Mleko sojowe – kalorie, wartości odżywcze, właściwości i wpływ na zdrowie. Jak przyrządzić mleko sojowe w domu?

Fot: sorrapong / gettyimages.com

Mleko sojowe to napój, który może stanowić zdrowy odpowiednik mleka krowiego. Nie zawiera laktozy, w związku z czym nie wywołuje przykrych dolegliwości u osób cierpiących na jej nietolerancję. Poza tym wykazuje także inne, korzystne dla zdrowia właściwości.

Mleko sojowe jest jednym z najbardziej znanych i popularnych napojów roślinnych, które mogą stanowić zamiennik mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy ani cholesterolu, dlatego mogą je spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub alergią pokarmową na białko znajdujące się w mleku krowim. Mleko sojowe jest odpowiednie także dla wegetarian i wegan. Poza tym, że nie zawiera laktozy, jest też bogatym źródłem białka i witamin z grupy B. Mimo iż naturalnie mleko sojowe jest uboższe od krowiego w wapń i witaminę D, producenci napojów sojowych często ulepszają skład swoich produktów o te właśnie składniki.

Wybierając mleko sojowe, warto kierować się jego składem i zwracać uwagę na zawartość witamin i minerałów. Ponieważ na rynku dostępne są produkty takie jak mleko sojowe waniliowe, czekoladowe czy mleko sojowe dosładzane, należy sprawdzać, czy dany produkt nie zawiera zbyt dużej ilości cukru i polepszaczy smaku.

Mleko sojowe a napój sojowy

Zdarzają się pewne nieścisłości związane z nazewnictwem napojów roślinnych. Potocznie mówi się o mleku sojowym, mleku kokosowym czy mleku migdałowym. Warto jednak zwrócić uwagę na nazwy produktów dostępnych w sklepach – żaden z nich oficjalnie nie może zostać nazwany mlekiem.

Kwestię nazewnictwa regulują przepisy unijne, które zakazują używania nazwy „mleko” w odniesieniu do napojów roślinnych. W związku z tym na etykietach nie powinno znaleźć się to właśnie słowo. Co ciekawe, nazwa „mleko” może odnosić się wyłącznie do mleka krowiego. Jeśli pochodzi ono od kozy czy owcy, musi być opatrzone odpowiednią informacją, np. mleko kozie czy mleko owcze.

W polszczyźnie potocznej jednak łatwiej posługiwać się określeniem „mleko sojowe” niż „napój sojowy”. Kiedy mowa o mleku zwykle wiadomo dokładnie, o jaki typ napoju chodzi.

Jak zrobić mleko sojowe?

Dostępność mleka sojowego na rynku jest coraz większa. Bez trudu można znaleźć je zarówno w dużych supermarketach, jak i sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w niewielkich sklepach spożywczych. Takie mleko często jest fortyfikowane (wzbogacane o wartościowe składniki). Niestety, nierzadko dodawane są także polepszacze smaku, cukier i czy inne składniki chemiczne. Korzystnym rozwiązaniem może być przygotowanie mleka sojowego w domu.

Do przygotowania mleka sojowego potrzebne są następujące składniki:

  • 400 gramów ziaren soi (suchych) – najlepiej, jeśli będzie ona ekologiczna;
  • 3 litry wody,
  • 4 łyżki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu,
  • dodatkowo także woda do nasączenia soi.

Należy przygotować też wysoki garnek, miskę, blender, sitko i gazę.

Przygotowanie mleka sojowego:

1. Suche ziarna soi należy zalać wodą i odstawić na noc.

2. Następnego dnia rano należy odcedzić spęczniałe ziarna od wody i dokładnie wypłukać (najlepiej kilka razy).

3. Ziarna soi należy podzielić na dwie części i każdą z nich zmielić w blenderze, dolewając po szklance wody.

4. Zmiksowaną soję należy przełożyć do miski.

5. Dwa litry wody należy zagotować w wysokim garnku, a do wrzącej wody dodać zmiksowaną soję. Całość ostrożnie wymieszać.

6. Gdy woda i soja znajdą się w garnku, należy mieszać wszystko delikatnie aż do ponownego zagotowania.

7. Gdy woda i soja się zagotują, a piana zacznie się mocno unosić, należy wyłączyć palnik i odczekać około 5-10 minut.

8. Po tym czasie należy wszystko jeszcze raz wymieszać i znów zagotować, a potem gotować kolejne 5 minut.

9. Duże sitko należy wyłożyć gazą i umieścić nad garnkiem lub innym, sporym naczyniem.

10. Mleko trzeba przelewać powoli, partiami, czekając, aż poprzednia partia się przesączy.

11. Do oczyszczonego mleka można dolać syrop klonowy, z agawy lub miód.

Pozostałości z sitka nadają się do wykorzystania jako składnik wypieków, domowych klusek czy pasztetów. Mleko można rozcieńczyć wodą, jeśli jego smak jest zbyt wyrazisty i intensywny.

Napój należy przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

Mleko sojowe – kalorie i wartości odżywcze

Sto gramów mleka sojowego zawiera:

  • kalorie – 54,
  • tłuszcz – 1,8 g
  • cholesterol – 0 mg
  • sód – 51 mg,
  • potas – 118 mg,
  • błonnik – 0,6 g,
  • wapń – 25 mg,
  • węglowodany – 4-6 g,
  • biało – 3,3 g.

Ponadto mleko sojowe zawiera także:

  • witaminę E,
  • witaminę B2 (ryboflawinę),
  • witaminę B12,
  • lecytynę
  • genistetynę,
  • fitoestrogeny,
  • izoflawony,
  • ligniny.

Co warto przypomnieć – mleko sojowe nie zawiera laktozy.

Właściwości mleka sojowego

Mleko sojowe polecane jest osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy, alergię pokarmową na białko zwierzęce, a także cierpiącym na różne schorzenia układu pokarmowego. Napój ten nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego.

Jeśli mleko nie zostało dosłodzone, może być stosowane także przez osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny.

Systematyczne spożywanie mleka sojowego może powodować obniżenie trójglicerydów we krwi i wpłynąć na całkowity poziom cholesterolu we krwi. Poza tym wpływa na podwyższenie dobrych lipoprotein o dużej gęstości. Dzięki temu spożywanie mleka sojowego może stanowić element profilaktyki chorób serca.

Substancje zawarte w mleku sojowym powodują też zwiększenie odporności naczyń krwionośnych na wahania ciśnienia krwi, dzięki czemu są one mniej podatne na uszkodzenia.

Fitoestrogeny zawarte w napojach sojowych mają działanie antynowotworowe. Przypisuje im się szczególną skuteczność w profilaktyce raka prostaty.

Ponadto picie mleka sojowego zmniejsza ryzyko otyłości, chorób serca, wahania nastroju, bezsenności, depresji czy cukrzycy u kobiet w okresie menopauzy.

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 15.03.2018,
Opublikowano: 09.02.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej