Nie potrafisz trzymać diety? Zobacz zapis czatu z Krystyną Pogoń - dowiecie się, jak zdrowo jeść!

Fot: 36,6

Początek roku dla wielu osób jest doskonałym pretekstem do zmian. Mimo że postanowienia są bywają bardzo różne, to większość dotyczy zmiany nawyków żywieniowych. Niektórzy obiecują sobie także, że zaczną dbać o formę: zapiszą się na siłownie czy fitness. Niestety, choć chęci są duże, mało komu udaje się wytrwać w postanowieniach.

Sposobem na uzyskanie upragnionej sylwetki jest zmiana diety. Aby ta zmiana przyniosła spodziewane efekty, dieta musi być właściwie zbilansowana i dobrana do indywidualnych potrzeb. Niestety wiele osób o tym zapomina i aby pozbyć się ponadprogramowych kilogramów sięga po tzw. diety cud lub drastycznie zmniejsza kaloryczność swoich posiłków. Nie zdają sobie przy tym sprawy, że to najprostsza droga do efektu jojo lub problemów ze zdrowiem.

Aby schudnąć trzeba jeść

Dietetycy zgodnie podkreślają, że aby schudnąć i osiągnąć wymarzoną wagę trzeba jeść. Najlepiej pięć posiłków dziennie, których podstawą są warzywa, produkty z pełnego ziarna czy owoce. Trzeba także pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, najlepiej niegazowanej, która nie tylko nawodni organizm, ale także wspomoże metabolizm.

A czego lepiej unikać? Przede wszystkim wysoko przetworzonej żywności. Choć całkowite wyeliminowanie konserwantów i sztucznych dodatków jest praktycznie niemożliwe, to możemy kontrolować ich ilość. Najlepszym sposobem jest czytanie etykiet i wybieranie tych produktów, w których ilość sztucznych dodatków jest jak najmniejsza.

Jak wytrwać na diecie i w postanowieniach?

Mimo że zasady te nie są niczym oryginalnym ani odkrywczym, to wiele osób szybko traci zapał i wraca do starych nawyków. Czy problemem jest źle zbilansowana dieta czy raczej brak samozaparcia? A może problem leży zupełnie gdzie indziej? Jak powinno wyglądać bezpieczne i – przede wszystkim – skuteczne odchudzanie? Co jeść na diecie? Jak nie stracić motywacji? Na te i inne Wasze pytania odpowie dietetyczka, dr Krystyna Pogoń.

Dr Krystyna Pogoń jest specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego, łączącą w swojej praktyce porady z tworzoną przez siebie usługą cateringu dietetycznego pod marką Dietific. Tytuł doktora uzyskany z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz praca na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie pozwala jej na bieżące aktualizowanie wiedzy. Naukowo koncentruje swoje zainteresowanie na żywności prozdrowotnej i wpływie żywienia na poprawę zdrowia. Mając dostęp do najnowszych naukowych informacji na tematy żywieniowe ma możliwość pracy z pacjentami potrzebującymi pomocy w szerokim spektrum zagadnień. Układa diety dla chorych na celiakię, diabetyków, kobiet w ciąży i karmiących, czy osób zmagających się z problemami przekwitania czy starszego wieku.

Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.

Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.

Jak wytrwać na diecie? Zadaj pytanie ekspertowi!

Data aktualizacji: 29.01.2019,
Opublikowano: 14.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej