Metabolizm zwolnił, a diety nie działają? Poradź się eksperta! Zobacz zapis czatu z Agnieszką Piskałą, dietetykiem

Fot: kadr z programu 36,6

Stosowałaś różne diety, ale nie widzisz żadnej różnicy? Masz wrażenie, że Twój metabolizm nie działa jak należy? Często czujesz się ciężko i dokuczają Ci zaparcia? Zadaj pytanie na czacie. Na Wasze pytania o problemy z metabolizmem (i nie tylko) będzie odpowiadała Agnieszka Piskała, dietetyk.

Drogi Czytelniku! Czat z ekspertem zaczyna się w sobotę, 6 kwietnia, o godzinie 19.00. Pod tym artykułem znajdziesz formularz, za pośrednictwem którego możesz zadać pytanie ekspertowi. Zachęcamy do udziału w czacie! 

Metabolizm to proces w czasie którego organizm rozkłada pokarm na czynniki pierwsze. Zostawia to, co jest mu potrzebne i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Choć jego przebieg u każdego z nas jest identyczny to już szybkość z jaką przebiega zależy od kilku czynników. Decydują o tym m.in. geny, ale nie mają w tej kwestii decydującego głosu. Znacznie więcej zależy od nas samych, a w szczególności od stylu życia jaki prowadzimy. Metabolizm będzie szybszy u osób, które zdrowo się odżywiają i nie stronią od aktywności fizycznej. Zatem, co jeść, aby metabolizm działał sprawnie, a tym samym szybciej spalał kalorie? Dowiecie się tego biorąc udział w czacie!

Czas na zmiany!

Wiosna to dobry czas, aby zadbać nie tylko o swój metabolizm, ale dietę w ogóle. Powoli w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się pierwsze świeże, nasze rodzime, warzywa i owoce. Mimo że kuszą pięknymi kolorami i zapachem to ciągle jemy ich zdecydowanie za mało. Jak się do nich przekonać? Jak je przyrządzić żeby smakowały? Na te pytania także odpowie dietetyczka i ekspert programu 36,6°C Agnieszka Piskała.

Dość tych diet!

Dla wielu osób pierwsze cieplejsze dni to motywacja do wprowadzenia zdrowszej diety i dbania o formę. Część z nas sięga wtedy po tzw. diety cud, które w kilka tygodni mają zredukować kilogramy, które przybraliśmy w czasie chłodniejszych miesięcy. Czy takie metody to dobry pomysł? Jak skomponować dietę, która pomoże nam odzyskać formę? Co do niej wprowadzić, a co wyeliminować – o to także możecie zapytać eksperta. Zdrowe odżywianie, a tym samym rozsądne i bezpiecznie odchudzanie nie mają przed nią tajemnic!

Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.

Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.

Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.

Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.

Chcesz poprawić metabolizm? Stosujesz diety, ale nie widzisz efektów? Poradź się eksperta!


Data aktualizacji: 06.04.2019,
Opublikowano: 03.04.2019 r.

Polecamy

Komentarze (4)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Aneta 06.04.2019r.

Witam .też jestem ciekawa przepisu wody z pieprzem. Czego ile?

Kuba123 06.04.2019r.

Co robić aby poprawić metabolizm

Nowa 06.04.2019r.

Przepraszam ale jak wziąść udział w czacie?

AR 06.04.2019r.

Witam, ile dodawać tego pieprzu na 1 litr wody?
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam

Zobacz wszystkie 4 komentarzy
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej