uszkodzenia komórek (również dla skóry i włosów) wolne rodniki. Niedobór witaminy A powoduje ogólne osłabienie organizmu, sprawia, że skóra staje się sucha i szorstka, a włosy kruche i łamliwe. Pojawiają się wysypki, spada apetyt, mogą występować także zaburzenia widzenia i ogólne poczucie zmęczenia.
-
Witamina E – to kolejny potężny przeciwutleniacz zmniejszający działanie wolnych rodników. Witamina E wzmacnia układ odpornościowy i reguluje procesy metaboliczne. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, pomaga regulować wydolność mięśni. Niedoborowi witaminy E towarzyszy często zmęczenie, anemia, starzenie się skóry (rogowacenie i wysuszanie), degeneracja mięśni, problemy z układem kostnym i z zębami.
-
Witamina K – reguluje procesy krzepnięcia krwi, bierze udział w metabolizmie kości i wzmacnia ich strukturę. Witamina K jest nierozpuszczalna w wodzie. Rozpuszcza się natomiast w tłuszczach, które są niezbędne do jej wchłonięcia przez organizm.
- Witaminy z grupy B – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nastrój, zmniejszają napięcie nerwowe. Poszczególne witaminy z grupy B wykazują między innymi następujące działanie: poprawiają sprawność intelektualną, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i układu oddechowego, podnoszą odporność organizmu, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, obniżają poziom cholesterolu we krwi, współtworzą i utrzymują prawidłową strukturę komórek.
Zobacz film i sprawdź dlaczego warto sięgać po olej z orzechów:
Zobacz też: Olej z kryla - właściwości i działanie
Olej z orzechów włoskich – właściwości zdrowotne
Olej z orzechów włoskich, z uwagi na zawarte w nim składniki, ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że powinien być stosowany głównie na zimno lub jako składnik przygotowywanych potraw – olej z orzechów włoskich podczas smażenia, nie dość, że zdecydowanie pogarsza walory smakowe (olej staje się gorzki i traci swój orzechowy, lekko karmelowy smak), to dodatkowo traci część właściwości zdrowotnych.
Działanie oleju z orzechów jest następujące:
- Łagodzi stany zapalne – głównie za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.
- Działa antybakteryjnie i antyseptycznie – może zmniejszać ryzyko pojawienia się lub rozwoju infekcji ran.
- Ma działanie przeciwgrzybicze.
- Poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.
- Wspomaga przemianę materii i może przyczyniać się do utraty wagi (stosowany w rozsądnych ilościach jako dodatek do dań).
- Działa przeciwbólowo – stosowany np. do masażu ciała.
- Spowalnia procesy starzenia się organizmu (w tym procesy starzenia się skóry) – dostarcza organizmowi wartościowe składniki odżywcze i zmniejsza działanie wolnych rodników.
- Reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Zobacz też: Olej z ogórecznika lekarskiego - właściwości i dawkowanie
Olej z orzechów włoskich na włosy i skórę – właściwości pielęgnacyjne
Olej z orzechów włoskich można stosować również do włosów i na skórę. Wykazuje następujące właściwości pielęgnacyjne:
- Wspiera procesy regeneracyjne komórek skóry.
- Odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry i włosów.
- Nawilża i zmiękcza skórę.
- Redukuje przedwczesne oznaki starzenia – doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry dojrzałej lub suchej. Polecany jest szczególnie do smarowania miejsc podatnych na pojawianie się zmarszczek, np. na skórę wokół oczu i ust.
- Łagodzi objawy infekcji grzybiczych skóry i pomaga zapobiegać nawrotom.
- Wspomaga wzrost włosów – wmasowywaćw skórę głowy.
- Wygładza i odżywia włosy, nadając im blask – można nakładać go bezpośrednio na całą długość włosów, pozostawić przynajmniej na godzinę (a nawet na całą noc) i zmyć delikatnym szamponem bez SLS.
Warto pamiętać, że olej z orzechów włoskich szybko jełczeje, więc nie powinno się go przechowywać zbyt długo po otwarciu. Idealne warunki do przechowywania to temperatura pokojowa lub nieco niższa (oleju nie powinno przechowywać się w lodówce) oraz zacienione miejsce.