Napady głodu - skąd się biorą i jak je zwalczyć? Zapytaliśmy eksperta

Getty Images

Powodem wilczego apetytu może być nie tylko zła dieta, lecz także złe nawodnienie organizmu czy zbyt krótki sen. Niezależnie od przyczyny, warto wiedzieć, jak się chronić przed zgubnymi skutkami "ataków" na lodówkę. Zapytaliśmy o to dr Annę Telengę, specjalistkę chorób wewnętrznych.

Nie raz bywa tak, że sięgamy po coś do jedzenia nawet wtedy, gdy nasz brzuch jest pełen. I mimo że głód to nic innego jak sygnał, który organizm wysyła do mózgu, gdy potrzebuje energii, to czasami udaje się mu oszukać „układ dowodzenia” i zgłosić zapotrzebowanie na jedzenie również z innych powodów. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedzi na to pytanie jest wiele.

Przeczytaj też: 9 produktów, które na długo wyeliminują głód

Wilczy głód – przyczyny

Za jednego z pierwszych winowajców wilczego głodu możemy uznać grelinę, czyli hormon głodu. Wydziela się on wtedy, gdy żołądek staje się pusty i oczekuje kolejnej porcji jedzenia. Jeśli jednak hormon ten zostanie wyrzucony w momencie, gdy w żołądku będzie jeszcze trawił się pokarm, wówczas soki żołądkowe podrażnią błonę śluzową, a my poczujemy chęć sięgnięcia po kolejny posiłek.

Co jeszcze może wywołać głód? Niepełnowartościowe posiłki. Dzieje się tak dlatego, że gdy spożywamy słodycze czy fast foody, następuje nagły wzrost wydzielania insuliny i szybki jej spadek. W konsekwencji dochodzi do produkowania greliny. Ponadto silny apetyt odczujemy też, gdy jemy zbyt nisko kaloryczne potrawy. Dlaczego? Będzie to odpowiedź układu nerwowego na szybką utratę masy ciała (już wiesz, dlaczego tak trudno trzymać się diety…).

Kolejnym powodem napadów głodu jest po prostu pragnienie. Okazuje się bowiem, że wiele osób nie potrafi odróżnić tych dwóch kwestii. Spragniony organizm daje bowiem podobne objawy, jak głodny. Czy można to jakoś rozróżnić? Gdy chodzi niewystarczające nawodnienie, może również wystąpić drżenie rak czy problem z koncentracją.

Prostą drogą do powstawania napadów głodu jest także mała dawka snu. Gdy jesteśmy zmęczeni chętniej również sięgamy po słodycze, które mylnie i tylko na chwilę mają dodawać nam energii.

Istotną kwestią przy omawianiu tematu wilczego apetytu jest także stres. Mowa jednak wówczas o głodzie emocjonalnym. Od „zwykłego” różni się tym, że brzuch nie będzie wydawał przy nim żadnych dźwięków.

Warto też zdawać sobie sprawę, że napady na spiżarnię mogą być powodowane przyjmowaniem niektórych leków. Istnieją bowiem środki zaburzające wydzielanie greliny – na przykład niektóre antydepresanty.

Napady głodu  - czy są niebezpieczne?

Napady głodu same w sobie nie są niebezpieczne. Niebezpieczne jednak jest zjadanie dużych ilości pokarmu – szczególnie gdy mowa o słodkich i tłustych produktach. Takie działanie zwiększa bowiem ryzyko wystąpienia takich dolegliwości jak zgaga, refluks czy bóle brzucha. Zagrożona jest wtedy również oczywiście nasza sylwetka.

Badania wskazują, że napadowy głód, objadanie się występuję u ok 1% populacji ogólnej, ale już do 30% w grupie osób z nadwaga i otyłością. Zatem jeśli weźmiemy pod uwagę, że objadanie się prowadzi często do otyłości, a otyłość jest chorobą skracającą życie to poniekąd objadanie się można uznać za niebezpieczne. Poza tym osoby otyłe, u których występują okresy objadania się mają większe predyspozycje do ujawnienia się zaburzeń nastroju (w tym depresji) niż populacja ogólna – dodaje dr Anna Telenga, specjalista chorób wewnętrznych.

Jak zwalczyć napady głodu

Przede wszystkim ważne jest uświadomienie sobie problemu oraz znalezienie motywacji, by stawić mu czoła. Bardzo ważne jest także pilnowanie regularności spożywania posiłków, a także dbanie o jakoś tego, co nakładamy na talerz. Jeśli to nie zahamuje wilczego apetytu, postaraj się zaobserwować, w jakich okolicznościach pojawiają się napady niekontrolowanego głodu (czas, miejsce, produkty spożywane) oraz jakie myśli i emocje im towarzyszą. Jeśli samodzielnie nie uda ci się zapanować nad tym problemem, koniecznie udaj się do specjalisty, ponieważ może to być również oznaka choroby.

Jeśli chodzi o porady to przede wszystkim – jem, by zaspokoić głód, dostarczyć ciału energii, a nie ukoić skołatane nerwy. Dla rozładowania napięcia, stresu lepiej wybrać ruch. A do ukojenia emocji telefon do przyjaciela lub terapeuty. Unikanie podjadania, dojadania słodyczy i słonych, tłustych przekąsek. To takie ABC – wyjaśnia nasz ekspert.

Przeczytaj też: Głód na diecie. Czy musisz czuć głód, aby schudnąć?

Zobacz również między innymi, jak można oszukać głód.

Źródło: x-news

Data aktualizacji: 18.08.2020,
Opublikowano: 18.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej