Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - groźna choroba, o której większość z nas prawie nic nie wie

Moussa81 GettyImages

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) dotyka już 6 milionów Polaków. Niestety, jak pokazują badania sondażowe, świadomość tej choroby i ryzyka, jakie się z nią wiąże, jest bardzo mała. Aż 87 proc. osób pytanych o niealkoholowe stłuszczenie wątroby przyznało, że nigdy nie słyszało o takim schorzeniu.

Chociaż większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że o wątrobę należy dbać, to nadal niewiele wiemy, w jaki sposób to robić – pokazuje raport „Polacy a niealkoholowe stłuszczenie wątroby”. Świadomość funkcji i pracy wątroby nie jest powszechna, podobnie jak typowych objawów, które wskazują na jej dolegliwości. Najgorzej jednak wypada większość wskaźników dotyczących świadomości niealkoholowego stłuszczenia wątroby - samej choroby, czynników ryzyka czy chorób współtowarzyszących.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - co o nim wiemy?

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby polega na nadmiernym gromadzeniu się tłuszczów, głównie trójglicerydów w hepatocytach, co z czasem prowadzi do zwłóknienia i marskości wątroby. Schorzenie rozwija się najczęściej u osób, u których również występuje:

W badaniu zweryfikowano wiedzę Polaków na temat niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Okazało się, że aż 87 proc badanej grupy nie ma świadomości istnienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby! Niepokojący jest ponadto fakt, że takiej odpowiedzi udzieliło 81 proc. osób z chorobami towarzyszącymi (nadciśnienie tętnicze; cukrzyca typu 2; hipercholesterolemia) i tyle samo procent ze wskaźnikiem BMI powyżej 40 (otyłość III stopnia), podczas gdy częstość występowania NAFLD jest w znacznym stopniu związana z epidemią otyłości, cukrzycą typu 2 czy nadciśnieniem tętniczym (składowe zespołu metabolicznego).

Szacuje się, że niealkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka nawet 6 milionów Polaków i co piątego dorosłego Europejczyka. Niestety coraz częstszym zjawiskiem jest niealkoholowe stłuszczenie wątroby u ludzi młodych, a nawet dzieci.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – przyczyny

Wbrew powszechnemu przekonaniu nie tylko alkohol wpływa destrukcyjnie na wątrobę. Podstawowym czynnikiem rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby jest otyłość, do której prowadzi zła dieta. Wśród najbardziej szkodliwych produktów dla wątroby eksperci wymieniają nie tłuszcze, a węglowodany proste: słodzone napoje, słodycze, białe pieczywo, a nawet miód, który też zawiera mnóstwo cukrów prostych.

Schorzenia wątroby - co wiemy o objawach?

Ponad połowa badanych Polaków (56 proc.) błędnie uważa, że ból brzucha może sygnalizować problemy z wątrobą.  Tymczasem symptomy typowe dla chorób wątroby to:

  • ogólne złe samopoczucie,
  • zaburzenia snu,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • brak apetytu.

Właściwe objawy schorzeń wątroby wymieniło  mniej niż 45 proc. respondentów.

Zobacz, co o stłuszczeniu wątroby mówią eksperci:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak często badamy wątrobę?

Problemem okazuje się nie tylko wiedza na temat objawów sygnalizujących schorzenia wątroby, ale także diagnostyka. Badania wątroby, takie jak USG czy badania z krwi (np. próby wątrobowe, oznaczenie przeciwciał przeciw wirusowi HCV) wykonało w ciągu ostatniego roku tylko 10 proc. respondentów. Aż 41 proc. osób nigdy nie wykonywało badań w kierunku schorzeń wątroby.

Jak dbamy o wątrobę?

Najbardziej znanym sposobem dbania o wątrobę jest stosowanie odpowiedniej diety - wskazało tak 41 proc. respondentów. Okazuje się jednak, że większość osób nie wie, jakie produkty przyczyniają się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD). Aż 70 proc. błędnie wskazuje na spożywanie tłustego jedzenia i alkoholu. Co więcej, 80 proc. osób z tej grupy ma wyższe wykształcenie. Jedynie nieco ponad połowa upatruje zagrożenia dla zdrowia wątroby w czynniku najistotniejszym - nadmiernym spożywaniu cukru i słodyczy (53 proc.), mniej niż połowa w nieregularnym jedzeniu – 45 proc.

Zdaniem ekspertów niepokojący jest fakt, że sama świadomość roli żywienia w chorobach wątroby nie przekłada się często na praktykę, czyli wdrożenie poprawnych nawyków żywieniowych w życiu codziennym.

Wątroba może się regenerować

Wątroba regeneruje się w kilka tygodni, nawet wtedy, gdy znaczna jej część została uszkodzona lub usunięta. Niestety, jak pokazało badanie „Polacy a niealkoholowe stłuszczenie wątroby”, tylko 35 proc. osób zdaje sobie sprawę z tego fenomenu.

Proste stłuszczenie wątroby, kiedy nie doszło jeszcze do stanu zapalnego i uszkodzenia hepatocytów, jest w pełni odwracalne. Wiedza na ten temat jest ważna, ponieważ na tym etapie, zmieniając tryb życia, możemy uniknąć rozwoju niewydolności wątroby.

W to, że leczone stłuszczenie wątroby możne się cofnąć - wierzy 42,6 proc. kobiet oraz 43,8 proc. mężczyzn.


* W badaniu “Polacy, a niealkoholowe stłuszczenie wątroby”, zrealizowanym przez Ipsos, wzięło udział 52 proc. kobiet oraz 48 proc. mężczyzn. Największą grupę badanych – 32 proc., stanowiły osoby w wieku 40 – 59 lat. Pod względem wykształcenia najbardziej liczną grupę reprezentowały osoby z wykształceniem średnim – 34proc.

Data aktualizacji: 14.10.2020,
Opublikowano: 14.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej