Olej marula – właściwości i zastosowanie. Sposoby stosowania oleju z drzewa słoni

Fot. webphotographeer / Getty Images

Olej marula to olej wytwarzany z pestek afrykańskiego drzewa marula. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Doskonale nadaje się do podrażnionej, suchej, zwiotczałej, wymagającej regeneracji i ujędrnienia skóry czy zniszczonych włosów.

Olej marula cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Znajduje zastosowanie w łagodzeniu przebarwień, blizn, rozstępów i oznak starzenia. Bardzo szybko się wchłania, nie zatykając przy tym porów. Doskonale radzi sobie z problemem łamliwych paznokci. Olej marula bogaty jest w antyoksydanty, minerały, kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim składniki odżywcze poprawiają aktywność komórkową skóry i intensywnie ją nawilżają.

Olej marula – wiadomości ogólne

Olej marula (z łac. Sclerocarya Birrea Seed Oil) powstaje w procesie tłoczenia na zimno bardzo twardych, dużych, trudnych do otwarcia pestek owoców maruli (z łac. Sclerocarya birrea (A. Rich.) Hochst.). To drzewo należące do rodziny nanerczowate (z łac. Anacardiaceae R.Br.), porastające rodzimie tereny Afryki Południowej i Zachodniej. Owoce marula są przysmakiem słoni, w związku z czym roślinę określa się zwyczajowo drzewem słoni.

Gdzie można kupić olej marula? Produkt znajduje się w ofercie niektórych aptek i sklepów zielarskich. Możliwy jest do nabycia dzięki sprzedaży internetowej. Za flakon 10 ml oleju z maruli zapłaci się około 18 zł. Ma delikatny, charakterystyczny zapach i jasnobeżowy lub bladożółty kolor. Z racji szybkiego wchłaniania się zalicza się go do grupy tzw. suchych olejów. Jego dużymi zaletami są: dobra stabilność w formulacjach kosmetycznych, wysoka biozgodność ze skórą (podobnie jak w przypadku oleju jojoba) i odporność na utlenianie. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.

Czy korzystasz z oleju marula?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Zastosowanie na skórę oleju marula

Olej marula znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mogą go używać posiadacze wszystkich rodzajów skóry, lecz w sposób szczególny poleca się go do cery problemowej, z przebarwieniami, dojrzałej, zaczerwienionej. Wspomaga leczenie trądziku i redukcję blizn. Zalecany jest przy egzemie, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy. Ze względu na właściwości ujędrniające olej marula wskazany jest do pielęgnacji zwiotczałej skóry. Dzięki temu pomaga w walce z tzw. skórką pomarańczową, czyli cellulitem i rozstępami.

Kosmetyk wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące. Chroni przed rozkładem kolagenu, poprawia elastyczność skóry, działa wygładzająco i wyrównuje koloryt (rozjaśnia skórę, zmniejsza widoczność piegów). Dzięki dużej zawartości witaminy E (silnego antyoksydantu) olej marula wykazuje właściwości ochronne przed wolnymi rodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi, takimi jak szkodliwe promieniowanie słoneczne. Duża zawartość witaminy C sprawia, że kosmetyk wspomaga procesy regeneracji skóry i przyspiesza proces gojenia drobnych ran. Z kolei obecność sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych determinuje silnie działanie przeciwstarzeniowe oleju marula. Dodatkowo duża zawartość kwasu oleinowego intensyfikuje penetrację składników aktywnych w głąb skóry i zapewnia odpowiedni poziom jej nawodnienia.

Odżywcze oleje do skóry. Więcej o nich dowiecie się na filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Jak używać oleju marula na skórę?

Olej marula można dodać do gotowych kosmetyków lub wykorzystać podczas przygotowywania własnych. Może być też bezpośrednio stosowany na skórę. Wystarczy kilka kropel rozprowadzić na twarzy, szyi, dekolcie czy innej partii ciała. Najlepiej aplikować go na uprzednio zwilżoną skórę, co znacznie wzmocni jego wchłanianie.

Oleju marula można używać do masażu po zmieszaniu z olejem bazowym, np. ze słodkich migdałów, z pestek winogron czy ryżowym. Z kolei dodanie kilku kropel do wanny z wodą sprawi, że po kąpieli pozostanie na skórze cienka warstwa oleju, którą można wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.

Olej marula – zastosowanie na włosy

Olej marula oprócz korzystnego działania na skórę wykazuje też pozytywny wpływ na włosy. Z uwagi na właściwości nawilżające, naprawcze, oczyszczające wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych, zwłaszcza częstymi zabiegami fryzjerskimi. Nadaje włosom miękkość i jedwabistość. Dodatkowo zwalcza problem przesuszonej skóry głowy. Pomaga zniwelować łupież, ułatwia rozczesywanie, zabezpiecza włosy przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi.

Z powodzeniem olejem marula wzbogacić można gotowe odżywki, szampony czy maski do włosów. Użyty może być także do tzw. kąpieli olejowej, czyli do zabiegu olejowania włosów. Olej rozprowadza się na całej długości suchych włosów i pozostawia na głowie przez minimum 30 minut. Po tym czasie należy umyć włosy i pozwolić im samym wyschnąć. Można również wetrzeć kilka kropli oleju w mokre lub suche końcówki włosów.

Olej marula a zastosowanie na paznokcie

Olej marula wzmacnia płytkę paznokciową, zapobiegając tym samym jej rozdwajaniu. Nawilża paznokcie i okalające je skórki. Zwalcza problem popękanej, spierzchniętej, zadartej skóry wokół paznokci. W tym celu przeprowadza się kurację regenerującą dłoni. Należy kilka kropli oleju wmasować w dłonie, a następnie nałożyć na kilka godzin bawełniane rękawiczki.

Bibliografia:

1. Ratz-Łyko A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, „Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej”, 2016, 3, s. 42-44.

2. Ogbobe O., Physico-chemical composition and characterisation of the seed and seed oil of Sclerocarya birrea, „Plant Foods for Human Nutrition”, 1992, 42(3), s. 201-206.

Data aktualizacji: 17.05.2019,
Opublikowano: 14.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej