Nie lubisz pić wody? To 10 warzyw, które najlepiej nawadniają organizm

Getty Images/Yui Sakai

Warzywa to nie tylko skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie ich to także doskonały sposób, by odpowiednio nawodnić organizm. Nie lubisz pić wody? Oto lista 10 warzyw, które posiadają najwięcej wody w swoim składzie.

Prawidłowe nawodnienie organizmu

Organizm człowieka składa się w 50–70% z wody – wartość uzależniona jest od wieku oraz płci. Każdego dnia powinno się wypijać od 1,5 do 2 litrów płynów. Nawadniać organizm można również od zewnątrz, stosując różnego rodzaju kosmetyki oraz jedząc odpowiednie pokarmy.

Człowiek bez wody nie jest w stanie przeżyć dłużej niż 2–3 dni, natomiast bez jedzenia może przeżyć nawet kilka tygodni. Niedobór wody, czyli odwodnienie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Zobacz także: Pijesz wodę, ale czy wiesz co z tego masz? Poznaj 10 powodów, dla których warto pić wodę

Warzywa, które najlepiej nawadniają organizm

Jeżeli nie jesteś entuzjastą picia 2 litrów wody dziennie, włącz do codziennej diety warzywa, których zawartość wody w składzie jest najwyższa.

W rankingu warzyw o największej zawartości wody w składzie przodują popularne odmiany.

Lista warzyw o najwyższej zawartości wody:

  1. Ogórek – 97 %;
  2. Cukinia – 96 %;
  3. Seler naciowy – 96 %;
  4. Rzodkiewka – 95 %;
  5. Pomidor – 95 %;
  6. Papryka – 92 %;
  7. Kalafior – 92 %;
  8. Brokuł – 92 %;
  9. Szpinak – 91 %;
  10. Marchew – 87 %.

Zobacz video: Najlepiej nawadniające warzywa

x-news

Jak nawodnić organizm warzywami?

Warzywa wymienione w rankingu stanowią najczęściej dodatki do naszych codziennych posiłków. Spożywane są jako surówki do obiadu, plasterki warzyw na kanapkach lub składniki sałatek.

By w pełni wykorzystać ich nawadniającą funkcję, należy zwiększyć ich rolę w naszej diecie. Zamiast dodatków, powinny stać się podstawą budowania codziennych posiłków. Dla przykładu, zamiast makaronu z sosem pomidorowym, postaw na gęsty krem z pomidorów, a kanapki na kolację zastąp wielowarzywną sałatką na bazie szpinaku z serem kozim, plastrami buraka, pestkami słonecznika i skrop ją oliwą.


Przeczytaj także: 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych

Więcej przepisów na pyszne sycące dania w zdrowym wydaniu znajdziesz w naszym video z Anną Starmach:

Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 06.02.2020,
Opublikowano: 06.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej