Moringa – właściwości proszku, liści i oleju z drzewa chrzanowego

Fot: Alexander Ruiz / fotolia.com

Moringa, inaczej nazywana drzewem chrzanowym, rośnie w Indiach, Pakistanie, Afryce i Ameryce Południowej. Roślina ta wyróżnia się wieloma leczniczymi właściwościami. W medycynie i kosmetyce wykorzystuje się najczęściej proszek z jej liści i olej z nasion.

Ze względu na zdrowotne działanie, moringę nazywa się cudownym drzewem. W naturalnym środowisku osiąga ono wysokość około 10 m. Prawie każda część tej rośliny zawiera dobre dla zdrowia składniki. W krajach, z których pochodzi, oprócz liści i nasion, używa się też strąków, kwiatów, kory, żywicy i korzeni.

Zobacz także: Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Moringa oleifera – właściwości

Właściwości lecznicze drzewa moringa pomagają zwalczać różne dolegliwości, a nawet choroby przewlekłe. Przez wieki moringę wykorzystywano do leczenia takich schorzeń, jak anemia, astma, lęki, zapalenie oskrzeli, przekrwienie klatki piersiowej, cholery czy kataru. Oprócz tego składniki tej rośliny mają właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwepileptyczne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • moczopędne,
  • zapobiegające włóknieniu wątroby,
  • obniżające cholesterol,
  • zwalczające nadciśnienie.

Właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne wynikają z zawartości flawonoidów, polifenoli i kwasów fenolowych. Szczególnie silne działanie przeciwutleniające mają liście tej rośliny. Właściwości przeciwnowotworowe są efektem obecności kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do obumierania komórek rakowych. Dodatkowo, takie związki, jak niazimicyna i glukomorginina, hamują proces ich namnażania. Liście moringa mają zastosowanie w leczeniu cukrzycy dzięki zawartości terpenoidów. Są to organiczne związki pobudzające komórki beta do wytwarzania insuliny. Swoje działanie moringa zawdzięcza także wysokiej zawartości witamin (A, C, E oraz witaminy z grupy B), aminokwasów, minerałów oraz karotenoidów.

Zobacz także: Olejek z drzewa herbacianego - na co pomaga i jak stosować?

Zawartość niektórych składników liści moringi w porównaniu z ich innymi źródłami:

  • 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
  • 4 więcej witaminy A niż marchew,
  • 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże,
  • 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy,
  • 2 razy więcej błonnika niż pełnoziarnista pszenica,
  • 37 razy więcej przeciwutleniaczy niż winogrona,
  • 4 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa,
  • 2–4 razy więcej luteiny niż kapusta,
  • 6 razy więcej polifenoli niż wino,
  • 3 razy więcej potasu niż banany,
  • 9 razy więcej żelaza niż polędwica wołowa,
  • 4 razy więcej wapnia niż krowie mleko.

Stosowanie moringi

W krajach, z których pochodzi moringa oleifera, wykorzystuje się ją zarówno świeżą, jak i po obróbce. W Polsce najczęściej stosuje się jej suszone liście lub zrobione z niej preparaty: olej z nasion, proszek z liści lub herbatę.

Olej moringa

Olej moringa powstaje z nasion rośliny. Jest przejrzysty, słodki i nie ma zapachu. Można go stosować w kuchni jako dodatek do sosów sałatkowych lub majonezu. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia zawartych w nim kwasów jednonienasyconych dobrze nadaje się też do krótkiego smażenia. Ponadto olej z moringi może być wykorzystywany do oczyszczania wody.

W kosmetyce stosuje się go do zmiękczania i nawilżania skóry, co umożliwiają zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspierają one także regenerację bariery lipidowej naskórka, zwalczają stany zapalne i stabilizują metabolizm skóry. Olej moringa nakładany na włosy zapobiega ich wypadaniu wzmacnia cebulki i usuwa łupież. Można go też używać do masażu lub pielęgnacji skóry po kąpieli.

Moringa proszek

Sproszkowane liście moringi oleifera zachowują wartości odżywcze przez długie miesiące. Zawierają ich bardzo dużo, przykładowo, 25 gramów proszku może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka na:

  • białko – w 42%,
  • wapń – w 125%,
  • magnez – w 61%,
  • potas – w 41%,
  • żelazo – w 71%,
  • witaminę A – w 272%,
  • witaminę C – w 22%.

Metanolowy ekstrakt z proszku z suszonych owoców zawiera związki, które pobudzają znajdujące się w trzustce komórki beta do wytwarzania insuliny. Proszek z moringi można przyjmować także w postaci kapsułek.

Liście moringi

Najwięcej wartości odżywczych można znaleźć w surowych liściach moringi, ale nawet po wysuszeniu zachowują ich bardzo dużo. Suszone można kupić mielone lub w całości. Nadają się do robienia herbaty – łyżeczkę suszu należy wtedy parzyć przez 5–10 minut w szklance gorącej wody. Można też dodać je do koktajlu, owsianki, sosu lub sałatki. Jeżeli uda się dotrzeć do świeżych liści moringi, zrobiony z nich sok można użyć do zwalczania nadciśnienia, gorączki, zapalenia oskrzeli lub infekcji ucha. Ze względu na zawartość mogą służyć jako uzupełnienie niedoborów diety u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, które nie powinny jednak używać kory i korzenia moringi.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 31.03.2019,
Opublikowano: 18.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

wacek. 14.07.2018r.

dopiero się zapoznałem ,kupiłem (proszek) i będę go stosował !

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej