Drogi Czytelniku! Czat z ekspertem zaczyna się w sobotę, 6 kwietnia, o godzinie 19.00. Pod tym artykułem znajdziesz formularz, za pośrednictwem którego możesz zadać pytanie ekspertowi. Zachęcamy do udziału w czacie!
Metabolizm to proces w czasie którego organizm rozkłada pokarm na czynniki pierwsze. Zostawia to, co jest mu potrzebne i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Choć jego przebieg u każdego z nas jest identyczny to już szybkość z jaką przebiega zależy od kilku czynników. Decydują o tym m.in. geny, ale nie mają w tej kwestii decydującego głosu. Znacznie więcej zależy od nas samych, a w szczególności od stylu życia jaki prowadzimy. Metabolizm będzie szybszy u osób, które zdrowo się odżywiają i nie stronią od aktywności fizycznej. Zatem, co jeść, aby metabolizm działał sprawnie, a tym samym szybciej spalał kalorie? Dowiecie się tego biorąc udział w czacie!
Czas na zmiany!
Wiosna to dobry czas, aby zadbać nie tylko o swój metabolizm, ale dietę w ogóle. Powoli w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się pierwsze świeże, nasze rodzime, warzywa i owoce. Mimo że kuszą pięknymi kolorami i zapachem to ciągle jemy ich zdecydowanie za mało. Jak się do nich przekonać? Jak je przyrządzić żeby smakowały? Na te pytania także odpowie dietetyczka i ekspert programu 36,6°C Agnieszka Piskała.
Dość tych diet!
Dla wielu osób pierwsze cieplejsze dni to motywacja do wprowadzenia zdrowszej diety i dbania o formę. Część z nas sięga wtedy po tzw. diety cud, które w kilka tygodni mają zredukować kilogramy, które przybraliśmy w czasie chłodniejszych miesięcy. Czy takie metody to dobry pomysł? Jak skomponować dietę, która pomoże nam odzyskać formę? Co do niej wprowadzić, a co wyeliminować – o to także możecie zapytać eksperta. Zdrowe odżywianie, a tym samym rozsądne i bezpiecznie odchudzanie nie mają przed nią tajemnic!
Agnieszka Piskała jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Właścicielka Instytutu NUTRITION LAB, którego celem jest budowa świadomości prawidłowego odżywiania wśród Polaków. Propagatorka nutridietetyki. Prelegent najważniejszych konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka. Autorka wielu artykułów nt. żywienia, ekspert w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książek „Mama i tata to my” i „Chrzań te diety”, w których obala dobrze znane i powszechne mity żywieniowe.
Agnieszka Piskała przez 13 lat zdobywała doświadczenie w największym, międzynarodowym koncernie spożywczym - w firmie Nestle. Pracowała na stanowiskach specjalisty w Serwisie Konsumenta, gdzie – jako ekspert – udzielała m.in. porad dietetycznych. Następnie współtworzyła komunikację żywieniową dla produktów firmy oraz prowadziła szkolenia w zakresie zdrowego żywienia. Liderka I, II i III edycji projektu żywieniowego skierowanego do studentów dietetyki w całej Polsce, realizowanego w ramach międzynarodowej strategii Nutrition, Health&Wellness.
Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.
Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.
Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.
Aneta 06.04.2019r.
Witam .też jestem ciekawa przepisu wody z pieprzem. Czego ile?
Kuba123 06.04.2019r.
Co robić aby poprawić metabolizm
Nowa 06.04.2019r.
Przepraszam ale jak wziąść udział w czacie?
AR 06.04.2019r.
Witam, ile dodawać tego pieprzu na 1 litr wody?
Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam