Sposobem na uzyskanie upragnionej sylwetki jest zmiana diety. Aby ta zmiana przyniosła spodziewane efekty, dieta musi być właściwie zbilansowana i dobrana do indywidualnych potrzeb. Niestety wiele osób o tym zapomina i aby pozbyć się ponadprogramowych kilogramów sięga po tzw. diety cud lub drastycznie zmniejsza kaloryczność swoich posiłków. Nie zdają sobie przy tym sprawy, że to najprostsza droga do efektu jojo lub problemów ze zdrowiem.
Aby schudnąć trzeba jeść
Dietetycy zgodnie podkreślają, że aby schudnąć i osiągnąć wymarzoną wagę trzeba jeść. Najlepiej pięć posiłków dziennie, których podstawą są warzywa, produkty z pełnego ziarna czy owoce. Trzeba także pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, najlepiej niegazowanej, która nie tylko nawodni organizm, ale także wspomoże metabolizm.
A czego lepiej unikać? Przede wszystkim wysoko przetworzonej żywności. Choć całkowite wyeliminowanie konserwantów i sztucznych dodatków jest praktycznie niemożliwe, to możemy kontrolować ich ilość. Najlepszym sposobem jest czytanie etykiet i wybieranie tych produktów, w których ilość sztucznych dodatków jest jak najmniejsza.
Jak wytrwać na diecie i w postanowieniach?
Mimo że zasady te nie są niczym oryginalnym ani odkrywczym, to wiele osób szybko traci zapał i wraca do starych nawyków. Czy problemem jest źle zbilansowana dieta czy raczej brak samozaparcia? A może problem leży zupełnie gdzie indziej? Jak powinno wyglądać bezpieczne i – przede wszystkim – skuteczne odchudzanie? Co jeść na diecie? Jak nie stracić motywacji? Na te i inne Wasze pytania odpowie dietetyczka, dr Krystyna Pogoń.
Dr Krystyna Pogoń jest specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego, łączącą w swojej praktyce porady z tworzoną przez siebie usługą cateringu dietetycznego pod marką Dietific. Tytuł doktora uzyskany z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz praca na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie pozwala jej na bieżące aktualizowanie wiedzy. Naukowo koncentruje swoje zainteresowanie na żywności prozdrowotnej i wpływie żywienia na poprawę zdrowia. Mając dostęp do najnowszych naukowych informacji na tematy żywieniowe ma możliwość pracy z pacjentami potrzebującymi pomocy w szerokim spektrum zagadnień. Układa diety dla chorych na celiakię, diabetyków, kobiet w ciąży i karmiących, czy osób zmagających się z problemami przekwitania czy starszego wieku.
Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.
Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.
Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.