#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami

Getty Images/Silvia Jansen

Marzysz o zdrowym i łatwym zrzuceniu nadprogramowych kilogramów?  Codziennie rano zaglądaj na naszą stronę internetową, gdzie znajdziesz prosty przepis na zdrowy obiad w ramach cyklu #ObiadNaZdrowie. Każdy przepis dostarczy ci mnóstwo składników odżywczych, jest tani i łatwy w przygotowaniu i odchudza! Dzisiaj proponujemy pyszną sałatkę z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami.

Brązowy ryż - bogactwo zdrowia. Dlaczego warto go jeść?

W 100 g brązowego ryżu jest tylko

111 kalorii

, podczas gdy w tej samej ilości białego znajduje się ich 3 razy więcej (350 kcal), stąd wskazany jest przy lekkostrawnej diecie lub tej, która ma pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przez dużą zawartość błonnika zapewnia dłuższe uczucie sytości po zjedzeniu, a przy tym ma

niski indeks glikemiczny (55)

, więc nie powoduje dużych wahań poziomu cukru we krwi.



Warto pamiętać, że jadłospis zawierający duże ilości błonnika jest też wskazany przy zbyt wysokim poziomie złego cholesterolu. Ponadto obniża ciśnienie krwi, opóźnia procesy wchłaniania trójglicerydów i poprawia trawienie. Stanowi jednocześnie profilaktykę udaru mózgu. Skuteczność diety jako formy zmniejszającej ryzyko zachorowań potwierdziły prowadzone badania. Wykazały również, że zmiana nawyków żywieniowych i zastąpienie białego ryżu brązowym zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.


Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Gorące frytki z batatów

Składniki na sałatkę z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami/2 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g brązowego ryżu
  • jogurt naturalny
  • 3 małe pomidory
  •  1 czerwona cebula
  • pęczek pietruszki
  • pół cytryny
  •  6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • wędzona papryka w proszku

 Sposób przygotowania:

Oczyść filety kurczaka z błon i rozbij je tłuczkiem na grubość 2 cm. Pokrój filety paski i smaż mięso na oleju rzepakowym na patelni ok. 12 minut – uważaj, by ich nie przypalić na zbyt dużym ogniu. Przypraw mięso solą, pieprzem i wędzoną papryką – to doda mu głębokiego, węgierskiego smaku.

Brązowy ryż ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanego ryżu.

Sos do sałatki przygotuj mieszając 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju rzepakowego i sok z połowy cytryny.

Ugotowany ryż z warzywami połącz z usmażonym mięsem w głębokiej misce, a całość polej przygotowanym sosem. Nie zapomnij poszatkować natkę pietruszki i dodać do gotowej sałatki. Smacznego!

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Pieczone placki ziemniaczane z piekarnika

 Zobacz także video: Proste przepisy na dania z kiszonek Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 25.02.2020,
Opublikowano: 20.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Hela 02.03.2020r.

Bardzo lubię takie sałatki, ale zazwyczaj robię je z moimi ulubionymi mieszankami kasz :)

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej