Moringa – właściwości lecznicze „cudownego drzewa”

Fot.: didoi / Getty Images

Moringa olejodajna lub moringa oleifera zwana jest też drzewem chrzanowym lub cudownym drzewem. Jest to gatunek rośliny tropikalnej, która w naturze występowała w północno-zachodnich Indiach i Pakistanie. Obecnie można ją spotkać także w innych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Moringa oleifera, a zwłaszcza liście moringi, są źródłem m.in. witaminy A, C, białka i żelaza.

Moringa oleifera - starożytna roślina

Moringa zaliczana jest do starożytnych roślin leczniczych, ponieważ wykazuje, niezwykły jak na świat roślin, potencjał odżywczy. W medycynie naturalnej określana jest także jako „cudowne drzewo”, ponieważ każdą jego część można wykorzystać.

Moringa – wszechstronne drzewo

Moringa, czyli drzewo chrzanowe, zawdzięcza swoją nazwę charakterystycznemu smakowi korzeni, który zbliżony jest właśnie do chrzanu. Niemal każda część moringi znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. W liściach moringi, jej kwiatach, korze i korzeniach zawartych jest wiele aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych, które są wykorzystywane do wytwarzania leków. Z ziaren cudownego drzewa pozyskiwany jest olej, a ze względu na ich właściwości antybakteryjne wykorzystuje się je np. w procesie oczyszczania wody. Kora moringi stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin, a całe drzewo może służyć jako forma biomasy do produkcji np. biopaliw i innych form odnawialnej energii. Z kolei pozostałości organiczne po procesach produkcji wykorzystywane są z powodzeniem jako nawóz. Tak więc od momentu, w którym drzewo osiąga pełną dojrzałość, za sprawą wszelkich procesów, któremu zostaje poddane, jest w całości wykorzystane.

Drzewo moringa - trochę historii

W naturalnych warunkach drzewo moringa rosło u podnóża Himalajów. Przekazy potwierdzające znajomość posiadanych przez nie właściwości leczniczych sięgają 3000 lat wstecz i pochodzą od ludów ajurwedyjskich. Dziko rosnące osiąga wysokość od 5 do 10 m, ma małe owalne liście skupione w pęczkach, a w okresie kwitnienia pokrywa się kwiatowymi koszyczkami kremowego koloru.

Zobaczcie, jak przygotować w domu zdrowe przekąski:

Zobacz film: Jak przygotować zdrowe przekąski? Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Jakie właściwości lecznicze posiada moringa?

Duże ilości minerałów i witamin zawarte w sproszkowanych liściach moringa obrazują niezwykłe właściwości rośliny. Przykładowo w 100 g produktu, czyli właśnie w sproszkowanych liściach moringi, znajduje się:

  • 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce,
  • 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy,
  • 25 razy więcej żelaza niż w szpinaku,
  • 17 razy więcej wapnia niż w mleku,
  • 15 razy więcej potasu niż w bananach,
  • 9 razy więcej białka niż w jogurcie.

Moringa - składniki mineralne

    Drzewo moringa zawiera poza tym duże ilości manganu, chromu i boru. Pierwiastki te mają duże znaczenie dla zdrowia kości i stawów, przemiany materii i radzenia sobie ze stresem. Bor jest ważnym mikroelementem dla pracy mózgu i pełni znaczącą rolę w gospodarowaniu innymi pierwiastkami. Moringa posiada też w swoim składzie aminokwasy, 26 substancji hamujących stany zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9. Posiada ponadto 46 antyoksydantów, co czyni ją jednym ze skuteczniejszych środków do neutralizowania wolnych rodników. Ma nieocenione zdolności do ochrony komórek ludzkiego ciała przed tzw. stresem oksydacyjnym, który wzmaga ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy układu naczyniowego.

    Zasady zdrowego żywienia - po co nam tłuszcze i jakie tłuszcze warto jeść? Zobaczcie na filmie:

    Zobacz film: Tłuszcze nasycone i nienasycone. Źródło: Dzień Dobry TVN

    Moringa a nowotwory

    Zawarta w morindze zeatyna odpowiada za przyswajanie przez organizm wszystkich witamin, mikroelementów i aminokwasów. Salvestrol wykazuje w ludzkim organizmie właściwości przeciwnowotworowe – w tkance złośliwej ulega przekształceniu w toksyczny związek, przez co prowadzi do procesu niszczenia guza. Chlorofil jest natomiast zielonym barwnikiem roślinnym, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

    Moringa – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

    Drzewo moringa i preparaty na jego bazie znajdują zastosowanie w kuchni. Liście, które smakiem przypominają rzeżuchę, można stosować jako zamiennik szpinaku. Ususzone i zmielone, w formie sproszkowanej, są dodatkiem do zup, sałatek, koktajli, a nawet jogurtów. Można na ich bazie parzyć herbatę, która ma słodki smak. Świeże nasiona przyrządza się podobnie jak zielony groszek, a w formie prażonej przypominają smakiem orzechy. Kuchnia indyjska wykorzystuje do dań również młode strąki rośliny, które przypominają smakiem szparagi. Zastosowanie ma także olej wytwarzany z drzewa – jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy, który stanowi około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych, co oznacza że jest bardziej cennym surowcem niż najlepszej jakości oliwa z oliwek.

    Czy spożywałeś kiedyś drzewo moringa pod różną postacią?

    Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
    Zagłosuj

    W kosmetyce wykorzystywany jest przede wszystkim olejek przeznaczony do pielęgnacji skóry i włosów. Zapewnia odpowiednie nawilżenie i dość łatwo się wchłania. Można go także stosować do masażu relaksacyjnego.

    Moringa – jak stosować?

    Ważne jest, aby wiedzieć, jak stosować preparaty zawierające ekstrakt z moringi i jakie są jej dopuszczalne dawki. Sproszkowane liście można spożywać 3 razy dziennie po 1,5 g wraz z pokarmem, np. koktajlem lub herbatą. W takiej formie roślina jest dostępna w sklepach np. ze zdrową żywnością w cenie około 30 zł za 50 g. W sprzedaży znajduje się również gotowa herbata z jej dodatkiem lub tabletki i kapsułki stosowane jako suplement diety.

    Moringa - przeciwwskazania do stosowania

    Przeciwwskazaniem do stosowania rośliny jest ciąża, ponieważ substancje, które zawiera, mogą wywołać nieplanowane skurcze i zwiększyć tym samym ryzyko poronienia.

    Z filmu poniżej dowiecie się, czy warto jeść produkty witaminizowane:

    Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

    Data aktualizacji: 31.03.2019,
    Opublikowano: 26.02.2018 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej