Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków i ich wpływ na zdrowie

Fot: Alberto Bogo / gettyimages.com

W ostatnim czasie można zaobserwować stopniowy wzrost świadomości polskich konsumentów, jeżeli chodzi o produkty spożywcze, które wybierają w trakcie codziennych zakupów. Jednak nadal sporo osób nie zwraca uwagi na skład kupowanych produktów, żywi się w barach szybkiej obsługi, spożywa pół-produkty i gotowe dania oraz przyjmuje zbyt dużo kalorii wciągu dnia. Jakie błędy popełniają Polacy żywieniowe i jakie są tego skutki? Gorsze samopoczucie, załamania metaboliczne, zaburzenia trawienia, choroby układu krążenia czy nadwaga i otyłość to tylko niektóre rezultaty złej diety.

Nieregularne spożywanie posiłków

Zdecydowanie bardzo częstym, a przy tym bardzo złym nawykiem, jest omijanie porannego posiłku, czyli śniadania. Żeby organizm mógł sprawnie funkcjonować i być gotowym do codziennych czynności, potrzebuje energii i składników odżywczych dostarczanych z pożywienia. Pomijanie śniadania skutkuje sennością, zmniejszeniem odporności na stres i spowolnieniem metabolizmu. Ponadto powoduje podjadanie przekąsek między posiłkami (co również nie jest dobrym nawykiem). Podjadanie często wiąże się też z jedzeniem pod wpływem emocji tj. stresu, nudy, samotności. Jeśli pierwszy duży posiłek zjadany za późno i zbyt obficie, to przy zwolnionym metabolizmie organizm może nie poradzić sobie z przetrawieniem całej treści.

Na czym polega zdrowe odżywianie? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem co jem na diecie.

Niska jakość pożywienia

Szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków przyczynia się do wyboru produktów wysoko przetworzonych i dań typu instant, czyli szybkich w przygotowaniu z dużą ilością węglowodanów prostych i tłuszczów utwardzonych, które nie wpływają korzystnie na organizm. Kolejnym problemem jest sól dodawana w dużej ilości produktów typu instant, jak i do wędlin, konserw czy serów. Nadmierne spożycie soli podwyższa ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie tętnicze. Sięgając po różnego rodzaju batoniki, chipsy czy ciasteczka Polacy dostarczają sobie mnóstwo cukru i tłuszczów utwardzonych. Taka żywność nie dostarcza odpowiedniej ilości witamin czy minerałów niezbędnych organizmowi do różnych reakcji biochemicznych zachodzących w ciele. Węglowodany proste np. białe pieczywo, mąka pszenna, słodycze czy słone przekąski należy zamienić na węglowodany złożone, które znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, otrębach czy płatkach owsianych. Produkty te dodatkowo dostarczą wiele cennych minerałów.

Zbyt dużo kalorii

Dieta składająca się potraw smażonych, ciężkostrawnych, fast foodów, produktów przetworzonych, dodatkowo „wzbogacona” o słodkie napoje, dostarcza zbyt dużej ilości kalorii niż wynosi rzeczywiste zapotrzebowanie. Prowadzi to do obciążenia układu trawiennego i wydalniczego, nadmiar zmagazynowanych węglowodanów odkłada się w formie tkanki tłuszczowej, a nasycone kwasy tłuszczowe w formie cholesterolu. Długotrwałe stosowanie takiej diety prowadzi do chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy cukrzyca.

Czy wiesz, co jest największym zagrożeniem dla naszego zdrowia?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Za mało warzyw i owoców

Zjawiskiem bardzo powszechnym jest dieta uboga w owoce i warzywa. Zarówno jedne, jak i drugie, są źródłem niezbędnych witamin, pierwiastków i błonnika. Ten ostatni reguluje pracę układu trawiennego, zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, pozbywa się toksyn z organizmu oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Witaminy i minerały stymulują pracę wielu narządów odpowiedzialnych za sprawność układu pokarmowego, immunologicznego czy krwionośnego. Niedobory powodują ogólne pogorszenie stanu organizmu, osłabienie odporności, wypadanie włosów, szarą cerę czy nawet anemię i awitaminozę.

Brak zdrowych tłuszczy w diecie

Tłuszcz mimo, że brzmi groźnie, jest to bardzo ważnym elementem diety. A dokładnie mowa o nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), które między innymi są jednym z budulców błon komórkowych, stymulują pracę układu nerwowego i są niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin A, D, E i K. Jednak tłuszcz, który Polacy uwielbiają, to ten nasycony (np. masło, smalec, olej kokosowy, olej palmowy), który przyczynia się do podwyższonego cholesterolu i miażdżycy. Jak temu zapobiec? Zamiast smażenia zastosować pieczenie, gotowanie czy duszenie. Do jadłospisu wprowadzić ryby morskie, owoce morza, orzechy i oleje roślinne, nie wspominając o ograniczeniu spożycia produktów wysoko przetworzonych.

Za mało wody

Ciało człowieka to ponad w 60% woda, występuje ona we wszystkich organach i jest podstawowym budulcem mózgu. Woda odgrywa bardzo ważną rolę w regulowaniu temperatury ciała oraz w transporcie substancji odżywczych i tlenu do komórek, usuwa produkty uboczne przemiany materii czy amortyzuje stawy. Niedobór wody może być przyczyną podwyższenia się cholesterolu – komórki tłuszczu zatykają ściany aby zapobiec uciekaniu wody, przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, problemów z trawieniem i zaparć. Osobom dorosłym zaleca się spożywać od 1,5 do 2 litrów dziennie, (uprawiając sport, należy dostarczyć odpowiednio większą ilość wody).

Jak jeść zdrowo? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 24.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej