Nutraceutyki – czym są i kto powinien je stosować?

Fot. kate_sept2004 / Getty Images

Nutraceutyki to substancje pochodzenia roślinnego, których spożywanie w odpowiednich ilościach przynosi pozytywne skutki zdrowotne. Są zawarte w produktach żywnościowych, ziołowych oraz gotowych suplementach diety. Mogą mieć postać tabletek, kapsułek, syropów, proszków lub dodatków do posiłków.

Nutraceutyki stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy ich traktować w kategorii leków, ponieważ zawierają mniejsze dawki składników aktywnych. Pojęcie nutraceutyki jest znane od 1979 roku, jednak zdefiniowano je dopiero 20 lat później. Wcześniej używano terminu „żywność funkcjonalna”. Na wprowadzenie suplementów na rynek wpływ miały intensywny rozwój badań nad składnikami żywności oraz wzrost liczby chorób.

Czym są nutraceutyki?

Nutraceutyki są środkami spożywczymi dostarczającymi substancji bioaktywnych w skoncentrowanej formie w celu poprawy zdrowia, polepszenia funkcji fizjologicznych organizmu i zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Zawierają składniki naturalnie występujące w pożywieniu, jednak w zdecydowanie wyższej dawce lub lepiej przyswajalnej formie. Nutraceutyki mogą mieć różną postać. Spotykane są: kapsułki, tabletki, syropy, wyciągi, odżywki, dodatki do żywności, preparaty ziołowe oraz żywność otrzymywana metodą inżynierii genetycznej.

Nutraceutyki to suplementy diety, które dostarczają organizmowi korzyści zdrowotnych, a niekiedy są także wykorzystywane do wspomagania leczenia chorób. Należy jednak pamiętać, że nutraceutyki nie są lekami i nie należy ich tak traktować. Przyjmuje się, że powinny zawierać mniejsze dawki substancji aktywnych niż środki farmakologiczne oraz wykazywać wyższy stopień bezpieczeństwa i mniejsze ryzyko wystąpienia skutków ubocznych podczas stosowania, zwłaszcza długotrwałego.

Nutraceutyki wytwarza się z ekstraktów roślinnych lub preparatów roślinnych tkanek. Możliwe jest także odzyskanie cennych składników z podłoża, na którym uprawiano rośliny. Dziedziną, która zajmuje się ich produkcją i badaniami nad przyswajalnością substancji odżywczych jest biotechnologia.

Zobaczcie, czy warto stosować suplementy diety:

Zobacz film: Suplementy diety - czy warto je stosować? Źródło: Wiem, co kupuję

Przykłady nutraceutyków

Do nutraceutyków zalicza się substancje biologicznie czynne, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm człowieka. Poza działaniem odżywczym przypisuje im się również właściwości prozdrowotne. Znacznie też wpływają na profilaktykę niektórych chorób i schorzeń. Przykłady nutraceutyków to:

  • witaminy (A, C, D, E, B, K),
  • sole mineralne (magnez, potas, wapń, żelazo, jod, selen, cynk),
  • bakterie kwasu mlekowego,
  • błonnik pokarmowy,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3),
  • białka,
  • peptydy,
  • aminokwasy,
  • sterole i stanole roślinne,
  • flawonoidy,
  • polifenole,
  • kwas hialuronowy.

Głównym źródłem nutraceutyków są substancje pochodzenia roślinnego, ale w mniejszym stopniu wykorzystuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego i mikroorganizmy. Nutraceutyki, które pochodzą z roślin to fitonutraceutyki. Znajdują się one przede wszystkim w owocach i warzywach. Znanych jest około 900 substancji, które należą do tej grupy.

Zobaczcie, czy suplementy diety działają:

Zobacz film: Czy suplementy diety działają? Źródło: Stylowy Magazyn

Właściwości nutraceutyków

Wyróżnia się kilka rodzajów nutraceutyków w zależności od ich właściwości, które istotnie wpływają na konkretny układ i narządy. Najczęściej i najchętniej stosowane suplementy diety to:

  • zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
  • poprawiające funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • wzmacniające odporność,
  • poprawiające wydolność psychofizyczną,
  • zmniejszające ryzyko osteoporozy,
  • zmniejszające nadwagę,
  • wspomagające pracę mózgu i poprawiające koncentrację,
  • opóźniające procesy starzenia,
  • poprawiające urodę i wygląd włosów, skóry i paznokci.

Jedną ze szczególnych właściwości nutraceutyków jest działanie antyoksydacyjne. Są to tzw. przeciwutleniacze, których zadaniem jest wyeliminowanie z organizmu wolnych rodników tlenowych, odpowiadających za procesy przyspieszające starzenie i niekorzystnie wpływających na zdrowie. Przykładami są likopen (zawarty w pomidorach), antocyjany (czarna porzeczka), beta-karoten, kwas chlorogenowy.

Producenci nutraceutyków są zobowiązani, aby umieszczać na opakowaniach produktów odpowiednie oświadczenia zdrowotne. Jest to ważna informacja dotycząca przeznaczenia i działania danej substancji na organizm człowieka. Oświadczenia muszą być oparte na badaniach naukowych. Dobrze jeśli jest zamieszczona informacja, czy dawka zawarta w danym produkcie pokrywa dzienne zapotrzebowanie witamin lub soli mineralnych.

Kto powinien stosować nutraceutyki?

Nutraceutyki są przeznaczone dla osób, które chcą wspomóc pracę swojego organizmu i poprawić stan swojego zdrowia. Mogą stosować je także ci, u których stwierdzono niedobory lub niskie stężenie witamin i soli mineralnych. Chętnie sięgają po nie osoby, dla których ważna jest profilaktyka. Należy pamiętać, że nutraceutyk to nie lek, a przed jego stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. Warto także czytać ulotki i wybierać te produkty, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Dodatkowo należy pamiętać, że zdrowa zbilansowana dieta bogata w witaminy i składniki odżywcze jest znacznie lepsza niż suplementacja sztuczna.

Data aktualizacji: 25.03.2019,
Opublikowano: 25.03.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Aga 29.01.2020r.

Wszystkim zainteresowanym tematem, którzy czuja niedosyt, polecam książkę "Nutraceutyki" z wyd. Vital. Duża dawka solidnej wiedzy do zastosowania na co dzień.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej