Mniszek – ziołowa bomba witaminowa prosto z łąki

Pilat666/getty images

Mniszek wcale nie jest chwastem. Żółty symbol wiosny i lata ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zioła te zbiera się dwa razy do roku. Pierwszy raz wiosną, zanim zamienią się w dmuchawce, drugi raz kiedy kwitną powtórnie gorącym latem.

Doskonałe zastępstwo nowalijek

Do jedzenia nadają się zarówno żółte kwiaty mniszka lekarskiego, jak i łodygi i liście. Surowe mają delikatny smak, zapiekane liście nabierają lekkiej goryczy. Ziołowe w smaku kwiaty mniszka można jeść w całych koszyczkach oraz same płatki. Mniszka lekarskiego warto wykorzystać do letniej sałaty oraz do zdrowego, zielonego koktajlu.

Właściwości mniszka lekarskiego

Liście i kwiaty mniszka lekarskiego mają niewiele kalorii, ale za to mnóstwo składników odżywczych.

Mniszek posiada właściwości żółciopędne, dlatego warto go dodawać do potraw, jeżeli mamy skłonności do kamicy żółciowej.

Mniszek lekarski jest również polecany osobom na diecie, które pragną zgubić zbędne kilogramy, ponieważ w mniszku znajduje się inulina ograniczająca apetyt i zapewniająca poczucie sytości. Mniszek dodany do sałaty obniża indeks glikemiczny posiłku, tym samym spowalnia także wchłanianie cukrów.

Herbatka z suszonych liści mniszka wspiera przemianę materii. Napar sprawia, że żołądek produkuje więcej soków trawiennych.

Mniszek lekarski na odporność

Kwiaty, a także listki mniszka lekarskiego to doskonały środek wzmacniający. Zawarte w mniszku substancje korzystnie wpływają na skuteczność działania białych krwinek, które są odpowiedzialne za eliminowanie szkodliwych drobnoustrojów. Syrop z mniszka stosuje się przy wirusowych infekcjach górnych dróg oddechowych.

Mniszek lekarski na dobry wzrok

Ziołowe kwiaty mniszka powinny do swojej diety włączyć osoby, które dużo pracują przed komputerem. Żółte kwiaty zawierają bowiem luteinę, której działanie chroni nasz wzrok. Luteina to przeciwutleniacz, który zapobiega niszczeniu retinolu w siatkówce oka.

Zobacz film: Zioła pobudzające trawienie. Mniszek lekarski

źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 13.06.2020,
Opublikowano: 13.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej