Nalewka z wiśni - wiśniówka, przepis na bazie wódki. Jak zrobić dobrą nalewkę w domu?

Fot. alicjane / Getty Images

Nalewka z wiśni może nas rozgrzać zimą, kiedy dokuczać nam będzie nie tylko zimno, ale i przeziębienie. Jak zrobić domową wiśniówkę na bazie alkoholu - wódki i spirytusu? Zobaczcie przepis. 

Nalewka na bazie wiśni, popularnie nazywana wiśniówką, jest najprostszą nalewką do wykonania w domu. Nie wymaga wiele zaangażowania, zatem spokojnie mogą się podjąć jej wykonania nowicjusze.

Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety wiśnie i czereśnie? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Wiśnie i czereśnie - dlaczego warto je jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiśniówka - przepis na nalewkę na bazie spirytusu

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych, zdrowych)
  • 500 ml spirytusu (95%)
  • 200 ml wody
  • 500 g cukru

Jak przygotować nalewkę?

Zacznij od dokładnego wypłukania i wydrylowania wiśni. Następnie wiśnie należy zalać spirytusem zmieszanym z wodą (wychodzi stężenie 70% alkoholu). Tak przygotowane wiśnie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce do 6 tygodni. 

Po tym czasie wodę i alkohol zlewamy do butelki, natomiast wiśnie zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na około 2 tygodnie. Powstały w ten sposób likier odsączamy od wiśni, mieszamy z pierwszą nalewką i ponownie odstawiamy w ciemne miejsce, jednak tym razem na minimum 8 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa.

Uwaga! Do nalewki można dodać kilka wiśni z pestkami. Zawarta w nich amigdalina doda charakteru i podniesie smak nalewki.

Wiśniówka na bazie wódki - przepis na nalewkę

  • około 1 kg. wiśni
  • od 2-2,5 szklanki cukru kryształu
  • 2 x 500 ml wódki

Jak przygotować nalewkę? Drugi przepis na wiśniówkę

Zaczynamy ponownie od opłukania i wydrylowania wiśni. Po tym czasie zalewamy je wódką tak, aby alkohol przykrył owoce (średnio wychodzi właśnie około 500 ml). Istnieje też druga opcja - wiśnie zasypujemy najpierw cukrem, a następnie zalewamy wódką, aby owoce zostały przykryte. 

Tak przygotowany słoik odstawiamy w ciemne miejsce na 5 tygodni, co parę dni potrząsając słoikiem (dzięki temu cukier się rozpuści). Po tym czasie nalewkę odcedzamy przez gazę, często trzeba to zrobić kilka kartonie żeby pozbyć się osadu. Dolewamy resztę wódki (jeśli pozostała) i kolejne 500 ml wody. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewkę należy odstawić na minimum 4 miesiące. 

Uwaga! Zakonserwowane alkoholem pijane wiśnie przekładamy do słoiczków. Świetnie sprawdzają się w zimowej herbatce, deserach, koktajlach.

Wiśniówka - właściwości zdrowotne nalewki z wiśni

Czy wiśniówka może być zdrowa? Okazuje się, że paradoksalnie picie tego alkoholu może mieć właściwości zdrowotne. Nalewka z wiśni zawiera sporo potasu, dlatego wiśniówkę mogą pić osoby z problemami z układem krążenia. Regularne picie wiśniówki może pomóc w uregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi, a także w pozbyciu się nadmiaru sodu z organizmu. 

W wiśniówce znajdziemy także magnez oraz sporo przeciwutleniaczy, które znajdują się w wiśniach, nawet tych zasypanych cukrem i zalanych alkoholem. Z tego względu do właściwości nalewki z wiśni można dołożyć wzmocnienie i uelastycznienie ścianek tętnic, ochronę przed żylakami i zakrzepami, poprawę odporności organizmu oraz stosowanie jej jako profilaktyki przeciwnowotworowej. Wiśniówka pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia, wspomaga także proces trawienia - wiśnie pomagają usunąć nadmiar toksyn i produktów przemiany materii z organizmu. Aby zadbać o układ pokarmowy wystarczy przed większym lub bardziej tłustym obiadem wypić około 30 ml nalewki.

Zobaczcie na filmie w jaki sposób medycyna staropolska może pomóc w leczeniu różnych dolegliwości:

Zobacz film: Medycyna staropolska - produkty na przeziębienie. Źródło: W dobrym stylu


Data aktualizacji: 24.06.2019,
Opublikowano: 24.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ewa 25.12.2019r.

zrobiłam nalewki pierwszy raz, biorąc przepisy z internetu, połowa przepisów jest do niczego, co stwierdziłam przy domowej produkcji nalewki. Podam swoją już wypróbowaną, najpierw zalewam owoce wódką i spirytusem, owoce są bez pestek..potem po 6 tygodniach w ciemnych miejscu, codziennie potrząsam słojem, zlewam sok do słoja, a owoce zasypuję cukrem, dajesz tyle ile chcesz, słodsze więcej, aż wychodzi likier...a słabsze, mało cukru...trzymasz w ciemnym miejscu 3 tygodnie, też codziennie potrząsasz słojem, potem zlewasz do słoja, gdzie wcześniej zlałaś sok z alkocholem, i tak trzymasz następne 2 tygodniee, po czym wlewasz przez geste sitko do butelek, i wstawiasz do ciemnego mieejsca, butelki leżakują od 3- 6 miesięcy, im dłużej , tym jest nalewka smaczniejsza....zrobiłam swoje nalewki z owoców.. agrest, czarna porzeczka, aronia, pigwa, pigwowiec, malina, mięta..smacznego...

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej